umetnost kuvanja

Dobrodošli na moj blog...

01.06.2006.

Kroketi i rižot

. ...........Kroketi ........
Kroketi su ukusno , izdašno i hranljivo jelo koje se lako i brzo priprema. Dobra starana je to što je ekeonomično, i može se praviti od mesa, ribe i povrća. Kroketi su prvenstveno svrstani u tola predjela. Ako se serviraju sa nekim sosom , mogu biti samostalno jelo. Pripremljeni od mesa, sira i šunke , serviraju se kao mala topla predjela. Ako se kroketi pripemaju od krompira , pirinča, testa i slično, služe se kao dodatak uz jela od mesa i divljači. Kroketi se pripremaju tako što se sitno isečeno meso , riba ili povrće, kaoi drugi sastojci povežu nekim sosom u jedinstvenu masu. Zatim se od mase naprave kroketi raznih oblika i veličina. Panira se u brašno , jaja i prezle. Prže se u većoj količini zagrejanog ulja. Težina normalnih kroketa koji se služe kao predjelo ili kao dodatok uz jelo obično su teški -60- do- 70.- gr-. Kroketi se mogu služitit i na koktel partiji i na hladnoj zakuski, treba da su teški 25..- 30.- gr.-
............ Kroketi od jaja za .- 6.- osoba .- ...........
Sastojci : 6.- kom.- jaja tvrdo skuvanih , 2.- dcl.- gustog bešamela, 2.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 120.- gr.- prezli od hleba, 2.- dcl.- ulja za prženje, 2.- dcl.-paradajz sosa.
Način pripremanja : oljuštiti jaja i iseći na krupne komade. Dodati ohlađen bešamel , posoliti i pobiberiti i dobro izmešati . Od ove mase napraviti loptice veličine oraha , uvaljati ih u prezlu i spustiti ih u zagrejano ulje. Kad kroketi porumene , ocediti ih staviti na činiju i služitit ih sa sosom od paradajza.
........... Mađarski kroketi od pečuraka .- za .- 6.- osoba.-.........
Sastojci : 400.- gr.- šampinjona, 100.- gr.- seckasnog crnog luka, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 20.- gr.- sitno isečenog peršuna, 80.- gr.- brašna, 4.- kom.- jaja, ½.- dcl.- mleka, 100.- gr.- prezli od hleba, ulje za prženje, 25.- gr.- maslaca.
Način pripremanja : šampinjone očistiti , oprati i iseći na listiće. Zatim na zagrejanom maslacu pržiti luk i dodati sečene šampinjone. Posoliti , pobiberiti, dodati brašno i peršun , i pomešati . Dodati razmućena jaja s mlekom idržeti na vatri dok se jaja zgusnu. Izručiti na dasku posuti brašnom , pa napraviti šest podjednakih rolni . Uvaljati ih u brašno , preostala jaja i prezle , spustiti ih u vrelo ulje i pržiti dok porumene. Služiti uz povrće umesto mesa.
......... Talijanski kroketi sa šunkom .- za .- 6.- osoba. .............
Sastojci : 60.- gr.- maslaca, 20.- gr.- seckanog peršuna, 160.- gr.- brašna, 5.- dcl.- mlakog mleka, 2.- kom., jaja, 80.- gr.- isečene šunke na sitno , 100.- gr.- nastruganog parmezana. 100.- gr.- prezle od hleba, 3.- dcl.- ulja.
Način pripremanja : zgrejati maslac , spustiti peršun i pržiti minut ili dva dok peršun svene. Umešati postepeno brašno i mlako mleko i mešati na tihoj vatri dset min. Ili dok se dobije gusta masa glatka i ujednačena . Izmaći s vatre , ododati jedno po jedno jaje, šunku , i sir pa to dobro pomešati . Izručiti masu na veći plitki tanjir i rastanjiti da se masa dobro ohladi i stegne . Zatim napraviti krokte potrebne veličine i oblika. Panirati ih u brašno, jajai prezle od hleba. Zatim krokete pržiti na zagrejanom ulju da porumene . Služiti toplo.

........... Francuski kroketi sa šunkom .-za .- 6.- osoba ...
Sastojci : 150.- gr,.-maslaca, 100.- gr.- brašna, 3.- dcl.- mleka, 3.- kom.- jaja, 100.-gr.- nastruganog sira grojera ili ementalera, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 100.- gr.- sitno sečene šunke, 120.- gr.- prezle nod hleba, ulje za prženje , 25.- gr.- prženog peršuna,.
Način pripremanja : napraviti gust bešamel od maslaca, brašna i mleka. Dodati sir i posoliti i pobiberiti. Kad se masa ohladi dodati seckanu šunku i napraviti krokete. Uvaljati ih u prezle i pržiti u većoj količini zagrejanog ulja . Kad porumene izvaditi ih iz ulja i staviti na činiju . Ukrasiti prženim peršunom i služiti toplo.
......... Kroketi od pilećeg mesa .- za .-6.- osoba ............
Sastojci : 350.- gr.- pilećeg belog mesa, 150.- gr.- sredine od hleba, mleko po potrebi .,150.- gr.- maslaca, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 1.- gr.- morskog oraščića , 1.- dcl.- slatke pavlake , brašno po potrebi , 60.- gr.- rastopljenog maslaca.
Način pripremanja : pečeno pileće belo meso sitno iseći . Dodati hleb oceđen od mleka i maslac. Posoliti pobiberiti, i dodati oraščić te umešati pavlaku. Od ove mase napraviti krokete, uvaljati ih u brašno i pržiti ih u zagrejanom pretopljenom maslacu tako da porumene. Služiti toplo.
...................Kroketi od piletine za .- 10.- osoba....................
Sastojci : 1.- kg.- pilećeg mesa, 600.- gr.- bešamela, 6.- kom.- žumanjaka, 5.- gr.- morskog oraščića, 100.- gr.- brašna za pohovanje, belanjak i prezle.
Način pripremanja : pileće pečeno meso iseći na kocke , pomešati sa tvrđim bešamelom . Dodati soli, bibera, peršuna , oraščić, žumanjke. Dobro izmešatii masu oblikovati valjkasto , panirati i pržiti .
................... Kroketi od morskih rakova za .- 6.- osoba .---------------
Sastojci : 600.- gr.- meso morskog raka može iz konzerve, 150.- gr.- šampinjona, 3.- dcl.- gustog ribljeg velutea, 4.- kom.- žumanjka, 1.- gr.- oraščića u prahu , 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 20.- gr.- seckanog peršuna .
Način pripremanja : u gust velute dodati sitno seckano meso rakova iz konzervi ili sveže kuvanih. Začine i kuvane i isečene šampinjone . Masu dobro izmešati sa žumanjkom i ohladiti , oblikovati i ., pohovati i pržiti . Uz ove krokete servirati sosove od majoneza.
............ Kroketi od ribe .- za .- 10.- osoba ----------------
Sastojci : 800.- gr.-ribe kuvane bez kosti, 200.- gr.- šampinjona,, 700.- gr.- ribljeg velutea, 6.- kom.- žumanjak, 2.- gr.- bibera, 2.- gr.- soli, 1.- gr.- muškatni orah u prahu , 25.- gr.- peršuna .
Način pripremanja : u gust riblji velute dodati izmrvljenu ribu , soli, bibera, oraščić, i kuvane pečurke sitno sečene, peršun , i žumanjke. Sve to dobro izmešati , pa od dobivene mase formirati krokete valjkastog oblika i po normativu . Uvaljati ih u prezle i pržiti u vrelom ulju dok porumene. Servirati na toplu činiju uz sos od mirođije ili od majoneza.
........... KROKETI OD BAKALARA .- ZA .- 6.- OSOBA --------------
Sastojci : 350.- gr.- skuvanog bakalara i sitno samlevenog , 60.- gr.- sitno seckane šunke, 150.- gr.- sitno sečenih šampinjona, 100.- gr maslaca, 350.- gr.- gotovog pirea od krompira, može i od instant krompirove mase, 3.- kom.- žumanjka, 100.- gr.- brašna, 2.- kom.- cela jajeta, 150.- gr.- prezli , ulje za prženje ,60.- gr.- crnih maslinki .
Način pripremanja : smlevenu i kuvanu ribu popržiti na maslacu . Dodati sitno sečene pečurkei sečenu šunku .skinuti sa vatre , dodati pire od krompira ,i umešati žumanjke. Izručiti masu na plitku činiju , rastanjiti i premazati preostalim maslacem . Dasku za mešenje posuti brašnom i praviti krokete. Krokete praviti u obliku manjih krušaka. Uvaljati ih u brašno , razmućena jaja i prezle od hleba. Pržiti na zagrejanom ulju .na pržene krokete staviti po maslinku i servirati u sos od paradajza.


KROKETI OD ŠKAMPA .- -ZA .- 6.- OSOBA ------------------
Sastojci : 400.- gr.- mesa od repova škampa kuvanog , 150.- gr.- skuvanih šampinjona, ½.- dcl .- ulja, 4.- dcl.-gustog bešamela, 10.- gr.- aleve paprike , 2.- gr.- soli, 30.- gr.- maslaca, 100.- gr.- brašna, 2.- kom.- jajeta. 150.- gr.- prezle od hleba, ulje ua prženje , 2.- kom.- cela limuna isečenih na kriške.
Način pri premanja : meso od škampi i pečurke iseći na kocke i popržiti na ulju . Dodati gust bešamel i alevu papriku , posoliti i pomešati . Izručiti masu na plitku činiju , premazati maslacem i ostaviti dase ohladi. Zatim praviti krokete , panirati u brašno , razmućene jaja i mrvice od hleba , ispržitit na zagrejanom ulju. Poređati na toplu činiju i staviti kriške limuna. Uz ove krokete se obočno služi sos od belog vina.
.......... INDISKI KROKETI - ZA – 6.- OSOBA --------------
Sastojci : 4.- dcl.- vode, 120-.gr.- suvog žutog graška, 120.- gr.- polubelog brašna, 5.- gr.- kari praha, 2.- gr.- najkvirca, 3.- gr.- soli, 5.- kom.- kapi tabasko sosa, 100.- gr.- seckanog crnog luka, 100.- gr.- seckanog celera , 60.- gr.- seckanih ljutih paprika, 1.- gr.- mente, 150.- gr.- mrvice od hleba, ulje za prženje.
Dodatak : 25.- gr.- sušene mente, 100.- gr.- seckanog crnog luka, 100gr.- oljuštenog paradajza, 1.- kom.- limunovog soka, 3.- kom.- kapi tabasko sosa, 2.- gr.- soli.
Način pripremanja : usuti vodu u lonac kad provri , spustiti otkravljen grašak koji treba oprati . Kuvati na tihoj vatri dok omekša ali ne previše. Skuvani grašak ocediti i ostaviti dase ohladi . Dodati prosejano brašno i začine , tabasko , crni luk, celer, paprikai malo mente, sve dobro promešati . Kad se dobije kompaktna masa formirati od iste krokete. Uvaljati ih u prezlu . Krokete pržiti u zagrejanom ulju dok porumene. Pržene krokete staviti na vruću činiju i služiti sa pikantnim dodatkom spremljenim na ovaj način : sušenu mentu pomešati sa ostalim sastojcima , ili listiće sveže mente iseći i dodati ostalim sastojcima.
....... RIŽOT NA MILANSKI NAČIN –( RISOTTO A’LA MILANESE ) .- ZA .- 6.- OSOBA
Sastojci : 600.- gr.- riže, 1.- gr.- šafrana, 1,5.- lit. Bujona, 80.- gr.- maslaca, 1.- dcl.- ulja, 1.- dcl.- belog vina, 80.- gr.- naribanog parmezana, 100.- gr.- seckanog crnog luka.
Način pripremanja : na zagrijanom ulju i malo maslaca dodati seckani crni luk, i pržiti da ostane zlatno žute boje. Dodati belo vinio i kuvati da vino ispari . Zatim dodati rižu i šafran . Malo po malo dodavati bujon , sve dok se riža skuva. Skinuti sa vatre i dodati maslac i parmezan , pa sve to izmešati . Servirati toplo i odmah služiti .
.......... RIŽOTO NA PIJAMONTSKI NAČIN ( RISOTTO A’LA PIJEMONTESE ) -------------
ZA --- 6.- OSOBA
Sastojci : 600.- gr.- riže, 120.- gr.- seckanog crnog luka, 60.- gr.- pire paradajza, 60.- gr.- naribanog parmezana, 60.- gr.- maslaca, 1,5.- lit.- bujona.
Način pripremanja : crni luk prepržiti na maslacu da ostane zlatno žute boje, dodati rižu , i pržiti je dva min. Zatim dodati pire paradajz i bujon , posoliti . Nekoliko puta promešati i kuvati do kraja. Riža je kuvana onda kada se na probu utvrdi da je zrno kuvano tj,.al- dente.
Skinuti sa vatre dodati maslac i naribani parmezan. Sve to izmešati i servirati toplo i odmah .

. RIŽOT SA MORSKIM PLODOVIMA ( RISOTTO CON FRUTTI DI MARE )
ZA- 6.- OSOBA.
Sastojci : 600.- gr.- riže, 500.- gr.- školjke dagnje iz limenke, 300.- gr.- morskih račića , 300.- gr.- škampi , 2.- dcl.- belog vina, 2.- dcl.- slatke
Pavlake, 1.- dcl.- maslinova ulja, 50.- gr.-maslaca, 100.- gr.- seckanog crnog luka, 10.- gr.- naribanog parmezana, 1,5.- lit. Bujona.
Način pripremanja : na zagrejanom maslacu i ulju popržiti crni luk , dodati školjkare i rakove preliti belim vinom . Dodati rižu kad počne da kuva , dodati bujon i kuvati uz povremeno mešanje. Posoliti i kuvati dok riža bude kuvana. Zatim skinuti sa vatre i dodati ulupanu pavlaku i naribani parmezan sir. Servirati toplo i odmah .
............ RIŽOT S VRGANJIMA ( RISOTTO CON FUNGHI ) .- ZA 6.- OSOBA. ..............
Sastojci : 500.- gr.- riže, 1,5.- lit. Bujona, 80.- gr.- parmezana naribanog , 80.- gr.- maslaca, 100.- gr.- seckanog crnog luka, 1.- dcl.—maslinova ulja, 1.- dcl.- belog vina , 200.- gr.- vrganja 3.- gr- soli.
Način pripremanja : sitno sečeni crni luk popržiti na zagrejanom ulju i masalacu. Dodati belo vino i kuvati pa dodati rižu i vrganje narezane na tanke šnite, posoliti malo pomalo odati bujon i kuvati dok se riža skuva. Rižu kuvati tako dase ne raskuva . Zatim skinuti sa vatre u mešati parmezan i maslac. Servirati odmah i toplo.
............ GRČKA RIŽA ( RIZ A’LA GRECOUE ) ZA – 6- OSOBA .....................
Sastojci: 480.- gr.- riže, 20.- gr.- maslaca, 1.- dcl.- ulja, 1.- lit. Bujona , 20.- gr.-. Belog luka, 2.- kom.- lovorovog lista, 50.- gr.- mariniranog jezika iz rasola, 50.- gr.- kuvane šunke, 20.- gr.- zelene paparike iz sirćeta ,20.- gr.- mariniranih šampinjona, 50.- gr.- mladog kuvanog graška, 10.- gr.- sitno seckanog crnog luka.
Način pripremanja : luk svetlo popržiti na mešavini ulja i maslaca do svetlo žute boje. Dodati rižu i pržiti je dva min. .,doliti bujon , posoliti , dodati beli luk, i lovorov list, poklopiti i staviti u pećnicu da se jelo dogotovi. Izvaditit iz pećnice i umešati jezik , šunku , papariku, i pečurke sve narezane na kocke i dodati grašak .

------------ RIŽOT OD ARTIČOKA -ZA- 6-.OSOBA ---------------------
Sastojci : 400.- gr.- artičoke, 80.- gr.- maslaca, 480.- gr. Riže, 70.- gr.- naribanog sira kačakavalja, 1.- kom.- limunov sok, 1.- dcl.- belog vina, 20.- gr.- seckanog peršuna, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
Način pripremanja : očistiti artičoke od spoljnih i tvrdih listova, upotrebiti samo srednji deo. Srednji deo ili srce artičoke je mekani deo artičoke. Poškropiti limunovim sokom da nepotamne. Oštrim nožem narezati na tanke kriške . U posudu sa zagrijanim maslacem staviti narezane artičoke i dinstati oko deset min. Posoliti i pobiberiti . Za vreme dinstanja samo protresti posudu a nikao mešati dase neskaše. Kad tekućina ispari dodati belo vino i rižu pa dinstati da vino ispari . Zatim dolivati fond vodu od povrća sve dok riža postane mekana. Kad je riža kuvana dodati joj ribani sir i listiće maslaca. Skinuti sa vatre i posuti sa peršunom . Servirati odmah i toplo.




......... RIŽOT S BAMIJOM ( HIBISCUS ESCULENTUS GOMBO ) .-ZA- 6 – OSOBA......

Sastojci : 300.- gr.- bamija, 200.- gr.- riže, 120.- gr.- pire paradajza, 60.- gr.- maslaca, 25.- gr.- margarina, 1,5.- lit. Fond voda od povrća, 1.- gr.- šafrana, 20.-gr.- peršuna seckanog , 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 3.- gr.- šećera.100.- gr.- crnog luka seckanog.
Način pripremanja : uposudu sa zagrejanim maslacemm popržiti seckani luk. Dodati očišćene i oprane bamije i dinstati poklopljeno, dolivajućo postepeno fond vodu od povrća. Kad je povrće napola gotovo , dodati malo razređen pire paradajz . Posuti sa malo šećera i dfalje dinstati dok bamije sasvim omekšaju a tekućina ispari. U preostaloj fond vodi skuvati rižu . Kuvati oko 12.- minuta, skinuti sa vatre i ostaviti da riža nadođe. Posoliti i pobiberiti , oceđenu rižu i dodati na rstopljeni maslac i

Posuti šafranom sve to dobro izmešati . U posudu sa rižom dodati bamije i servirati sa ostatkom bamija .
.............. RIŽOT OD SOČIVA S PARADAJZOM ( LENS ESCULENTA .- LEĆA ) -
Za – 6- osoba .
Sastojci : 250.- gr.- sočiva, 20.- gr.- riže, 350.- gr.- svežeg paradajza.,100.- gr.- crnog luka, 20.- gr.- belog luka, 1.- dcl.- ulja, 20.- gr.- celer list, 20.- gr.- peršunov list, 3.- gr.- soli, 60.- gr.- naribanog sira parmezana.
Način pripremanja : sočivo probrati , oprati i namočiti preko noći u hladnu vodu. Sutra dan ocediti . U većoj činiji zrejati ulje i na njemu popržiti naseckan crni luk i beli luk. Dodati vrlo malo vode. Kad se luk zastakleni dodati seckan peršun, celer te oljuštene i narezane paradajze, sve to dinstati nekoliko minuta . Dodliti oko dve lit vode,
Pre nego što voda zakuva dodati sočivo . Kuvati sočivo poklopljeno na umerenoj vatri dok omekša. Po potrebi dolivati vodu . Kad je sočivo kuvano , nasuti očišćenu i opranu rižu. Posoliti i kuvati dok riža omekša. Servirati toplo.
---------------- RIŽOT S PERŠUNOVIM LISTOM – ZA – 6. OSOBA ...
Sastojci : 360.- gr.- riže, 100.- gr.- maslaca, 40.-gr.- peršunovog lista sitno naseckanog , 3.- gr.- soli, 80.- gr.- naribanog parmezana .
Način pripremanja:. Rižu očistiti i isprati pod mlazom hladne vode. Rižu istresti u lonac sa vodom i posoliti . Otkriveni lonac staviti na vatru i pustioti da zakuva, tada smanjiti temepraturu tj, vatru i kuvati oko dvadeset min. Poklopljeno . Kad je riža kuvana ocediti je i isprati kroz mlaz vode hladne. Ponovo staviti u lonac i dodati maslac pa ostaviti da kratko postoji nekoliko minuta. Peršun isprati hladnom vodom , osušiti i sitno iseckati. Rižu istresti u zagrejanu posudu pa dok je još topla posuti seckanim peršunom dobro pomešati i odmah servirati .
.. RIŽOT OD BUNDEVE ( CUCURBITA PEPO – MISIRAČA ) – ZA – 6- OSOBA -------
Sastojci: 600.- gr. Očišćene bundeve, 360.- gr.- riže, 1.- lit.- mleka, 150.- gr.- seckanog crnog luka, 100.- gr.- maslaca, 3.- gr.- soli.
Način pripremanja : očišćenu bundevu narezati na kocke. U veću posudu staviti crni luk sa pola količine maslaca. Dodati bundevu narezanu na kocke, posoliti i dobro je izmešati . Naliti mlekom i nalaganoj vatri kuvati . Čim mleko zakuva dodati rižu, kuvati na laganoj vatri tako da bundeva i riža upiju mleko. Paziti da se riža skuva ako treba dodati još malo mleka , da bi riža bila kuvana i meka. U kuvani rižot dodati kockice maslaca sve to pomešati i pustiti da stoji neko vreme, da bi riža nadošla. Servirati odmah i toplo.
.................... RIŽOT OD MEŠANOG POVRĆA ZA -6.- OSOBA ....................
Sastojci : 350.- gr.- smeđe riže, 300.- gr.- šparoga, 150.-gr.- očišćenog graška, 100.- gr.- pasulja, 150.- gr.- svežeg paradajza, 150.- gr.- sveže tikvice, 100.- gr.- crnog luka, 1.- dcl.- ulja, 25.- gr.- maslaca, 1.- dcl.- belog vina, 1.- gr.- šafrana, 20.- gr.- peršuna, 20.- gr.- lista bosiljka, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 60.- gr.- naribanog parmezana.
Način pripremanja : povrće obraditi i pasulj skuvati . Šparogama odrezati vrške, a donje delove prokuvati u malo vode. Paradajz popariti u malo vrele vode pa skinuti kožici i iseći na kocke ali osloboditi od semenke . Tikvice narezati na kolutiće a luk sitno iseckati .u širokom tiganju ugrijati ulje i na njemu dinstati luk tako da postane staklast. Zatim dodati šparoge vrhove , grašak i tikvice, posoliti i pobiberiti. Naliti vodu od šparoga i dinstati oko petnaest minuta, pri tome tiganj poklopiti . Posle toga dodati paradajz , kuvani mladi pasilj , i kuvati oko deset min. Otklopljeno. Usuti očišćenu i opranu rižu i nastaviti s kuvanjem dok se riža omekša. Šafran u prahu razmutiti u
St.- 149
Belo vino i dodati u rižot . Skinuti sa vatrew i umešati maslac i ribani parmezan . Rižoto sipati u porcelansku posudu . Posuti seckanim peršunom , bosiljkom i ribanim parmezanom.
......... PIKANTNI RIŽOT S KUKURUZOM .- ZA – 6.- OSOBA.----------------------
Sastojci : 200.- gr.- kukuruza iz konzerve, 150.- gr.- crnog luka, 100.- gr.- zelene paprike, 1.- dcl.- ulja, 360.- gr.- riže, ½.- lit.- supe od povrća, ½.-dcl.- soja sosa.
Način pripremanja : na zagrejanom ulju popržiti crni luk sitno sečen. Dodati papariku na kocke sečenu . Kad paprika omekša, dodati rižu i naliti supom . Kuvati rižu na tihoj vatri dok omekša. Dodati kukutuz iz limenke i kuvati još malo. Skinuti sa vatre i dodati sojin sos i soli.
............. RIŽOT S ŠPAROGAMA .- ZA .- 6- OSOBA --------------
Sastojci : 300.- gr.- očišćenih šparoga, 360.- gr.- smeđe riže, 1.- lit. Vode, 10.- gr.- soli, 60.- gr.- maslaca, 2.- gr.- belog bibera, 1.- gr.- korijandera mlevenog.
Način pripremanja : vodu posoliti i pustiti da provri . Dodati šparoge i kuvati ih dok upola omekšaju . Tada ocediti vodu a u drugi lonac šparoge ostaviti po strani . A vodu pustiti da ponovo zavri . Odmah u vodu spustiti rižu i kuvati dok postane mekana. Kuvanu rižu ocediti , a malo vode ostaviti postrani i sačuvati . U posudu sa zagrejanum maslacem biber i korijandar , pa mešati dok se sve to zagreje . Tada spustiti kuvanu rižu i vodu od riže sve dobro pomešati , skinuti sa vatre. Vatrodtalnu činiju namazanu maslacem posuti sa pola riže pa poređati kuvane šparoge. Dodati preostalu rižu poravnati i zapeći u pećnicu poklopljeno oko petnaest minuta. Služiti toplo.
............ RIŽOT S BADEMIMA .- ZA .- 6.- OSOBA ----------------
Sastojci : 360.- gr.- riže, 100.- gr.- mlevenih badema, 30.- gr.- suvog grožđa, 1.- dcl.- suvog belog vina, 100.- gr.- seckanog crnog luka, 60.- gr.- maslaca, 1.- gr.- mlevenog cimeta, 2.- gr.- mlevenog karanfilića, 2.- gr.- bibera, ½.- lit.- vode, 1.- dcl.- fonda od povrća, ½.- naribana kora od limuna, 3.- gr.- soli.
Način pripremanja : suvo grožđe natopiti u vino . Naseckati crni luk popržiti na zagrejanom maslacu . Kad luk uvene dodati začine grožđe svinom. Zaliti sa vodom i supom od povrća, sve to pustiti da provri . Rižu probrati , oprati sipati u vruću supu i vodu. Kuvati na laganoj vatri dok postane meka. Na preostalom maslacu popržiti bademe i dodati ih u rižu. Posoliti i pobiberiti .
............... RIŽOT S ORASIMA .- ZA – 6.- OSOBA ------------------
Sastojci : 360.- gr.- smeđe riže, 100.- gr.- crnog luka, 100.- gr.,- maslaca, 300.- gr.- paradajza iz konzerve pelati. 70.- gr.- sušenih pečuraka, 1.- lit-. Fonda od povrća ili vode, 150.- gr.- orah jezgro, 5.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
Način pripremanja : u posudu sa zagrejanim maslacem dodati naseckani crni luk . Zatim dodati narezani paradajz i namočene i narezane pečurke. Sve skupa dinstati nekoliko minuta . Zatim dodati rižu i uz stalno dolivanje fonda ili vode. Kuvati dok riža omekša, posoliti pobiberiti . Kad je riža sasvim gotova pomešati orahe preostali maslac pomešati i pustiti da malo postoji . Kad se ukusi sjedine servirati toplo.
.............. RIŽOT S KREMOM OD SIRA .- ZA .- 6.- OSOBA ------------------
Sastojci : 400.- gr.- riže, 4.- kom.- žumanjka, 400.- gr.- sira kačkavalja, 100.- gr.- maslaca, 3.- dcl.- mleka, 25.- gr.- beli tartuf, 3.- gr.- soli ,2.- gr.- bibera.
Način pripremanja : siru otstraniti koru i sitno ga narežite. Stvite ga u lonac i prelite mlekom ostavite sir u mleku. Na svežem meatu najmanje tri sata . Među vremeno skuvati rižu u blago posoljenoj vodi . Pa pazeći da se neprekuva. Ocediti je i ostaviti na toplom mestu. Pola sata pre
Posluživanja staviti lonac sa sirom i mlekom u veću posudu s vodom . Dodati maslac i kuvati sir na pari mešajući varjačom . Sir će se najpre početi razvlačiti a onda će se otopiti i spojiti s mlekom , čineći jednaku glatku kremu. Kremu mešati i postepeno dodavati jedno po jedno žumance i komadić maslaca, posoliti i pobiberiti . U posudu za posluživanje istresti rižu , preliti vrućim kremom od sira i posuti listićima tartufa. Služiti vruće. Tartufi se obično zamenjuju sa nekim drugim pečurkama.



.......... INDISKI RIŽOT .- ZA .- 6.- OSOBA .--------------
Sastojci : 360.- gr.- smeđe riže, 7.- dcl.- vode, 5.- gr.- soli, 80.- gr.- maslaca, 10.- gr.- dragušca semenki, 8.- kom. Indiskih oraščića, 25.- gr.- suvog grožđa, 2.- gr.- cimeta u prahu , 2.- gr.- šarrana, 50.- gr.- pistacija, 20.- gr .- pinjola, 100.- gr.- graška, 150.- gr.- patlidžana, 100.- gr.- zelene iseckane paparike sveže.
Način pripremanja : na rastopljeni maslac dodati rižu . Kad riža postane zlatasta i upije masnoću , naliti kipuću vodu . Dodati soli , bibera, dragušca, grožđe, cimet, i šafran . Mešati dobro i dodati pistaciju i pinjole. Smanjiti vatru – ringlu ili ploču. Lonac poklopiti i ostaviti rižoto da kuva . Povrće pripremiti tako da se sve izreže nasitne kocke. Dodati povrće na rižu . Tako izmešano još kuvati poklopljeno dok tekućina ispari .

............ CRNI RIŽOT OD SIPA LIGANJA – ZA -. 6-OSOBA.------------------------
Sastojci : 600.- gr.- mladih svežih sipa, 600.- gr.- većih svežih lignji, 2.- dcl.- maslinova ulja, 400.- gr.- crnog luka, 60.- gr.- belog luka, 2.-. Dcl.- suvog belog vina, 400.- gr.- svežeg paradajza, 600.- gr.- riže, 100.-. Gr.- naribnog parmezana, 30.- gr.- peršunova lista, 2.- gr.- bibera, 5.-. Gr.- soli.
Način pripremanja : očišćene sipe i lignje iseći na tanke trake , a vrećice crnila ostaviti postrani . Na zagrijanom ulju dodati seckani crni i beli luk i popržiti da dobije zlatno žutu boju . Zatim dodati narezane sipe i lignje. Posoliti pobiberiti , pa dinstati oko deset minuta. Zatim dodati na kocke sečen paradajz bali oguljen i bez semenki- konkase. Dinstati još oko deset minuta. Potom doliti vino , crnilo i rižu . Kuvati dok riža postane meka ali ne i raskuvana. U rižu za vreme kuvanja dodavati postepeno vodu kolikom zahteva kvalitet riže. Odnos vode i riže je obično : jedan deo riže i dva dela vrijuće vode.riža treba biti – al- dente. Skinuti sa vatre i umešati deo parmezana i prešuna naseckanog . Ostaviti da malo riža nadođe i servirati . Posuti sirom parmezanom . Ovaj rižot ima nekoliko varijanti . Kao što je istarska, marseljska, kod kojih se odvojeno kuva riža i u istu se dodaje crnilo, što daje poseban ukus i efekat.


............ RIŽOT OD ŠKAMPI .- ZA .- 6.- OSOBA – ŠKAMP- NEPHROPS NORVEGICUS ..........
PRIPADA OBITELJI HOMARIDAE –A POSLE JASTOGA NAJZNATNIJI RAK EVROPSKIH MORA , OSOBITO U OBALNIM VODAMA SKANDINAVSKIH ZEMALJA.
Sastojci : 600.- gr.- škampa, 150.- gr,.- crnog luka, 25.- gr.- belog luka, 2.- dcl.- maslinova ulja, 600.- gr.- svežeg paradajza, 30.- gr.- prešunovog lista, 120.- gr.- maslaca, 360.- gr.- riže, 1.- lit.- vode od kuvanih škampa, 100.- gr.- naribanog parmezana, 5.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera.
Način pripremanja : škampe očistiti , izvaditi niz sredine tripa creva , izvaditi meso iz repova i klješta . Ljušture od škampa staviti u posudu sa jednom lit. Vode i soli pa kuvati oko petnaest minuta. U posudu sa zagrejanim uljem dodati seckani beli i crni luk. Kad postane zlatno žute boje dodati narezani na kocke sveži paradajz. Sve to dinstati oko petnaest minuta. Zatim dodati meso škampa , seckani peršun i biber. Kuvati još oko deset minuta na laganoj temperaturi – ringla na 175.- stepeni. U
Drugoj posudi na zagrejanom maslacu dodati rižu i dinstati je uz stalno dolivanje vode od ljušture škampa. Kad je riža kuvana do pola. Dodati dinstano meso škampa lagano pomešati i pustit da kuva uz mešanje da se riža neuhvati . Podsoliti i pobiberiti skinuti sa ringle i servirati sa sirom parmezanom , ili sir služiti odvojeno .
................. RIŽOT OD LIMSKIH DAGNJI .- - A’LA – VENIĆO- ZA .- 6.- OSOSBA
Sastojci : 1.- kg.- dagnji sa rešte, 200. Gr.- crnog luka, 50.- gr . Belog luka, 2.- dcl.-maslinovog ulja, 600.- gr.- oluštenih paradajza, 25.- gr.- sečenog peršuna, 2.- dcl.-suvog belog vina, 360.- gr.- riže , 100.-gr. Naribanog parmezana, 100.- gr. Maslaca, 3.- gr.- soli, 3.- gr.- bibera.
Način pripremanja : dagnje skinuti sa rešte i odvojiti od končaste vezice vukući iz sredine školjke,.odvojene dagnje oprati i z nekoliko voda. Zatim školjke staviti u lonac sa malo vruće vode i poklopiti. Kuvati na jakoj vatri dok se školjke otvore. Odliti malo vode a ostatak čuvati . Izvaditi meso dagnje , a školjke baciti pošto nisu potrebne . Na zagrejanom ulju dodati seckani crni i beli luk, pržiti dok dobije zlatno žutu boju . Zatim dodati sečeni paradajz na sitne kocke. Dinstati kratko i odmah dodati meso dagnji , seckani peršunov list i belo vino . Posoliti pobiberiti i kuvati oko deset minuta. Nakon toga dodati rižu i kuvati uz stalno dolivanje vode, od dagnji i mešati da nezagori . Kuvanje traje oko 20.- min. Skinuti sa ringle i ostaviti poklopljeno da riža nadođe . Kod serviranja umešati sir parmezan i komadiće maslaca.
............ RIžOT OD LIGNJI ZA .- 6.- OSOBA ----------------
Sastojci : 800.- gr.- lignji, 360.- gr.- riže, 60.- gr,.-pire paradajza, 40.- gr,- maslaca, 1.- lit.- ribljeg fonda, 150.- gr.- crnog luka, 1.- dcl.- maslinovog ulja, 1.- dcl.- suvog belog vina, 3.- gr.- soli, 2.- gr.-bibera, 60.- gr.- naribanog parmezana.
Način pripremanja: lignje dobro očistiti mi9 oprati , iseći na tanke trake ili kocke. U posudu sa zagrejanim uljem dodati seckani crni luk i pržiti ga da porumeni . Dodati sečene lignje, posoliti i pobiberiti . Dinstati oko deset minuta, dolivati belo vino i kuvati dok vino ispari i lignje postanu mekane.zatim dodati rižu i pire paradajz pa naliti fond vodom . Kuvati da riža nadođe i bude kuvana. Umešati naribani parmezan i servirati uz dodatak maslaca,. Lagano izmešati formirati rižot i služiti toplo

<< 06/2006 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
167420

Powered by Blogger.ba