umetnost kuvanja

Dobrodošli na moj blog...

31.05.2006.

ČAROLIJA MALIH PIKANTNIH ZALOGAJA

ČAROLIJA MALIH PIKANTNIH ZALOGAJA
Finger Food

Hrana koja se jede prstima


Hrana koja se jede prstima jesu donekle predjela ali se uglavnom služe : na koktel partijama, hladnim bifeima i u domaćinstvu . O va mala predjela treba da posluže kao glavni obrok u organizovanom obliku : koktel partije, zakuske, garden partije, frut partije, frut keik partije, šampanj čiz partije, klub zakuske. Organizacija ovih ugostiteljskih prigoda kako u domaćinstvu tako i u javnim objektima kao što su hoteli , restorani i sportske hale . Prepušta se uglavnom ljudima iz struke. Ako se organizuje treba da bude na visini zadaće i ugodi ukuse i količinu , a i da velik broj zvanica usluži vrlo brzo i u kratkom vremenu oko dva sata treba da traje ovakva prigoda. Skupni naziv za ovakve prigode jeste hrana koja se jede prstima- finger fud.

Poreklo i naziv datira još iz vremena starog Rima, a moderna gastronomija je potvrdila poreklo iz RUSIJE, FRANCUSKE, I AMERIČKOG KONTINENTA. Sudeći po nazivu u engleskoj i SAD. je vrlo brzo prihvaćen i udomaćen ovaj način pripremanja i serviranja hrane kad treba zadovoljiti za kratko vreme velik broj zvanica. Tako danas u celoj evropi poslovna filozofija se menja pa usled brzine vremena poslovni ručkovi poprimaju oblik i izgled npr.KOKTEL PARTIJE umesto- klasičnog seckanim voćem . Normativno može da bude i druga od pomenutih zakuski menija sa više gangova obično će se ugovoriti neka od spomenutih partija iz oblasti FINGER FooDA kao što je šampanj – čiz finger food. Dakle radi se o šampanjskoj partiji u kombinajicisa sirevima na ledu i se ili partija u stilu finger fuda- hrane za prste gde se izbegava pribor za obavezno : tanjiri i salvete prikladne za nivo koji se očekuje za određenu klijantelu jelo sva hrana se uzima sa prstima dali je to neki vid serviranja na čačakalice ili u komadiće sa podlogom , tako da se može uzeti prstima , Što je tu. Stolovi za finger fud parti se obično postave u obliku slova i latiničnog ili više stolova okruglih poređanih tako da gosti mogu da priđu svako
, i se sastoji obično od sledećih namirnica: suvi jezik , suva šunka , kuvana od njih.
Kao finger food organizovati za ručak jeste asortiman koj šunaka, rozbif, pečeni teleći frikando , i mali pikantni zalogaji sa žara . Sva hladna jela moraju biti ukrašena sa zelenom salatom i kiselim krastavcima.
ali ako se želi prezentirati nacionalna hrana npr. Naša ili druga onda se upotrebljavaju namirnice tog dela sveta , kao autohtone namirnice. Tako i mi srbi imamo užički pršut, sir, kajmak, suvi svinjski vrat, suvu svinjsku pečenicu i ostalo. Kako bi celokupna prigoda sa svim jelima iz ove oblasti zadovoljila sve ukuse i mirise pa i vizuelno dakle organoleptički teba posvetiti naročitu pažnju kod serviranja. ako uključimo maštu i sa malo zalaganja uvek će mo otkriti da postoje i drugi načini serviranja .Dakle nemoramo se ponavljati u tome. Postoje neiscrpne mogućnosti da od materijala koji imamo napravimo dobru finger fud partiju.

Maslac kao mešavina namenjen za jela u finger fud
kombinaciji.
........ Maslac s estragonom-----
-100.- gr.- estragona, 250.- gr.- maslaca: U mikser staviti pripremljeno i oprano lišće od estragonai maslac, pa sve to pasirati tj. miksovati dok se dobije ujednačena i glatka masa. Priporemljenu masu staviti u aluminisku foliju , urolovati oko 1.-. cm.- debljine mase i do upotrebe čuvati na hladnom mestu u frižideru ili dubinskom zamrzavanju. Uporebljava se za mala hladna predjela i druge namene u toploj kuhinji.
------Maslac s aromatičnim biljem iz božije bašte.........
120.- gr.- aromatičnog bilja iz božije bašte, 250.- maslaca: U mikser staviti aromatično bilje i maslac. Aromatično bilje – arpadžik, šnitling, estragon, peršun,, morač, bosiljak, majčina dušica. Sve to miksati dok se dobije ujednačena masa i uviti masu u foliju , pa držati do upotrebe u frižideru.
-------Maslac s hrenom ------
250.- gr.- maslaca, 80.- gr.- nastruganog hrena: U mikser prvo ubaciti nasrugani hren pa dodati maslac . Miksovati sve skupa dok se dobije glatka i ujednačena masa. Formirati masu u foliju i čuvati do upotrebe na hladnom mestu ili u zamrzivaču.
------ Maslac s šampinjonima: 150.- gr.- mariniranih šampinjona, 200.- gr.- maslaca, 3.-. gr.- soli, 1.- gr.- bibera. Šampinjone iseći na listiće.
U mikser staviti prvo šampinjone pa dobro izmiksati. Dodati maslac i začine pa miksati sve skupa dok postane glatka masa koja služi za premazivanje hladnin jela i za punjenje istih u procesu pripremanja hladnih jela za finger fud.
-------- Maslac s spanaćem : 200. gr.- kuvanog spanaća, 250.- gr.- maslaca, 2.- gr.- soli, 1..- gr.- bibera. Spanać mora dase ocedi i da se stavi u mikser. Dodati maslac i miksovati sve zajedno dok se dobije masa ujednačena . Začiniti i formirati maslac te do upotrebe čuvati na hladnom mestu u frižidreu ili u duboko zamrzavanju.
------- Maslac s sardelom : 100.. gr.-. slanih sardela fileta iz konzerve, 250.- gr.- maslaca, 1. gr.- mlevenog bibera. U mikser staviti sardel filete i maslac , dodati biber i sve to miksati dok se namirnice sjedine . Gotov sardel maslac formirati i upotrebljavati u hladnoj kuhinji , kao i za pojedina jela u finger fud parti.
---- Maslac s mesom od gambera ili drugog morskog raka -------
100.- gr.-. mesa od kozica kuvanih, 250.- gr.-. maslaca, 2.- gr.-. soli, 1.-. gr.- bibera, ½.- kom.- limunova soka. U mikser staviti meso od malih račića pa dodati sečeni maslac na kockice , soliti i dodati biber. Sve to miksati da se masa ujednači , pa istu formrati i držati do upotrebe na hladnom mestu. Masa se mora odmah upotrebiti i nepreporuča se daljnje držanje u frižideru. Kao premaz i dekoracija služi za jela iz oblasti finger fuda.
........Maslac s kavijarom --------
60. gr.- crnog kavijara, 250.- gr.- maslaca : U mikser staviti kavijar malo miksati pa dodati maslac sečen na kockice i dalje miksati dik se masa spoji ujednači i postane glatka. Zatim formirati masu i staviti u dubinski zamrzivač da se stegne . Upotrebljava se za hladnu kuhinju i za toplu kuhinju. Kod finger fuda za kanape i ostale sendviče . A može i za riblju zakusku sa lososom dimljenim.
-------- Maslac s peršunom : 250.- gr.- maslaca, 25.- gr.-peršunova lista, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, ½.- kom.-limunovog soka. U mikser staviti maslac i seckani peršunov list . Zatim dodati soli i bibera pa dalje miksovati dok se masa ujednači i postane glatka. Dodati limunov sok i još malo miksati . Maslac staviti na aluminijsku foliju i santimetar debelo ga urolovati .Zatim maslac staviti u zamrzivač do upotrebe.
......... Maslac s rokforom --(sir ) .........
250.- gr.- maslaca, 150.- gr.- rokfora sira: U mikser staviti na kocke sečen maslac i dodati izgnječeni sir rokfor. Sve to miksovati da se ujednači masa , i upotrebiti za sendviče , kanapeje, rolnice lososa, rolnice rozbifa i druga jela u finger fudu.
------- Maslac s ljutim začinima : 250.- gr.-. maslaca, 5. kom.- kapi tabasko sosa, 10.. kom.- kapi sosa vorčestera ili vuster sosa.
U mikser staviti sve sastojke i penasto izmiksati. Upotrebljava se za namaz jelima hladne kuninje pa i kod finger fuda.
................. Maslac s bademom : 250. gr.-maslaca,100.- gr.- oljuštenih i naribanih badema. U mikser staviti maslac i badem , miksati i izvaditi iz miksera. Formirati maslac i čuvati do upotrebe kako u hladnoj tako i u toploj kuhinji. Zahvalna je to masa za sendviče kanapeje i umotavanje u suhomesnate rolnice.
................ Maslac ’’ kolbert’’ : 250. gr.- maslaca, 40.-. gr.- kapara sitno sečenih. Kapri su iz sirćeta. 30.- gr.- estragona u prahu ili svežeg lista.
U mikser staviti maslac i ostale sastojke pa malo miksati. Dobiveni maslac formirati i upotrebljavati za hladna jela iostala u okviru finger fuda.
------------ Maslac s belim lukom : 250.- gr.- maslaca, 100. gr.- očišćenog belog luka. U mikser staviti beli luk i maslac . Miksovati dok se masa pretvori u glatku i kompaktnu. Služi kao namaz i za punjenje pečuraka . U finger fudu za sendviče , rolnice, kanapeje i slično.
................Maslac s pistacijom : 250.- gr.- maslaca, 100.- gr.- naribanih pistacija. U mikser staviti maslaci pistacije pa miksovati dok se masa ujednači. Upotrebljava se u hladnoj kuhinji kao namaz , u finger fudu kao namaz i kao dekorativni materijal za dresiranje raznih predjela i malih zalogaja.


............ Maslac sa senfom : 250.- gr.- maslaca, 20.- gr.- senfa. staviti u mikser i ujednačiti masu . Msa služi za namaze i dekoraciju kanapeja.
-------------------Kanapei -----------
---Pod pojmom kanape podrazumevamo i vidimo posve malenu krišku belog ili ražanog hleba, oblika kvadratnog ovalastog, pravokutnog i okruglog oblika. Te oblike različito sečenog hleba premažemo maslacem ili kakvom mešavinomm maslacsa i garniramo na različite načine sa sličnim namirnicama.
------ Aurora kanapei-----
Formirani hleb premažemo maslacem, i stavimo na njegatanku šnitu sušenog lososa, pospemo sitno seckanim žumanjkom tvrdo kuvanim,i u sredinu kanapea stavimo po pola crne maslinke.
------ Luksuzni kanapei ---------
Hleb isečen na parčad (pravouganik) namazana maslacem i na različite načine garniran, servirano na jedunu ploču.
• šnite jastoga, šnite grepfruta, crna maslinka.
• Sušeni losos, pavlaka s hrenom.
• Salata glavatica narezana na rezance, račiji repovi.
• Sušeni file pastrmke, punjen paradajz.
• Crni kavijar, šnite limuna.
• Šnita ćurećih prsiju, komadić breskve, polovine bobice grožđa.
Parfe od guščijih jetara, paradajz narezan na šnite.
------- Kanape ’’ Bordelez’’-------
Premažemo ih maslacems lukom, pokrijemo slpikonom od šunkei vrganja i dekorišemo trakama crvene paprike.
------- Kanape’’ Indijen’’----------
Okrugle komade belog hleba prepržiti na maslacu i i premazati maslacem. Žumanjak od tvrdo kuvanog jaja pomešati sa malo pavlake soli i bibera, limunovog soka i kari prašaka, i time premažemo kanapeje. Na kanapeje položimo šnite kuvane piletine belo meso. Povrh toga staviti sitno sečene komade paradajza, šemizirati tempiranim aspikom.
-------- Kanape’’ Menadžer’’ ---------
Četvorougaone komade belog hleba prepečemo na maslacu , prohladimo i premažemo maslacem. Povrh svakog stavimo malo hašea od kuvane govedine , tvrdo kuvanih jaja, ljutih krastavaca, dekorišemo majonezom i položimo parčiće cvekle i paradajza.
-------- Kardinalski kanapei --------
Okrugle komade belog hleba popržimo na maslacu, ohladimo i premažemo majonezomu koji smo dodali crvene paparike mlevene, a u sredinu stavimo medaljone od jastoga.

-------- Martinčica – kanapei -----
okrugle komadiće hleba premažemo mešavinom maslaca s žumanjkom, pomešanim saseckanim začinimai pospemo krupno seckanim krastavcima, šunkom i belanjkom tvrdo kuvanih jaja.
------- Kanapei ’’ Di Margot’’--------
Okrugle komadiće belog hleba premažemo majonezom,postavimo šnitu paradajza posolimo, dodamo šnite banane i pokapamo ih s limunovim sokom.
------- Kanapei s morskim račićima -------
Formirani beli hleb u vidu trouglova,premažemo ih maslacem od morskih račića, garniramo ih repovima morskih račića i po rubu pospemo sitno sckan peršunov list.
------Kanapei – ’’ Nikoaz’’-----
Hleb sečen u vidu pravougaonika, premažemo sardel pastom ( sardel maslacem), pa dodamo sitno sečene kocke paradajza , a u sredinu kanapea stavimo maslinku koja je punjena.
.........Kanapei s ostrigom --------
Formirani hleb prepečemo na maslacua kad se ohladi premažemo ga mešavinom – maslaca i senfa, u sredinu stavimo ukrućenu i hladnu ostrigu provučenu kroz majonez s senfom, pospemo s tvrdo kuvanim jajima naribanim.
........ Kanapei ’’ Parizijen’’...........
Hleb oblikujemo i prepečemo na maslacu. Ohladimo i premažemo majonezom te pospemo sitno seckanim tvrdo kuvanim žumanjkom i dragušcem.
--------- Različiti kanapei četvrtastog oblika ------------
• Maslac, komadić belog pilećeg mesa, i vršci bele špargle.
• Maslac sa začinima, šnita jezika iz rasola, mixed pickles.
• Maslac sa srdelom , šnita salame, pola šnite tvrdo kuvanog jajeta.
• Maslac s vlascem, šnita pršuta, vršci bele špargle.
• Maslac , šnita galantina od divljači, šnita mandarine.
• Maslac , krema od sira, polovina prženog badema.
• Maslac, tatarsko meso, filei od sardine, arpadžik iz sirćeta.
• Maslac s senfom,šnita kuvane šunke, mali komadići ananasa.
svi kanapei koji su ovde objašnjeni se poprskaju aspikom ( šmiziraju )
..... Ruski kanapei s kavijarom------
Hleb formirati u obliku trougla , premazati najfinijim maslacem, pokrijemo kavijarom raslađenim na ledu i u sredinu stavimo krišku oguljenog limunabez koštica.
........... Kanapei sa sirom.........
Hleb formirati u četvrtasti oblik, prepržiti ga na maslacu i prohladiti. Sir sečen u isti oblik staviti na hleb, dekorisati majonezom i kečapom te posuti po rubu saa seckanim peršunovim listom.

........... Kanape ’’ rigoleto’’ ---------
Formirane kriške hleba premazati maslacem koji je umućen sa tvrdo kuvanim žumanjcima i ljutom alevom paprikom. Prekriti ih sa tvrdo kuvanim jajima sitno iseckanim , seckanom šunkom i suvim seckanim jezikom kao i seckanim peršunom, preliti ih aspikom.
------ Kanape s paprikom------
Tanke šnite hleba premazati sa majonezom, prekriti sa sečenom paprikom iz turšije, ukrasiti majonezom.
........... Kanape s tunjevinomi sirom-------
U mikser staviti konzerviranu tunjevinu , dodati sir nastrugani ementaler od svakog po .- 100.- gr, 50.-. gr.- sitno seckanog crnog luka. Miksovati mikserom dok se masa ujednači i postane glatka. Zatim ovom masom premazati kriške hleba.
-------- Kanape s lososom------
Hleb formirati okruglo i premazati s žutim maslacem. Položiti šnitu dimljenog lososana premazani hleb, a zatim režanj cvekle . Posuti sitno seckanim žumanjkom tvrdo kuvanog jajeta. Dekorisati s venčićem od žutog maslaca.


Razna sitna posluženja- za finger fud partiju.
• Tost. – hleb, salama, ljuta papričica.
• Crni hleb, tatarsksa mešavina začinjena, kolutovi lukai kapri .
• Tost- hleb, riblji filet, kajgana, seckani mladi luk.
• Crni hleb , maslac izmešan sa estragonom secknim, , šunka, krastavci.
• Pšenično prženi hleb, dimljeni losos, kolut paradajza, majonez izmešan sa pavlakom, zeleni biber.
• Beli hleb,list zelene salate, sardina, seckano jaje, mirođija.
• Pšenični hleb, buter, krem sir, kim, kolut crnog luka.
• Tost, majonez, haringa, seckani crni luk, i kolut paprike.
• Crni hleb, rokfor sir, komad krastavacakiselih,
• Pšenični hleb, list zelene salate, mesna salata ili salataod kobasicaukrašena crvenom paprikom.
• Tost , teletina, vrhovi špargle, komad paradajza.
• Pšenični hleb , kobasica sa pistacijama, prepolovljeni sitni klipovi kukuruza šećercaiz sirćeta.
• Hlab sa šunkom . list zelene salate, švapski sir sa paprikom i crnim lukom.
• Tost , kolut paradajza, salata od kobasice, kiseki krastavci.
• Raženo pšenični hleb, sos remulad, šunka, krastavci kiseli i šampinjoni.
• Tost maslac, sir sa alevom paprikomi crnim lukom.
.-
• Pšenični hleb, majonez, haringa, , krem od žumanceta sa senfom, mirođija.
• Beli hleb , maslac, sir sa biberom,komadić koktel trešnje.
• Tost, maslac, kolutovi rotkvice, sardina iz ulja peršun.
• Pšenični hleb, gauda ili dimljeni sir, morski oraščić.
• Ražani hleb, žele od živinskog mesa, majonez , rotkvice.
• Hleb sa šunkom, dimljeni losos šnite, i ananas sečen na komade.
• Beli hleb , suvi svinjski kare, kolut crnog luka, kavijar.
• Tost , začinjena tatarska mešavina mesa , kolut crnog luka, kavijar, seckano belance.
• Tost, list zelene salate, račući, kockice crnog luka, malo majoneza.
• Pšenični hleb, . maslac, tvrdo kuvano jaje kolut, filet sardele.
• Pšenični hleb, maslac, kajgana, filrt sitne slane haringe.
• Tost , sir sa pečurkama, nakisela tikva iz turšije.
• Pšenični hleb, komad sira s orasima i začinjeni kamamber.
• Ražani hleb , majonez, , kuvana šunka, komad anansa, i paradajza.
• Crni hleb, jezik iz salamure, režnjići paradjza, i ribani hren.
• Pšenični hleb, kolut paradajza, krem sir, i peršun.
.............. Sendviči ...............
Premazi za sendviče
Premazi od sira: 250.- gr.- sira ’’ žerve – krem sir, 100.- gr.-. sitno sečene salame ili kuvane šunke, 60.- gr.- kiseli krastavac seckan na sitne fine kocke, 25.- gr.-senfa, 2.- gr.- soli.
Umutiti sir , dodati šunku i seckani krastavac , senf i posoliti te dobro izmešati .

Premaz od ’’švapskog’’ sira- osnovni recept.
250.- gr.-sira, ½.- dl.-mleka,1/2.- dcl.-pavlake: Staviti sir kravlji , zvani ’’ švapski’’ ili ’’skuta’’ sitni sir da se ocedi. Zatim kad se ocedi treba ga umutiti i propasirati, dodati pavlaku i malo mleka , posoliti ga i penasto ga umutiti . Dodavanjem jednog od ovih sastojaka gornjoj masi tj osnovnoj dobija se nova varijanta premaza.
......... Sir s mirisnim biljem ...........
30.-gr.-sitnoseckanog peršunovog lista,25.- gr.- ’’ šnitliga’’, 20.-gr.- sveže mirođije, i po izboru još nekoliko aromatičnih biljaka.
..........Sir s crnim lukom -----
150.- gr.- sitno iseckanog cr nog luka . ..


........... Sir s paradajzom -----------
150.- gr.- sitno seckanog crnog luka, 150.- gr.- sitno isečenog paradajza, 25.- gr.-pire paradajza,
............. Sir s rotkvom------
100.- gr.- nastrugane rotkve, mogu se staviti isečene rotkve na kolutiće, na hleb premazan sirom.
............Sir s kimom.........
10.- gr.- kima , zdrobljenog ili kima u celo.
.............Sir s paprikom------------
50.gr.- mlevene paprike, 100.- gr.- naribanog crnog luka.
----------Sir sa srdelom ........
4.- kom.- fileta srdele slane, ili 50. gr.- srdel paste iz tube.
............Sir s jajima .........
2.kom.- tvrdo skuvanih jaja, sitno isečenih, 25.- gr.- sitno isečenog ’’ ’’šnitlinga’’.
.............Sir sa šunkom----------
120.-sitno isečene šunke ili suve pečenice.
............Sir sa hrenom..........
100.gr.-nastruganog hrena, 2.- gr.- soli, 1.-gr.- bibera
............Sir s karijem..........
10gr.- karija uprahu, 100.-gr.-sitno naseckanog luka, 2.-gr.-soli, 1.-gr.-bibera.
-- Sve ove kombinacije odšvapskog sira dobro se slažu sacrnim ili ražanim hlebom, s krompirom pečenim u ljusci, s kroketima od krompira i kuvanim testom.
........... Premaz’’ liptauer’’ ------
za- 350.- gr.- premeza: 100. gr.- maslaca, 200.- gr.- srpskog sira, 20.- gr.- senfa, 100.-gr.- sitno naseckanog crnog luka, 5.- gr.- sitno seckanih kapara, 100.- gr.- sitno sckani kiseli krastavac, 3.- gr.-soli, 10.- gr.-aleve paprike, ½.- dcl.- mleka.
Umutiti maslac, dodati izgnječen sir i dobro pomešati.zatim dodati senf, crni luk, kapre i kiseli krastavac. Posoliti umešati alevu papriku da premez dobije svoju karakterističnu ružičastu boju. Ako je suviše gust, razmutiti ga mlekom.
........... Premaz od sira s estragonom......
Za – 4.- osobe: 500.- gr.-slatkog kravljeg sira, 2.- dcl.-mleka, 15.- gr.- sitno seckanog estragona 2.- gr.- soli.
Svež, sitan kravlji sir umutiti varjačom, a zatim dodati mleko, pa mutiti žicom dok masa postane laka i penasta. Umešati estragon , posoliti , i do upotrebe držati u frižideru.


----------- Bečki premaz od sira ----
Za- 4.- osobe: 250.- gr.- svežeg kravljeg sira, 2.- mko.- tvrdo skuvana žumanjka, 30.- gr.-sardele iz konzerve, 80.- gr.- maslaca, 100.- gr.-sitno sečenog crnog luka, ½.- dcl.- ulja, 15.- gr,.- senfa, 10.-gr.-aleve paprike
Propasirati sir sa žumanjcima, sardelom , maslacem , i crnim lukom .Dodati ulje, senf i alevu papriku , i sve dobro izmešati.Gotovu masu upotrebiti kao premaz a može i kao formirano predjelo. prvenstveno kao premaz za razne pikantne zalogaje u finger fudu.
................ Vršački premaz od sira..........
Za -800.- gr.- premaza .: 2.- dcl.- piva, 60.-gr.- maslaca, 20.- gr.- senfa, ½.- dcl.- vusterskog sosa, 10.- gr.- aleve paprike,500.- gr.- srpskog belog sira, 300.- gr.- tosta – pečene kriške hleba.
Staviti u posudu pivo , maslac, senf, vusterski sos i alevu papriku, pa mešati na pari kratko ilidok se maslac rastopi.Dodati sir koji smo izmrvili i mešati dalje dok se sir ujednači .Upotrebljava se kao premaz od sira u sendvič pripremi za finger fud
............ Premaz od rokfora ............
Za.- 500.- gr.- premaza: 150.-. gr.- maslaca, 150.- gr rokfor sira , 50.-gorgonzole, 3.- gr.- sira . 1.-dcl.- kisele pavlake, 15.- gr.- grančice peršunova lista.
Umutiti maslac , dodati izgnječen sir i mutiti dale dok masa postane sasvim laka i penasta. Dosoliti , propasirati i umešati pavlaku. Ovu penastu masu od sira staviti na činiju u vidu kupe u ukrasiti peršunovim listom . Služiti sa tanko isečenim kriškama sendvič vekne.
Ovom masom se mogu puniti profiterolne i premazivati slani keksi .Premaz za finger fud kad ga nebi bilo trebalo bi ga izmisliti .
..................Penasti krem od rokfora- sira ............
Za – 6.- osoba : 10.- gr.- želatina, ½.- kom.- limunova soka, 1.- dcl.- vruće vode, 125.- gr.- rokfora, 150.- narendisanih kiselih krastavaca, 25.- gr.- seckanog peršunovog lista, 100.- gr.- sitno sečenih svežih paprika, 10.- gr.- sitno sečenih kapara,100.- gr.- narendisanog crnog luka, 2.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 2.- dcl.- ulupane pavlake.
Nakvasiti želatin sokom od limuna, dodati malo vrijiće vode, mešati dok se želatin nerastopi i ostaviti na stranu. Izgnječiti sir,dodati krastavac, peršun, papriku, kapre, crni luk, soli, ibibera, i sve dobro pomešati . umešati želatin , stviti u frižider, pa kad se masa malo stegne , dodati ulupanu pavlaku. Izručiti krem u kalup i držati u frižideru dok se potpuno stegne. kao namaz za sendviče u finger fudu izostaviti želatin.
............. Premaz od jaja za sendviče---------
Za – 400.- gr.- premaza: 3.- kom.- tvrdo skuvana jajeta, 2.- r.- soli, 100.- gr.- sitno seckane šunke ili salame, 100.- gr.- gotovog majoneza , 60.- gr.- razmućenog maslaca, 1/2.-kom.- sok od limuna, 10.-. gr.- senfa.
Jaja oljuštiti , sitno iseći i posoliti. Dodati ostale sastojke i pomešati dobro, služi kao namaz za finger fud.
st.- 10-.Ljut namaz za sendviče i slane kekse--------
Za- 300.- gr.- premaza: 120.- gr.-. maslaca, ½.- dcl.- vusterskog sosa, 12.- kom.- kapi – tabasko ljuti sos, 10.-. gr.- senfa, 30.- gr.-. sitno seckanog šnitlinga, 100.- gr.- naribanog cr nog luka.
Uutiti penasto maslac, dodati sve ostale sastojke i sve dobro promešati.
------------ Premaz od mozga -------------
Za – 12.- osoba: ½.- litjabukovog sirćeta, 4.. dcl.- vode, 8.- gr.- soli,600.- gr.- telećeg mozga, 120.- gr.-. sitno sečenog crnog luka, ½.- dcl.- ulja, 2.- gr.- bibera, ½.- kom.- soka od limuna.
Usuti sirće i vodu u lonac , posoliti i pustiti da provri.Spustiti mozak i poklopiti, i kuvati istiha 25.- ’ min.Kuvan mozak ocediti , ohladiti i očistiti od opne i žilica. Ovako pripremljen mozak sitno iseći ili samleti zajedno sa crnim lukom. Dodati ulje, biber i sok od limuna, dobro izmešati i ostaviti dase ohladi. Služiti sa crnim hlebom.
.......... Premaz od pečuraka ..............
Za- 12.- osoba: 1.- dcl.- ulja, 400.- gr.- pečuraka isečenh na listiće, 150.-. gr.- sitno sečenog crnog luka, 1.- kom.- tvvrdo kuvano jaje, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
Zagrejati ulje u tiganju, spustiti pečurke i crni luk i pirjaniti na tihoj vatri mešajući deset minuta.Izmaći sa vatre, pa kad se pečurke prohlade , samleti ih zajedno sa tvrdo skuhanim jajetom.Posoliti , pobiberiti , i dobro pomešati. Količina namaza odgovara za 24.- kom.- sendviča .
........ Premaz od sira i sardela .........
Za- 400.- gr.- premaza:300.- gr.- slatog kravljeg sira, 80.- gr.- sardela iz limenke, 1.- kom.- tvrdo skuvano i sečeno jaje, 100.-. gr.- sitno seckanog krastavca, 10.- gr.- sitno seckanog peršuna, ½.- kom.- soka od limuna.
Sir sa ostalim sastojcima staviti u mikser i miksovati . Treba dase dobije glatka i kompaktna masa. na kraju dodati peršun i limunov sok..........Penasti premaz od tunjevine-------
Za – 6.. osoba:250.- gr.- tunjevine iz konzerve, 100.- gr.- maslaca, ½.- dcl.- ulja,1.- gr.- soli, 1.- gr.- belog bibera.200.- gr.- Paradajz sečen na tanke kolutove, 60.- gr.- maslinki.
Staviti sve sastojke sem maslinki i paradajza u mikser, dobro izmiksovati . Dodati maslaci ulje posoliti i pobiberiti, pa miksovati dok masa postane penasta. Staviti na činiju u oliku kupe i ukrasiti kolutovima paradajza i maslinkama. Služi kao premaz u finger fudu .
.......... Kavijar na ribarski način .........
Za – 6.- osoba: 120.- gr.- crnog luka, 2.-. gr.- soli, 30.- gr.- crnog kavijara, 1.- kom.- sok od liuna, 1.- kom.- limuna sečen na kolutove.
Crni luk sitno iseckati , posoliti i ostaviti da postoji deset minuta.Isprati ga hladnom vodom , pomešati sa kavijarom i preliti sa limunovim sokom. pati na staklenu činiju i ukrasiti kolutovima limuna.


Nekoliko predloga za kanape sendviče

Kanapei su zapravo minijaturni, veoma pikantni sendviči, koji su idealno hladno predjelo i sastavni deo koktel partya. Njihovo pripremanje zahteva malo više vremena, i malo maštovitosti, ali će vaši gost sigurno biti oduševljeni kako vizuelnim efektom tako i bogatstvom I raznovrsnošću ukusa.
Kao osnovu za kanapee možete koristiti tost hleb, koji ćete oblikovati okruglim modlama, ili razne vrste kifli (integralne, razan i obične) Koje ćete iseći na tanke kolutove.
Kolutove hleba tanko premažite puterom pa ih ispecite na tiganju bez masti, ili jednostavno malo zapecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni (dovoljno jeda seuhvati bledo žuta korica.
Sada možete slagati kanapee.

Nekoliko predloga za kanape sendviče:

SATARTAR BIFTEKOM
• 200 gr junećeg bifteka
• 1 kašičica seckanih crnih maslina
• 1 kašičica seckanih kapara
• 1 kašičica seckanih kiselih krastavčića
• 1 kašičica sitno seckanog luka
• 1 kašičica sitno seckanog peršuna
• 2 kašike kečapa
• žumance
• 1 kašika ulja
• malo senfa
• tabasko sos
• konjak
• so i biber
________________________________________ Biftek fino sameljite pa pomešajte sa nabrojanim sastojcima. Okruglom modlom nanosite tartar na hlebne podloge.
Ukrasite kockicama luka, polovinama maslina i peršunovim lišćem.
PLODOVI MORA
• 250 gr plodova mora
• mala glavica seckanog luka
• 10 crnih maslinki
• 1/4 Male glavice kupusa
• limunov sok
• so i biber

________________________________________
Kupus isecite na tanke trakice, začinite biberom solju i limunovim sokom, pa malo izgnječite. Rasporedite na kanapee u obliku gnjezdašaca.
Na vrelom ulju ispržite sitno seckane plodove mora luk i maslinke, po potrebi začinite biberom i solju i kada se ohladi na svaki hlepčić prekriven kupusom na sredinu stavite kašičicu mase.
Ukrasite kockicama limuna i listovima peršuna.


SA RIBLJIM NAMAZOM
• 150 grama mariniranih ribljih fileta
• 1 krastavac isečen na kockice
• 1 kašika sitno seckane jabuke
• 1 kašičica seckanog luka
• 2 kašike kisele pavlake
• limunov sok
• so i biber
________________________________________
Sitno naseckajte riblji filet pa pomešajte sa ostalim sastojsima. Kašikom nanesite na koluto
ve ražanog hleba. Ukrasite trakicama crvene jabuke koje ste naprskali limunovim sokom da ne promene boju, trakicama paprike i grančicana mirođije.


KLASIČNI
• nekoliko vrsta sira
• 200 gr praške šunke u tankim režnjevima
• 100 gr švapskog sira
• 1 kašika ajvara
• zelene maslinke
Sitno naseckajte riblji filet pa pomešajte sa ostalim sastojsima.
Kašikom nanesite na kolutove ražanog hleba. Ukrasite trakicama crvene jabuke koje ste naprskali limunovim sokom da ne promene boju, trakicama paprike i grančicana mirođije.

Kanapei s repovima skampa
• 10 komada tosta
• 20 repova škampa
• 2 jajeta
• 1 žumance tvrdo kuvanog jaja
• 2 kašike gustina
• 1/2 kašičice soli
• 100 grama kuvane šunke
• 2 mlada luka
• ulje za prženje
NAČIN PRIPREME
Tost isecite tako da dobijete uži pravougaonik na koji mogu da stanu dva repića škampa. Jaja, so i biber ulupajte viljuškom, dodajte gustin, pa svaki repić umočite u ovu smesu i stavite na svež tost. Sitno iseckajte mladi luk (beli i zeleni deo), žumance i šunku, dodajte preostalu smesu od jaja, sve dobro promešajte, pa tom masom ispunite praznine oko škampa na tostu. Viljuškom lagano pritisnite i poravnajte površinu. Zagrejte dosta ulja i pržite komad po komad 1-2 minuta sa svake strane. Ocedite na papirnim salvetama.

Volovani punjeni sirom i šunkom
SASTOJCI
• 1 pakovanje lisnatog testa
• 250 grama sremskog sira
• 150 grama praške šunke
• crvena paprika iz turšije
• peršun
NAČIN PRIPREME
Lisnato testo razvući na dve kore iste debljine, pa jednu koru iseći modlicom na krugove, a drugu, pomoću dve modlice, na krugove sa rupom u sredini. Ivice krugova pokvasiti malo vodom da bi se lakše zalepili oni drugi, sa rupom u sredini, koji se stavljaju odozgo. Ispeći volovane i u sredinu svakog staviti pomalo nadeva od izmešanog sremskog sira sa kockicama šunke. Ukrasiti po želji kockicama crvene paprike i seckanim peršunom.


Picete s šunkom
SASTOJCI (za 16 komada)
• 1 kašika seckanog belog luka
• 5 kašika kolutova crnog luka
• 4 kašike maslinovog ulja
• 500 grama paradajza
• 150 grama šampinjona
• 2 kugle mocarele (250 grama)
• 150 grama punjenih zelenih maslina
• 1 kašika bosiljka
• so, biber
• gotovo testo za picu (oko 500 grama smrznutog testa)
• 1 veza blitve
• 16 tankih traka šunke
NAČIN PRIPREME
Propržiti beli i crni luk na vrelom ulju. Iseckati paradajz i dodati luku. Staviti da se kuva oko 15 minuta. Očistiti šampinjone, istrljati ih i iseći na režnjeve, kao i mocarelu i masline. Bosiljak dodati sosu od paradajza. Začiniti solju i biberom.
Rernu zagrejati na 220 stepeni. Od testa napraviti rolnu, iseći je na 16 komada i napraviti male pice sa ivicom. Staviti ih na podmazan pleh. Sos od paradajza staviti odozgo. Poređati pečurke, masline, mocarelu, pa peći oko 15 minuta. Očistiti blitvu, oprati je i prosušiti trešenjem. Uviti šunku i staviti na picu.

Jaja punjena sirom
SASTOJCI
• 6 jaja
• 170.- gr.- grama fete
• 2 kašike oceđenih kapara
• 2 cm sardel paste iz tube
• 1 kašičica senfa
• so, biber
• sirće
NAČIN PRIPREME
Oljuštiti kuvana jaja, preseći ih napola i izvaditi žumance. Kapare sitno iseckati i pomešati sa zgnječenim žumancetom, fetom, senfom i sardel pastom. Začiniti solju, biberom i sa malo sirćeta. Napuniti smesom špric za kolače i pripremljenom masom puniti polutke jaja. Ukrasiti peršunom.

Rolnice s tunjevinom
SASTOJCI
• 250 grama tunjevine
• 100 grama mariniranih pečuraka
• 100 grama mariniranih srca artičoka
• 7 jaja
• 50 grama sira
• 5 režnjeva praške šunke
• 6 kašika majoneza
• 3 kašike mleka
• 2 kašike seckanog peršuna
• so, biber
NAČIN PRIPREMANJA:
Umutiti jaja, pa im dodati mleko, narendan sir i peršun i sve dobro izmešati. Od ove smese u većem tiganju ispeći tanak omlet dok ne porumeni sa obe strane, a zatim ga staviti na papirni salvet, kako bi se ocedio od masnoće.
Artičoke i pečurke sitno naseckati, a tunjevinu izmrviti viljuškom i pomešati je s majonezom. Omlet prekriti režnjevima šunke, premazati smesom od tunjevine, pa preko svega posuti naseckane artičoke i pečurke. Omlet urolati, zaviti u aluminijumsku foliju i staviti u frižider. Pre posluženja, rolat iseći na tanke kolutove.


Proja na užički način
SASTOJCI
• 500 grama kukuruznog brašna
• 250 grama starijeg kajmaka
• 250 grama masti
• 6 jaja
• 1 litar mleka
• 10 grama kvasca
NAČIN PRIPREMANJA:
Razmutiti 200 grama masti i kajmak, dodati umućena jaja i ostaviti to na stranu. Rastopiti kvasac u malo mlakog mleka i pomešati ga u jednom loncu s preostalim mlakim mlekom. Staviti lonac na šporet i polako sipati u mleko kukuruzno brašno, mešajući neprestano sve dok masa ne postane gusta kao za kačamak. Skloniti lonac sa šporeta, dodati u kačamak izmućena jaja, mast i kajmak i sve dobro izmešati. Ovu masu sipati u sud namazan mašću tako da bude pun samo 2/3. Peći u dobro zagrejanoj rerni 30-tak minuta.
Lepinjice sa sirom i slaninom
SASTOJCI
• 200 grama brašna
• 100 grama margarina
• 100 grama slanine
• 2 glavice crnog luka
• 2 jajeta
• 1,5 dl mleka
• 50 grama sira
• aleva paprika, kim
• so
NAČIN PRIPREMANJA:
Slaninu i luk sitno iseckajte i propržite na ulju dok ne porumene. Zatim umešajte umućena jaja kojima ste prethodno dodali mleko i izdrobljen sir. Posolite i pobiberite.
Zamesite testo od brašna, razmekšalog margarina i malo vode. Testo razvucite, pa pomoću modle vadite lepinjice koje ćete filovati pripremljenim nadevom od slanine i sira. Lepinjice poređajte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.

Pita sa šampinjonima
SASTOJCI:
• 200 grama pšeničnog brašna
• 80 grama putera
• 350 grama sremskog sira
• 250 grama šampinjona
• 2 kašike soka od limuna
• 3 mlada crna luka
• 1 čen belog luka
• 1 vezica peršuna
• 2 kašike maslinovog ulja
• 2 jaja
• 100 grama pšeničnih klica
• so, biber
NAČIN PRIPREME
Umutiti brašno, puter i dodati pola kašičice soli. Sve to pomešati sa 100 grama sremskog sira i 2 kašike hladne vode. Testo oblikovati u lopticu, uviti u kesu za zamrzivač i ostaviti oko pola sata u zamrzivaču da bi se ohladilo.
Oprati pečurke i očistiti ih dok su vlažne, a zatim iseći na tanke kolutove. Preliti ih sa nekoliko kapi soka od limuna. Oljuštiti mladi crni luk i iseckati ga na komadiće. Oprati peršun, prosušiti trešenjem i listiće sitno iseckati.
Pečurke i crni luk staviti u već zagrejano ulje. Zatim dodati beli luk i sve dinstati 3-4 minuta, pa začiniti i dodati peršun.
Zagrejati rernu na 200 stepeni. Odvojiti belance od žumanceta jednog jajeta. Pomešati žumance sa sremskim sirom. Napraviti smesu od pečuraka, umutiti belance i dodati ga siru.
Podmazati pleh prečnika 28 cm. Razviti testo na površini posutoj brašnom, a ivice testa malo podići. U testu napraviti nekoliko udubljenja i dodati pripremljen nadev.
Pitu peći u rerni oko 40 minuta. Pšenične klice oprati, osušiti i rasporediti po kolaču, pa servirati.

Kolač sa vlašcem i slaninom


SASTOJCI (za 12 komada)
• 200 grama brašna
• 100 grama hladnog putera
• 100 grama švapskog sira
• 1/2 kašičice soli
• 1/2 kašičice praška za pecivo
• 750 grama praziluka
• 100 grama dimljene slanine
• 1 kašika ulja
• 2 kašike prezli
• 3 jajeta
• 200 ml pavlake
• 100 grama ementalera
• so, biber
• muskatni oraščić
NAČIN PRIPREMANJA:
Od brašna, putera, švapskog sira, soli i praška za pecivo zamesiti testo. Uviti ga u foliju i hladiti otprilike 30 minuta.
Praziluk iseći na kolutove širine oko 1/2 cm. Iseckati slaninu i propržiti je na vrelom ulju. Dodati praziluk i dinstati ga u poklopljenoj posudi oko 10 minuta. Zatim ga ocediti.
Podmazati kalup prečnika 26 cm. Razviti testo i njime obložiti kalup. Pri tom formirati ivicu visoku oko 3 cm. Testo na više mesta probosti viljuškom, a zatim ravnomerno posuti prezlama.
Rernu zagrejati na 180 stpeni. Masu sa prazilukom rasporediti po testu. Dodati jaja, pavlaku i ementaler. Začiniti solju, biberom i muskatom. Preko praziluka preliti pavlaku sa jajima. Kolač peći oko 35 minuta i odmah servirati. Uz njega se služi i mešana salata.
Kreativni kanapei

Sastojci:
300 Gr.- šampinjona
250 gr.- hleba
3 artičoka
1 režanj belog luka
3 limuna
ribani Parmezan
peršun
maslinovo ulje

Način pripremanja:
Očistite gljive i narežite ih na kriške. Tri četvrtine gljiva popirjajte na 3-4 kašike ulja, belom luku i peršunu. Ostatak gljiva začinite uljem, solju i sokom polovice limuna.
Artičokama uklonite stabljike i spoljne listove i uronite ih u vodu u koju ste dodali sok limuna, da ne pocrne. Ocedite artičoke na način da ih prevrnete naopako. Dve artičoke usitnite mikserom u paštetu, dodajte šaku naribanog parmezana i malo soli.
Treću artičoku narežite na male komadiće, začinite uljem, sokom limuna i posolite.Hleb narežite na kriške (4 kriške po osobi). Polovicu kriški premažite paštetom od artičoka i ukrasite
šnitama sirovih pečuraka.
Drugu polovicu kriški nadjenite pirjanim pečurkama. Kanapee poslužite s komadićima artičoke i ukrasite šnitama limuna.


TROUGLOVI
. SASTOJCI
• 200 grama brašna
• 150 grama margarina
• 1 jaje
• so
• šunka ili sir
NAČIN PRIPREMANJA:
Zamesiti brašno sa margarinom i jednim jajetom, posoliti, dobro umesiti testo i ostaviti sa da stoji jedan sat u frižideru. Zatim razvući testo na rezance i iseći ih na kocke. Na svaku kocku staviti po kockicu šunke ili parče sira, saviti u trougao, premazati žumancetom i peći.
Pita od spanaća i praziluka
SASTOJCI
Testo
• 175 grama brašna
• 90 grama putera
• 2 kašike hladne vode
• zrna pasulja
Fil
• 30 grama putera
• 175 grama praziluka
• 250 grama spanaća
• 2 jajeta
• 150 ml mleka
• 150 ml polumasne pavlake
• 90 grama sira
• so i biber
NAČIN PRIPREMANJA:
Zamesite meko testo od brašna, putera i vode. Zamotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider da bi se ohladilo. Rastanjite testo oklagijom i njime obložite vatrostalnu posudu. Dno testa izbodite viljuškom. Testo prekrijte folijom, a preko folije rasporedite pasulj. Posudu stavite u zagrejanu plitku tepsiju i pecite 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, poslednjih 10 minuta bez folije i pasulja.
Pripremite fil za pitu. Rastopite puter, dodajte sitno naseckan praziluk i pržite na jakoj vatri oko 5 minuta, tj. dok ne počne da poprima zlatnosmeđu boju. Dodajte krupno nasečen spanać i pržite oko 2 minuta. Rasporedite fil po kori od testa.
Izmešajte jaja, mleko, pavlaku i sir, posolite i pobiberite, pa izlijte u koru.
Smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite 25 minuta, tj. dok fil ne poprimi zlatnu boju. Pitu možete poslužiti i toplu i hladnu.Paradajz na andaluški način
SASTOJCI
• 4 paradajza
• 50 grama kuvanog pirinča
• 2 zelene paprike
• 1 kašičica iseckanog luka
• 2 dl majoneza
• malo peršuna
NAČIN PRIPREMANJA:
Iz paprika izvadite semenke, pa paprike narežite na sasvim sitne kocke. Luk propržite na ulju i ostavite ga da se ohladi. Pirinač, luk i papriku pomešajte sa majonezom, napunite time paradajz i ukrasite peršunom ili pokrijte kapicama paradajza.Pogačice s kajmakom
SASTOJCI
• 1/2 kg brašna
• 200 grama kajmaka
• 150 grama margarina
• 4 dcl mleka
• 25 grama kvasca
• 1 jaje
• so, šećer
NAČIN PRIPREMANJA:
Umutite margarin, pa mu dodajte kajmak. U malo mleka razmutite kvasac sa kašičicom šećera i soli. Razmućenu smesu dodajte margarinu, zajedno sa brašnom, i dobro zamesite testo. Testo razvucite na debljinu jednog prsta, a zatim okruglom modlom vadite pogačice. Umutitite jaje, pa premažite pogačice. Poređajte ih uprethodno namašćen pleh i ostavite da odstoje sat vremena. Zatim ih pecite u toploj rerni dok ne dobiju lepu rumenu boju.
Sendviči sa kapom


SASTOJCI
• 150 grama ementaler sira
• 1 veza peršuna
• 4 supene kašike majoneza
• 2 supene kašike mekog sira
• 1 supena kašika vinskog sirćeta
• 12 tankih režnjeva salame
• 12 kriški belog francuskog hleba
NAČIN PRIPREMANJA:
Iseći sir na kockice. Oprati peršun i ocediti. Nekoliko grančica zadržati, a ostatak peršuna iseckati. U činijici izmešati majonez sa mekim sirom, sirćetom i naseckanim peršunom. Dodati i umešati kockice ementalera. Svaki režanj salame zaseći do centra. Ispeći kriške francuskog hleba na tostu, ostaviti ih da se malo ohlade i namazati puterom. Salatu od sira postaviti na kriške hleba u gomilicama i na vrh staviti režanj salame, kao kapu. Sendviče dekorisati peršunom. Kapa se može napraviti od mortadele ili parizera.


Rolnice s lososom

SASTOJCI (za 8 komada)
• 80 grama pirinča
• 1 kašika sirćeta
• 1/2 kašičice soli
• 1/2 kašičice šećera
• 1 struk praziluka
• 8 tankih listova dimljenog lososa
• 2 kašičice rena s pavlakom
• soja sos
NAČIN PRIPREME
Staviti u lonac 125 ml vode i kuvati pirinač oko 10 minuta na najslabijoj temperaturi. Skloniti ga sa šporeta i ostaviti oko 5 minuta da bubri.
Zagrejati sirće i pomešati sa solju i šećerom. Staviti pirinač u jednu šerpu. Umešati smesu sa sirćetom. Oprati tri svetlija lista praziluka, iseckati ih na duže trake i blanširati. Režnjeve lososa premazati renom, dodati pirinač, pa pokapati sa malo soja sosa. Urolati, a zatim rolnice vezati listićima praziluka.


Kanape sa piletinom
SASTOJCI
• 250 grama crnog hleba
• 425 ml kajsija iz konzerve
• 100 ml pavlake
• 600 grama pilećih fileta
• puter, mast
• so, biber
NAČIN PRIPREMANJA:
Iseći 250 grama crnog hleba na kvadrate, ivice 4 cm. Ravnomerno ih ispržiti na dve kašike putera. Pažljivo oprati 600 grama pilećih fileta, osušiti ih i peći na dve kašike masti. Posoliti i pobiberiti. Ostaviti da se ohladi, pa iseći na režnjeve.
Ocediti 425 ml kajsija iz konzerve, pa ih iseći na kriške. Komadiće hleba obložiti filetima i kajsijama. Čvrsto ulupati 100 ml pavlake. Pomoću šprica ukrasiti koktel posluženje pavlakom. Garnirati zrnima zelenog bibera.

|

Jaja punjena kavijarom
SAST
• 6 jaja
• oko 25 grama kavijara
• 6 zemički
• 1 kašika senfa
• 2 kašike gotovog sosa za salatu
• 2 kašike luka vlašca isečenog na kolutiće
• so, biber
NAČIN PRIPREMANJA:
Zemičke preseći napola i izvaditi sredinu da bi se dobilo udubljenje za jaja. Skuvana jaja oljuštiti i iseći napola po dužini. Žumanca povaditi kašičicom u posudu i kremasto zamutiti sa senfom i gotovim sosom za salatu. Začiniti solju, biberom, pa u masu umešati kavijar. Napuniti smesom špric za kolače i puniti pripremljenom masom polutke od jaja, pa ih potom stavljati u izdubljene polovine zemički. Ukrasiti lukom vlašcem.Kanapeje
SASTOJCI
• kriške belog hleba
• majonez
• senf
• šunka, salama ili kobasica
• tvrdo kuvana jaja
• sir, odn. kačkavalj
• kavijar
• sardela fileti
• fileti od raznih vrsta riba (tunj, dimljeni losos...)
• škampi i dagnje
• krastavac
• paprika
• peršun
NAČIN PRIPREMANJA:
Kanapeje se oblikuju tako što se kriškama hleba odreže kora, a onda se oštrom okruglom modlom ili nožem seku kriščice hleba ovalnog ili četvrtastog oblika veličine jednog zalogaja. Hleb se namaže majonezom ili senfom, pa se dodaju šunka, salama, sir, kavijar, škampi, fileti od riba, dimljeni losos, komad jaja itd.
Kanapeje se nadevaju delikatesima u boji, što im daje lepši izgled. Za dekoraciju se koriste rotkvice, peršun, kisele pečurke, masline, paprike, listovi salate, kiseli krastavci. Kanapeje se služe na dekorisanim velikim poslužavnicima. Pogodne su za posluženje na velikim skupovima i slavljima, koktelima, prezentacijama itd.Viršle u testu od krompira
SASTOJCI
• 250 grama krompira
• 250 grama brašna
• 200 grama margarina
• 1 jaje
• so
• viršle
• sir
NAČIN PRIPREME
Propasirati 250 grama obarenog krompira, dodati 250 grama brašna, 200 grama margarina, jedno jaje i malo soli. Ostaviti da stoji jedan sat. Od testa razvući koru debljine jednog prsta, viršle preseći napola da budu kraće, pa ih uvijati u testo tako da se viršla ne vidi. U namazan pleh staviti viršle, namazati jajetom, posuti struganim sirom i peći na jakoj vatri. Služiti sa senfom.Prolećni zalogaji
SASTOJCI (za 4 sobe)
• 1 veza mladog luka
• 1 čen belog luka
• po 3 struka peršuna i nane
• 50 grama potočarke
• 4 kašike sremskog sira
• 2 kašike rendanog ementalera
• so, biber
• začini
• 8 kriški tosta
• 2 paradajza
NAČIN PRIPREMANJA:
Mladi i beli luk sitno iseckati. Pokidati listiće peršuna i nane i sitno iseckati sve osim nekoliko listića nane. Iseckati potočarku. Sve pomešati sa sremskim sirom i ementalerom. Krem od sremskog sira začiniti solju, biberom i drugim začinima.
Hleb ispeći u tosteru, pa 4 kriške premazati kremom od sremskog sira. Odozgo staviti preostale kriške. Preseći svaki komad napola i servirati. Iseći paradajz na kriške. Kada sve bude gotovo, posuti ove ukusne zalogajčiće preostalim listićima nane i garnirati kriškama paradajza


Zemičke sa avokadom


SASTOJCI (za 4 sobe)
• 1 ljuta papričica
• 1 veza mladog luka
• 80 grama punomasnog mladog sira
• 2 kašike limunovog soka
• so, biber
• zreli avokado
• 1 kašika putera
• 4 zemičke
NAČIN PRIPREMANJA:
Izvaditi seme iz papričica i sitno ih iseckati. Mladi luk iseći na kolutove. Izmešati sir sa kašikom limunovog soka. Dodati papričicu i kolutove luka. Krem začiniti solju i biberom.
Avokado preseći napola i oljuštiti ga. Zatim ga iseći na kriške i poprskati preostalim limunovim sokom.
Nakon toga, preseći zemičke napola i gornje površine premazati tankim slojem putera, pa propržiti u tiganju. Donje polovine premazati pripremljenim kremom od sira. Staviti odozgo kriške avokada, garnirati kolutićima mladog luka i pokriti gornjim polovinama zemički.

Zeljanica na starinski način
SASTOJCI
• 1/2 kg kukuruznog brašna
• 1 kg zelja
• 1/4 kg sira (mekog, punomasnog)
• 1-2 kašike kajmaka
• 4 jaja
• soda bikarbona
• svinjska mast
NAČIN PRIPREMANJA:
Zelje očistiti i oprati u više voda. Iseći na tanke rezance, posoliti i pokriti. Ostaviti dva sata da se ocedi, a onda ga šakama dobro istisnuti da bi izašla sva voda.
Umutiti sir, kajmak i žumanca i izmešati sa zeljem. Posebno čvrsto umutiti belanca i sve pažljivo izmešati.
U sud za mešanje staviti brašno i sodu bikarbonu (pola kašičice). Pripremiti posoljenu mlaku vodu i postepeno sipati u brašno i mesiti varjačom ili mikserom. Dodati kašiku-dve ulja ili rastopljene svinjske masti. Testo zamesiti tako da bude malo gušće nego za palačinke (da kaplje sa varjače, a ne da se sliva).
U dobro podmazanu tepsiju posutu prezlama sipati polovinu umešanog testa. Testo vlažnim rukama poravnati, pa preko njega sipati nadev. Zatim izručiti i drugu polovinu testa. Preko testa preliti malo rastopljene masti. Peći na jakoj vatri. Služiti toplo ili hladno.

Pita od spanaća
SASTOJCI
• 500 grama kora za pitu
• 400 grama spanaća
• 250 grama sira
• 4 jaja
• 2 dl ulja
• 2 dl kisele pavlake
• kukuruzno brašno
• so
NAČIN PRIPREME
Poslagati u pripremljen pleh 3 kore za pitu, jednu na drugu. Svaku koru posuti uljem i s malo kukuruznog brašna, a zatim nadevom od pomešanog barenog i iseckanog spanaća, pavlake, sira, jaja i soli. Slagati tako da poslednji red čine kore. Peći u umereno zagrejanoj rerni oko 30 minuta, a zatim izvaditi i iseći na kocke. Zagrejati malo ulja i vode, pa ovim preliti pitu i vratiti u rernu da se zapeče (10 minuta). Poslužiti vruće.

Pita sa slaninom, lukom i kupusom
SASTOJCI:
• 40 grama putera
• 300 grama iseckanog luka
• 300 grama iseckane mesnate slanine
• 370 grama narendanog kupusa
• 2 kašike peršuna
• 8 tankih kora
• 50 grama rastopljenog putera
• 2 iseckana tvrdo kuvana jaja
• kašičica maka
NAČIN PRIPREMANJA:
Na puteru dinstati luk i slaninu dok luk ne omekša. Dodati kupus i začine, pa dinstati još 5-6 minuta. Pustiti da se ohladi.
Slagati kore jednu na drugu prskajući ih puterom. Na poslednju koru složiti fil, rolati, premazati s još malo putera, posuti makom i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.Perece
SASTOJCI
• 10 jaja
• 1 kg brašna
• 1 kašičica šećera
• 8 kašika ulja
• 1 kesica praška za pecivo
NAČIN PRIPREMANJA
Zamesite testo tako što ćete najpre umutiti jaja i šećer, pa dobijenoj smesi dodati ulje, brašno i prašak za pecivo. Mesite dok ne dobijete glatko testo, a zatim oblikujte oble tračice od testa i potom formirajte perece. Svaku perecu spuštati u slanu proključalu vodu. Kada perece isplivaju na površinu, vaditi ih i ređati u podmazan pleh. Peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Pečeni škampi

SASTOJCI (za 3-4 osobe)
• 500 grama očišćenih škampa
• 20 grama putera
• 125 grama sitno seckanog crvenog luka
• 50 grama sitno seckane crvene paprike
• 50 grama seckanog celera
• 2 čena belog luka
• 175 grama svežih hlebnih mrvica
• 2 kašičice limunovog soka
• 1 kašičica seckanog svežeg majorana ili 1/2 kašičice suvog
• malo aleve paprike
• so i biber
• 1 kašika maslinovog ulja
• 4 kriške limuna
NAČIN PRIPREME
Zagrejte rernu na 260 stepeni. Rasporite škampe od glave ka repu duž unutrašnje strane i očistite ih.
Istopite puter, dodajte luk, crvenu papriku, celer i beli luk. Pržite i mešajte sve dok povrće ne omekša. Dodajte mrvice, limunov sok, majoran, majčinu dušicu i alevu papriku. Dobro izmešajte, sklonite sa vatre i začinite solju i biberom.
Škampe poređajte u pleh premazan sa malo ulja. Poređajte ih tako da rasečena strana bude okrenuta nagore. Na svaki škamp stavite jednaku količinu nadeva i pritisnite ga da bi se izjednačio (škampi će se pri pečenju saviti oko nadeva).
Poprskajte nadev kašikom maslinovog ulja. Pecite oko 8 minuta. Poslužite odmah sa kriškama limuna.


Pogačice od krompira
SASTOJCI
• 1 kg krompi
• 3 jajeta
• brašno po potrebi
• malo maslaca
• 1/2 šoljice kisele pavlake
• 2 šoljice ulja
• kačkavalj
• so, biber
NAČIN PRIPREMANJA:
Oljušten i opran krompir skuvajte u slanoj vodi dok ne omekša. Ocedite ga od vode, propasirajte, dodajte malo maslaca, jaja i pavlaku. Posolite i pobiberite. Lagano dodajući brašno, zamesite testo i razvucite ga na koru debelu oko pola santimetra. Čašom vadite pogačice od testa i pržite ih na prethodno zagrejanom ulju. Pržene pogačice vadite na papirni salvet da bi se ocedile od masnoće, a zatim preko njih narendajte kačkavalj.


Pogačice sa čvarcima
SASTOJCI:
600 grama brašna
330 grama čvaraka
30 grama kvasca
1,25 dl mleka
5 grama soli
3 žumanca
1 dl sveže isceđenog soka od jabuke
1 dl kisele pavlake
1 jaje za mazanje
so, kim
Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 40 pogačica
NAČIN PRIPREMANJA:
Fino samleti čvarke. U zagrejanom mleku razmutiti kvasac. Dodati sve ostale sastojke, pa umesiti glatko testo. Staviti ga na toplo da se podiže oko 30 minuta.
Rernu zagrejte na 180°C. Pleh u kome ćete peći obložite masnim papirom. Dignuto testo razvaljajte na brašnom posutom radnom stolu, tako da bude debelo oko 1cm. Kalupom za pogačice izrezati krugove, pa ih slagati na pripremljeni pleh. Premazati ih razmućenim jajetom, posuti solju i kimom, te staviti na toplo da malo narastu.
Peći u toploj rerni oko 20 minuta. Izvaditi iz rerne, kratko ohladiti, pa ih tek tada odvojiti pogačice od pleha

KANAPEI OD DIMLJENOG LOSOSA
Ovo je samo malo složenija i ukusnija varijanta standardnog načina spremanja dimljenog lososa (kriška tosta premazana puterom sa šnitom lososa i komadom limuna ili malo limunovog soka odgore)
Sastojci:
120 g dimljenog lososa,
150 g krem sira,
1 kašika soka od limuna,
1 kašika rena,
1 kašika sitno seckanih pera mladog luka,
mirođija, kapar, so, biber
12 šnita crnog hleba Način pripreme:
Sir miksirati sa limunom i renom dok se ne dobije gusta pasta. Dodati pera luka, mirođiju i biber. Kriške hleba namazati ovim, staviti preko šnitu lososa i ukrasiti limunom, kaparom i grančicama mirođije.


Ša MPINJONI SA DIMLJENIM LOSOSOM
Sastojci:
12 većih šampinjona, bez drške,
300 g dimljenog lososa,
2 žumanceta,
4 dl milerama, pavlake,
120 g struganog parmezana,
120 g putera. Način pripreme:
Šampinjone poslagane u puterom podmazan pleh, napuniti smesom sačinjenom od sitno seckanog lososa, žumanceta, pavlake i 50 g parmezana. Posuti ostatkom parmezana i na svaki staviti komadić putera. Peći 20 min na 210°C.


Tiramisu
Evo recepta za čuvenu italijansku poslasticu. Potiče iz jedne prave italijanske kuhinje, naših prijatelja iz Barija.
Sastojci:
velika kutija piškota (300 g), 3 jajeta,
300 g sira maskarpone (kod nas se teško nalazi ali odlično ga zamenjuje kisela pavlaka sa 20% ml. masti), 6 kašika šećera, skuvana gorka kafa (ko voli može i da je zasladi), malo soli,
kakao prah za posipanje. Način pripremanja:
Razdvojiti žumanca i belanca, pa žumanca umutiti sa šećerom da se dobije glatki krem. Mikserom mutiti belanca u sneg, malo posoliti pa postepeno, stalno mešajući kašikom, dodavati maskarpone (ili pavlaku). Spojiti sa žumancima. U kafu umakati piškote pa složiti jedan red da pokrije dno posude u kojoj će se služiti tiramisu. Preko piškota naliti pola krema, poređati drugi red namočenih piškota, pa preliti drugom polovinom krema. Fino izravnati površinu pa posuti kakaom. Služiti hladno iz frižidera.


Karpaćo

Carpaccio "kusta" (predjelo),

Sastojci:
0,1 kg goveđe pisanice
0,3 maslinova ulj
0,02 kg ribanca
0,03 kg kapara
0,1 kg rige
limun
sol, BIBER
peršin
2 kom tosta
Način pripremanja:
Opranu i očišćenu salatu posložimo na tanjur. Goveđu pisanicu izrežemo na tanke listiće, posložimo i dodamo začine. Na kraju pospemo ribanim sirom i ukrasimo. Poslužimo na tostu.


Karpaćo

Carpaccio od lososa (predjelo),

Sastojci:
glavica salate
ružičasti grejpfrut
250 g tanko narezani dimljeni losos,
20.- gr.-peršuna
kavijar crveni i crni (po teglica)
maslinovo ulje .
Način pripremanja:
Opranu salatu očistite i odvojite listove. Narežite salatu i posložite je na tanjir za posluživanje, začinite uljem i soli, posložite na nju narezan losos.Ukrasite prepolovljenim
kriškama grejpfruta i obe vrste kavijara.
Ukrasite peršinom i poslužite.


Karpaćo
Carpaccio od sira (predjelo),

Sastojci:
2 kruške
200 g sira Pekorelo
5 vezica rige
jaje
pinjoli
suvo grožđe
vinsko sirće
maslinovo ulje

NAČIN PRIPREMANJA:
Operite i očistite rigu, narežite je i posložite na tanjire. Iznad složite tanko narezane kruške koje prekrijte tanko narezanim sirom, suvim grožđem i pinjolima.
Ostatak rige izmiksajte s jajem, soli, biberom i malo ulja i prelijte umak po pripremljenim tanjirima. Možete začiniti i mešavinom ulja, soli, bibera i nekoliko kapi sirćeta (aceto balsamico).
Artičoke u ulju
Mediteransko predjelo
Sastojci:
12 artičoka (ili 20 manjih)
suvo belo vino
vinsko sirće
2 limuna
12 listova lovora
2-3 karanfilića
origano
peršun
biber u zrnu
maslinovo ulje
##3333333333333333””””
Način pripremanja:
Artičoke očistite i odrežite im stabljiku. Ako su prevelike, razrežite ih na četvrtine, stavite u lonac, prelijte vodom kojoj ste dodali limunov sok, da ne potamne.
Dodajte pola litre vina i pola čaše sirćeta, karanfilić i soli, pa kuvajte 20 minuta. Kuvane artičoke izvadite i okrenite naopako da se ocede na pamučnoj krpi. Što ih duže ostavite da se cede (čak i čitavo jutro), biće bolji. Ako listovi ostanu mokri, ulje neće moći prodreti i začiniti artičoke.
Ocijeđene artičoke složite u staklenke, pokrijte uljem, začinite lovorovim lišćem, origanom, dvoma ili trima zrnima bibera i vezicom narezanog peršuna. Staklenku hermetički zatvorite i čuvajte na tamnom mestu barem sedam dana pre posluživanja.


Inćuni u kori - ’’Valalta’’
jadranski specijalitet
Sastojci:
700 - 800 gr.- inćuna
300 gr.- brašna
2 jaja i 1 žumanjak
1 .- kom- praziluka
10.- gr.- luka vlasca
150 gr.- sira Gauda
ribani Parmezan
muškatni oraščić
60 gr.- maslaca
peršun
maslinovo ulje
Način pripremanja:
Umesi tesesto od brašna i 2 jaja. Dodajte maslac (veličine oraha) i malo soli.
Testo oblikovano u loptu pustite da odstoji sat vremena na suvom mjestu. Operite inćune pod mlazom hladne vode, odstranite glave i središnje kosti te ih narežite na filete.
Očišćeni praziluk i vlasac narežite na tanke prutiće. Oprani peršun sitno naseckajte. Narežite sir na listiće.
Izvaljajte ne pretanki list prhkog testa. Obložite tri četvrtine testa po dnu i rubovima duboke ali ne preširoke maslacem premazane posude za pečenje.
Složite po testu red inćuna, začinite s malo ulja i prekrijte već pripremljenim prazilukom, vlascem, peršunom, soli, biberom i ribanim muškatnim oraščićem.
Složite još jedan red inćuna i nastavite slagati redove sve dok ne potrošite sve namirnice. Prekrijte s ostatkom testa, premažite žumanjkom, dobro zatvorite rubove i pecite pola sata na 180 – 200 °C. Testo je pečeno kad dobije zlatnu boju. Poslužite toplo.Carpaccio od palamide (predjelo),

Sastojci:
500-600 gr – 1 odrezak palamide
1 limun
1 vlasac (ili mladi luk)
kopar, peršun
maslinovo ulje

Za umak:
crne masline i kapare
10 inćuna
1 limun
maslinovo ulje

Način pripremanja:
Palamidu uronite u hladnu vodu desetak minuta, da iz nje istekne eventualno preostala krv.
Palamidu tada ogulite i narežite na listiće, koje ćete složiti na tanjur i začiniti uljem, solju i biberom.
Pospite ribu sitno narezanim vlascem, koprom i peršunom. Poslužite uz umak kojeg ćete pripremiti tako da mikserom usitnite očišćene inćune, šaku crnih maslina kojima ste uklonili košticu i kašiku kapara.
Usitnjene inćune, masline i kapare prebacite u činiju, gde ćete im polako primiješati 6.- kašika maslinovog ulja i onoliko limunovog soka koliko je potrebno da dobijete gusti umak.Carpaccio od teletine (predjelo),

Sastojci:
400 gr. tanko narezane teleće ruže
400 gr. listova špinata,
100 gr. sira Bilogorac
brašno
limun
mali beli tartuf (po želji)
Sladunjavo vino
maslinovo ulje

Način pripremanja.:
Očistite, operite i osušite nasjeckani špinat.
Izravnajte odreske i narežite ih na komade, posložite na tanjur, začinite dobrim uljem, soli, bijelim paprom u zrnu i pola čaše prošeka.
Iznad posložite špinat i tanko narezani sir, a volite li, naribajte beli tartuf.Carpaccio od tikvica (predjelo),
Vegetarijanski
Sastojci:
glavica crvenog radiča
3 tikvice
crvena paprika
120 gr./ sira Pekorelo,
2 vezice raznih radiča
polovica patlidžana
pinjoli
aceto balsamico
maslinovo ulje

Način pripremanja:
Operite i očistite te narežite sve vrste radiča.
Oprane tikvice tanko narežite. Operite, očistite i narežite papriku na rezance.
Operite patlidžan i narežite ga na kockice.
Narežite sir. Složite tanjur: stavite radič pa tikvice, papriku, patlidžan, pinjole i sir. Začinite uljem, soli i sirćetom.
Radič možete zamijeniti različitim zelenim salatama.

Carpaccio od teletine (predjelo),
Nina
Sastojci:
200 gr.- vrganja
2 stručka rige
1 mogranj (nar)
300 gr.- telećeih fileta
sirće od mogranja
maslinovo ulje (po želji)

Način pripremanja:
Vrganje očistite i narežite ih na vrlo tanke listiće. Na tanjure posložite meso narezano na vrlo tanke kriške (možda je najbolje da kupite filete koji je već narezan mesoreznicom) i začinite s malo soli i bibera.
Meso nadjenite dobro opranom i fino usitnjenom rigom, bobicama mogranja i začinite s nekoliko kapi sirćeta. Na kraju dodajte i gljive.
Ovako pripremljeni karpačo ostavite petnaestak minuta da počiva i poslužite s kvalitetnim maslinovim uljem i belim biberom, kojeg ćete, već prema želji samleti neposredno pre jela.
Ovo je idealan recept za lagani i hranjivi ljetni ručak.
Kao zamjena teletini, može se poslužiti i usoljeno meso. Ako više volite ribu, filet sabljarke narežite na tanke kriške i začinite uljem i sokom od limuna.Hladno predjelo –‘’Mediteran’’za- 6.- osoba.
Sastojci:
1 kg liganja
0,30 kg ribljeg mleka
1,10 kg jastoga
0,70 kg škampi
0,30 kg griza
0,50 kg luka
0,20 kg maslinova ulja
sol, papar, peršin
0,30 kg tartar sosa,
0,50 kg limuna
glavica salate
0,40 kg crnih maslina,
0,02 kg kavijara
0,50 kg -paradajza

Način pripremanja:
Očišćene, poširane lignje napuniti s pirjanim krakovima od liganja, griza, luka, petrusina. Dodati sol i papar. Ohladiti i preliti umakom “Chufrad”. Riblje mleko skuvati u slanoj kipućoj vodi, ocijediti i dodati začine: maslinovo ulje , sol i papar, te servirati u školjki lakirki. Jastoga skuvati, ohladiti, očistiti i iseći na medaljone, šemizirati aspikom i ukrasiti kavijarom i majonezom. Škampe poširati u slanoj vodi u koju se doda sjećeno povrće, ohladiti i šemizirati aspikom. Lignje, riblje mleko, jastoga i škampe posložiti na hladni tanjir ukrasiti zelenom salatom, limunom, pršunom, crnim maslinama, svežim paradajza i tartar umakom u školjci od dagnje.

Ostrige s jabukama (predjelo),

Sastojci:
20-24 kamenice- ostrige
1 sveži luk
3 jabuke (i još jedna za garniranje)
2 dcl .- pavlake za kuvanje
curry u prahu
skrobno brašno
1 limun
suvo belo vino
60 gr.- maslaca

Način pripremanja:
Kamenice otvorite oštrom lopaticom ili jačim nožem. Meso školjke nemojte vaditi iz dela oklopa za koji se drži, pa ih operite i osušite.
Školjke začinite solju i biberom i složite u vatrostalnu posudu. Pećnicu zagrijte na 160°C. Jabuke ogulite i izvadite im košticu. Jabuke narežite na komadiće i ispasirajte mikserom. Usitnjeni luk pirjajte polako na rastopljenom maslacu. Podlijte s pola čaše vina, dodajte kašu od jabuka i malo curryja. Posolite, pobiberite i povežite dodavši kašiku skrobnog brašna. Dodajte pavlaku za kuvanje, i pustite sos da se poveže neprekidno mešajući. Maknite s vatre i pustite da se prohladi. Vatrostalnu posudu s kamenicama koje ste poškropili limunovim sokom stavite u pećnicu i pecite 5-6 minuta. Kamenice poslužite tople, prelivene sosom i garnirane komadićima jabuke koje ste uronili u vodu koju ste začinili kriškicama limuna.


Kanapei provala (predjelo), Predejane
Sastojci:
300 gr.- šampinjona
250 gr.- hleba
3.- kom. artičoka
1 režanj belog luka
3 limuna
ribani Parmezan
peršun
maslinovo ulje

Način pripremanja:
Očistite gljive i narežite ih na kriške. Tri četvrtine gljiva popirjajte na 3-4 kašike ulja, belom luku i peršunu. Ostatak gljiva začinite uljem, solju i sokom polovice limuna.
Artičokama uklonite stabljike i spoljne listove i uronite ih u vodu u koju ste dodali sok limuna, da ne pocrne. Ocedite artičoke na način da ih prevrnete naopako. Dve artičoke usitnite mikserom u paštetu, dodajte šaku naribanog parmezana i malo soli.
Treću arti

<< 05/2006 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
172643

Powered by Blogger.ba