umetnost kuvanja

Dobrodošli na moj blog...

01.06.2006.

RIBE

...........RIBE.......
--- Bila bih velika greška smatrati da je riba manje hranljiva od mesa. Stručnjaci smatraju n da goveđe meso i riblje meso , imaju hemiski indentičau vrednost. A smatra se da riblje meso u mnogome i prednjači. Riblje meso se ceni , zbog svoje biološke vrednosti . Riblje meso predstavlja dragocen izvor punovrednih belančevina, fofsfora , kalcijuma i gvožđa. A meso masnije ribe bogato je ivitaminima- a-i- d. Za razliku od slatkovodnih . Morske ribe sadrže i jod koji gotovo i da nema u ostalim namirnicama. Zbog hranljive i biološke vrednosti ribu treba spravljati najmanje dva puta nedeljno. Svaki put na drugi način. Smatra se da riba rasteruje bolest kao što sunce rasteruje maglu. Ribu treba pripremati i u onim mesecima koji u svom nazivu nemaju slovo ’’ R’’ ako je u pitanju sveža riba i da se kupi dok je još živa. Dubinski zaleđena morska riba je dostupna uvek i priprema se u većim kuhinjama svakog dana.
------------ SPRAVLJANJE RIBE ----------
Riba se može spravljati na razne načine što zavisi od vrste i veličineribe. Dakle riba se može : beriti , dinstati, peći u pećnici ili na žaru, pržiti , pohovati i marinirati .
St.- 152.
------ BARENJE : RIBA SE BARI U NAROČITOM DUGAČKOM SUDU SA REŠETKOM na dnu , kojom se gotova riba vadi iz vode i stavlja na činiju. Ovakav sud je potreban za veće ribe. Očišćenu i opranu ribu staviti u sud i naliti sa hladnom tečnosću toliko da ogrezne. Takva tečnost može biti i obična slana voda. A to samo u slučaju kad želimo da riba i nakon kuvanja ostane bela. Tekućina može biti i unapred pripremljena - riblji fond.
RIBLJI FOND- riblji bujon se može pripremiti na razne načine , što zavisi od vrste ribe i jela koja će se od nje praviti . Takav fond za kuvanje ribe tj. Tečnost treba postepeno zagrejavati do ispod tačke ključanja i kuvati ribu lagano dok omekša, .fond riblji bujon nesme da jako vri , dase koža ribe koja se kuva očuva i neskupi i ne popuca.
---------- POšIRANJE RIBE : riba se može poširati to je specijalni način barenja ribe. Postupak se sastoji u tome što se riba pošira u malo slanokiselkaste vode. Na sasvim niskoj temperaturi i to u pećnici . Na ovaj način se pripremaju riblji fileti i cele manje ribe rečne. Kao što je pastrmka , vreme kuvanja zavisi od vrsrte i veličine ribe, a računa se od momenta kad bujon provri – krupniju ribu , kuvati .- 40.- min. Ako je oko 2.- kg.- težine za svaki sledeći kilogram težine kuvanje se produžuje za petnaest minuta. Na primer - ako je riba teška 3.-kg.- , treba je kuvati oko 55’ – min. Ako je teška 4.- kg.- kuva se 70’ .- min. ---- sitniju ribu , od - 100 - 200.- gr.- kuvati deset do dvanaest min. Od 200- 300.- gr.- kuvari petnaest min. Riblje odreske debljine dva i dva ipo santimetara kuvati dvanaest do petnaest minuta. ---- plosnatu ribu , kao što je morski list , san pijero, i ostale težine od 500.- gr.- kuvati osam do devet minuta. Ako se riba servira hladna i služi ostaviti dase ohladi u bujonu u kojem se i kuvala.
......... PIRJANJE : ovaj način spravljanja ribe se preporučuje zato što se sačuva biološka vrednost ,ribe. Ribu treba iseći na parčad , spustiti na maslac , ulje ili margarin. Poklopiti i pirjaniti lagano dodavajući pomalo mvode. Riba se može pirjati u pećnici. To je njbolji način spravljanja šarana , pastrmke, štuke, jesetre. Staviti ribu u vatrostalnu činiju na dinstano povrće i pokriti tankim režnjevima slanine. Naliti je do polovine crnim i belim vinom , što zavisi od sosa i vina koje će se uz ribu služiti . Posoliti pobiberiti. Posudu staviti na ringlu davino provri , a zatim poklopiti i dinstati ribu u umerenoj zagrejanoj pećnici na 225.- stepeni. Dok riba omekša za to vreme prelivati ribu sokom .
-------- PEČENJE RIBE U PEĆNICI : na ovaj način spravljaju se ribe krupnije i čvrstog mesa, kao što su : orada, šaran, štuka i slično . Očišćeni ribu posoliti , pobiberiti i preliti sokom od limuna. Ribu spustiti u dugačak sud na zagrejano ulje , i peći u pećnici na 225.- stepeni. Od 20’. Min.—30’. Min- prelivajući je povremeno sokom .
............... PEČENJE RIBE NA ŽARU :. Sveža , tek ulovljena riba morska ili rečna je najukusnija pečena na roštilju ili gradelama . Za takav način pečenja riba koja odgovara jeste : brancin , zubatac, pagar, i plava riba, kao što je : skuša, lokarda, sardela, i ostala sitna plava riba. Poseban užitak u pečenju ribe na roštilju jeste pečenje barbuna ilim trilje.
----------- Prženje ribe: ribu treba pržiti na ulju . Zto što se ona može zagrejati do 300.- stepeni, a da pri tome negori . Glasoviti kuvari u svetu tvrde da rečnu ili morsku ribu treba natopiti u posoljeno mleko . Zatim uvaljati u brašno i ispržiti . To je najbolji način da se riba reš dobro isprži.

ST.- 153.-
------------ POHOVANJE RIBE : ribu za pohovanje iseći na parčad, posoliti i panirati, što znači uvaljati u brašno , jaja i prezle . A onda ispržiti osim ovog načina paniranja , riba se može umočiti samo u razmućena jaja, ili u ’’orly’’ masu. Riba pržena u testu upija manje masnoće nego panirana riba. Ovo naročito važi za morsku ribu ,. Uz pohovanu ribu obično se služi limun i neki sos od majoneza- pikantan sastavljeni sos.
........... MARINIRANJE RIBE : ovaj način je podesan ako treba očuvati ribu nekoliko dana . Očišćenu ribu iseći na režnjeve debljine 2.- cm.-, uvaljati u brašno i pržiti na ulju. Prženu ribu poređati u posudu od porculana i ostaviti postrani . Na preostalom ulju u posudi dodati seckano povrće , crni luk, zelen, peršun. Dodati soli, lovorov list, vino, sirće, kolitiće limuna , koje zrno bibera, senfa i pustiti da provri . Skinuti sa vatre dase ohladi . Ovim marinatom preliti ribu u činiji i držati na hladnom mestu.
------------- PIRJANA RIBA .- ZA .- 4.- OSOBE .------------------
Sastojci : 2.- kg.- rečne ili morske ribe, 15.- gr- soli.,100.- gr.- maslaca, ,ili 2.- dcl.- ulja, 1.- kom.- limuna.
način pripremanja : očišćenu ribu iseći na parčad i posoliti s jedne i druge strane. Spustiti u posudu s zagrejanim maslacem i preliti sokom od limuna. Poklopiti i pirjati na tihoj vatri 4 - 5. Min. Sa svaske strane. Služiti sa krompirom i sosom holandez .
---------------- POHOVANA RIBA ZA .- 4.- OSOBE ------------
Sastojci : 1,5.- kg.- rečne ili morske ribe, 12.- gr.- soli, 100.- gr.- oštrog brašna , 3.- kom.- jaja, 150.- prezle od hleba, 2.- dcl.- ulja za prženje.
Način pripremanja : ribu za pohovanje raseći uzduž , izvaditi kost , iseći na parčad i posoliti . Zatim uvaljati parčad u brašno , razmućena jaja i prezle . Spustiti u zagrejano ulje tako da svako parče ogrezne do pola. U početku pržiti na jačoj vatri , a kasnije na slabijoj vatri dase riba lepo isprži s obe strane. Služiti sa kriškama limuna i majonezom . Garnitura za ribe.
................... MARINIRANA RIBA - ZA .- 4.- OSOBE -----------------
Sastojci : 1,5.- kg.- rečne ili morske ribe, 12.- gr.- soli, 2.- dcl.- ulja, 100.- gr.- kiseli krastavci, 20.- gr.- kapara, 4.- dcl.- vode, 1,5.- dcl.- sirćeta, 150.- gr.- crnog luka sečenog na rebarce, 5.- kom.- bibera u zrnu , 1.- gr.- najgvirca, 2.- dcl.- ribljeg fdonda ili vode.
Način pripremanja : očišćenu ribu iseći posoliti i ispržiti na ulju . Parčad pržene ribe ohladiti , poređati u dublju porculansku činiju , posuti isečenim krastavcima i seckanim kaprima . Usuti u posudu vodu i sirće , dodati crni luk , biber, najgvirc, i kuvati kratko . Pustiti dase ohladi , dodati hladni riblji fond . Pa ovim marinatom preliti prženu ribu da ogrezne . Poklopiti i držati dva dana u frižideru . Pre služenja izvadidti ribu na plitku činiju i preliti uljem .
----------------- BUJON ZA BARENJE RIBE: ZA RIBU OD .- 2.- KG. -------------
Sastojci : 2.- kg.- ribe rečne ili morske , 3.- lit.- vode, 150.- gr.- crnog luka, 20.- gr.- belog luka, 60.- gr.- celera, 20.- gr.- peršuna , 40.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera u zrnu , 1.- kom.- lovorovog lista.
Način pripremanja : staviti u posudu sve sastojke osim bibera i kuvati oko 30’ . Min. Dodati biber i kuvati još deset minuta. Ohladiti bujon i preliti njime ribu koju treba obariti . Bujon kasnije procediti i upotrebiti za sos ili čorbu .
.............. BUJON SA SIRĆETOM ZA RIBU OD .- 2.- KG.- -----------------
Sastojci : 2.- kg.- ribe, rečne ili morske, 3.- lit.- vode, 4.- dcl.- belog vinskog sirćeta, 500.- gr.- šargarepe isečene na kolutove, 300.- gr.- krupnije isečenog crnog luka, 1.- kom,. Lovorovog lista, 2.- gr,. Majčine
dušice, 25.- gr.- peršunovog lista, 20.- gr.- belog luka, 40.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera u zrnu .
Način pripremanja : staviti u posudu sve sastojke osim bibera, pokolpiti i kuvati na umerenoj temperaturi oko jedan sat. Dodati bibera i kuvati još oko deset minuta, .,.ovo je bujon za barenje svih vrsta pastrmki , štuka, šarana, morskih jegulja, jastoga, i drugih riba. Mere se mogu povećavati razmerno količini ribe .
----------------- BUJON SA BELIM VINOM .- ZA RIBU OD .-2-.KG- --------------
Sastojci : 2.- kg.- ribe morske ili rečne, 2.- lit.- belog vina, 1,5.- lit.- vode, 200.- gr.- šargarepe isečene na kolutiće, 150.- gr.- crnog luka isečenog na rebarce, 20.- gr.- peršuna, 1.- gr.- timjana, 1.-kom.- lovorovog lista, 40.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera u zrnu.
Način pripremanja:. Priprema se isto kao ibujon sa sirćetom, i količina ribe utiče na normativ koji je dat u ovom receptu. Ako je veća količina ribe normativ se povećava.
............BUJON S CRNIM VINOM : priprema se isto kao i bujon s sirćetom ali s crnim vinom. Upotrebljava se kad se kuva riba. Kao što je šaran , štuka, i pastrmka. Naročito ako se radi o kuvanju ribe na plavo .
----------- BUJON S MLEKOM -ZA – RIBU OD 2.- KG.- -------------------
Sastojci : 2.- kg.- ribe morske ili rečne , 1.- kom.- limuna, 40.- gr.- soli, 3.- lit-. Vode, 2.- dcl.- mleka.
Način pripremanja : seći koru sa limuna , pa limun iseći na kolutove. Spustitiu posoljenu vodu i usuti mleko . Ovaj bujon se upotrebljava za barenje pljosnate i bele ribe.
----------- BUJON ZA KUVANJE JASTOGA ------------
Sastojci : 2.- lit.- bujona , 80.- gr.- maslaca, 200.- gr.- šargarepe isečene na kolutiće, 150.- gr.- sitno seckanog crnog luka, 4.- dcl.- belog vina , 1.- lit.- vode, 2.- gr.-ć bibera u zrnu , 60.- gr.- svežeg mirisnog bilja, ( peršun , lovorov list, majčina dušica, celer, ) .
Način pripremanja : u većoj posudi propržiti na maslacu šargarepu i crni luk da malo porumeni i usuti vino ., vodu i dodati mirisno bilje i biber u zrnu. Kad bujon provri , spustiti jastoga . Pa kad ponovo provri kuvati još petnaest minuta . Pri tome ljuska mora da pocrveni . Ako je jastog veći kuvati 20’. Min. Pa i duže.
................. PASTRMKA NA’’ PLAVO ’’- ZA – 4.- OSOBE. ---------------
Sastojci : 1.- kg.- sveže pastrmke – 4.- kom, 10.- gr.- soli, 1.-. Dcl.- sirćeta, 3.- lit.- vode, 40.- gr.- soli, 2.- dcl.- suvog belog vina, 150.- gr.- maslaca, 1.- kom.- limuna, 25.- gr.- peršunova lista.
način pripremanja : pastrmke pažljivo oprati pod mlazom vode i očistiti , ali dase sa kože neskine sluz sa kože koja će kuvanjem m postati plavkasta. Pastrmke iznutra obrisati i natrljati sa solju. Ribu vezati u krug : u veliku iglu uvući pamučni konac i provući ga kroz donju čeljust i rep pastrmke pa stegnuti . Zagrejati sirće pa preliti ribu na pladnju . Vodu i vino posoliti i pristaviti u duguljastu posudu za ribu ili neki drugi lonac. Kad voda provri dodati pastrmke i kuvati na slaboj vatri oko deset min. Ribe su kuvane kad se s leđa peraja mogu iščupati. Zatim otopiti maslac i držati ga na toplom mestu . Limun narezati na kriške , a peršunov list oprati . Pastrmke izvaditi iz vode pošto su kuvane i staviti na činiju . Izvaditi konac i servirati limun i peršunov list. Zatim preliti maslacem ili ga služiti odvojeno. Uz ribu servirati slani krompir.


PASTRMKE NA MLINARSKI NAčIN - ZA – 4.- OSOBE.-
Sastojci : 1.- kg.- sveže pastrmke – 4.- kom.-., 1.- kom.- limunov sok , ½.- dcl.- sirćeta, 15.- gr.- soli, 100.- gr.- brašna, 150.- gr.- maslaca, 1.- kom.- limuna, 25.- gr.- peršunova lista.
Način pripremanja : pastrmke očistiti i oprati . Zatim obrisati spolja i iznutra. Poprskati limunovim msokom ili sirćetom , pa ostaviti oko deset minuta dase marinira. Mposoliti spolja i iznutra pa uvaljati u brašno. Maslac zagrijati u veći tiganj i pržiti ribe , da dobiju zlatno žutu boju . Pržiti ribu sa svake strane po 12’. Min. Peršunov list oprati a limun iseći na kriške . Ribu servirati sa kuvanim krompirom i dodati kriške limuna i grančice peršunovog lista,. Moguće je pastrmke posuti listićima prženog badema isto kao za ribu ’’ nabuko ’’ ili dodati sos ’’ menijer’’- mlinarski .



........................... JEGULJA NA ’’ PLAVO ’’ – ZA .- 4.- OSOBE ------
Sastojci : 1.- kg .- jegulje, - 1.kom, 10.- gr.- soli, 2.- dcl.- sirćeta, 150.- gr.- crnog luka, 1, 5.- lit.- vode, 2.- gr.- bibera u zrnu , 1.- dcl.- suvog belog viana , 1.- kom . Limuna, 20.- gr.- kopra.
Način pripremanja : jegulju pažljivo očistiti i oprati , pazeći pri tome da se neskine sluz sa kože. Iznutra posoliti smotati je u krug pa glavu i rep svezati čistim pamučnim kanapom . Jegulju staviti u duboku posudu . Zagrejati sirće , preliti preko jegulje i ostaviti da postoji oko deset minuta. U posebnu posudu staviti luk i vodu , pa kad provri dodati biber , vino , i jegulju . Kuvati na slaboj vatri 20’. Min. Nesme voda da provri samo da lagano kuva . Limun narezati nakriške , kopar oprati i ocediti . Jegulju pažljivo izvaditi iz vode pošto je kuvana . Skinuti kanap s glave i repa , pa narezati na komade. Posložiti komade na oval , dodati kriške limuna i grančice kopra.
............. JEGULJA S ZAČINSKIM BILJEM - ZA – 4- OSOBE,. ------------------
Satojci : 1.- kg.- očišćene jegulje- 1.- kom. ,1.- kom.- limunova soka, 10.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 60.- gr.- maslaca, 2.- dcl.- piva, 30.- gr.- maslaca, 30.- gr.- brašna , 10.- gr.- šećera, 60.- gr.- svežeg začinskog bilja, ( peršun list, krbuljica, estragon , žalfija, bosuljak, timjan, ).
Način pripremanja : jeguljku narezati na komade, natopiti je limunovim sokom i ostaviti nekoliko min, dfa odstoji. Posoliti i pobiberiti . Začinsko bilje oprati i naseckati sitno . Otopiti maslac u lonac , dodati začinsko bilje pa malo popržiti i zaliti pivom . Kad provri dodati komade jegulje . Kuvati na slaboj vatri oko petnaest minuta. Ribu izvaditi i držati na toplom mestu . Dobivenu tečnost procediti . Brašno popržiti na maslacu i zaliti sa proceđenom tečnosti . Pustiti da prokuva i tako da se malo zgusne, staviti malo šećera i soli , pa preliti ribu .
.............. ŠARAN NA BANATSKI NAČIN – ZA – 4.- OSOBE -----------
Sastojci : 1.- kg.- šarana- 1.- kom, 100.- gr.- mešanog povrća za supu , 1.- kom.- limunov sok . 2.- gr.- bibera, 60.- gr.- zgnječenog zrna pšenice, ½.- dcl.- ulja, 2.- dcl.- suvog belog vina, 60.- gr.- prženih listića badema, 25.- gr.- suvog grožđa, 100.- gr.- ogrozli – ogrotd- , 1.- gr.- mlevenog karanfilića, 10.- gr.- soli, 20.- gr.- luka vlasca naseckanog , 3.- gr.- majorana , 2.- gr.- bosiljka.
Način pripremanja : šaran raseći na dva dela po dužini . Od glave , repa i kostiju skeleta ribe skuvati riblji fond. Tako da od tri lit. Ostane samo jedna lit.- fonda. Polovice ovako filirane ribe poškropiti limunovim sokom i natrljati biberom . Pšenična zrna popržiti na tiganju i ostaviti na stranu . Na zagrejanom ulju staviti ribu. Kad dobije rumenu boju naliti sa vinom i poklopiti . Dinstati na blagoj vatri 20.-’. Min. Zatim suvo grožđe natopljeno ocediti dodati listiće badema , rasečene bobice ogrozli i sve to pomešati . U posebnu posudu staviti poprženu pšenicu , začinsko bilje i spojiti sa mešavinom badema i ostalih namirnica. Ribu izvaditi na topao oval , a preko ribe preliti mešavinu , koju treba malo prokuvati sa ribljim fondom . Povrće za supu skuvati i servirati oko ribe na ovalu .
St.- 156.-
Ako želite šarana na egzotičan način , servirati uz šarana dinstanu rižu s jabukama i karijem .
-
- šARAN NA POLJSKI NAčIN - ZA .- 4.- OSOBE--
Sastojci : 1,5.- kg.- šarana – 1.- kom.,1/2.- dcl.- sirćeta, 40.- gr.- suvog grožđa, 100.- gr.- povrća za supu , 150.- gr.- crnog luka , 70.- gr.- maslaca, 2.- dcl.- vode, 1.- kom.- lovorovog lista, 10.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 1.- gr.- najkvirca samlevenog , 2,5.- dcl.- piva, 70.- gr.- medenjaka, 30.- gr.- brašna, ½.- kom.- limunovog soka, 5.-. Gr.- šećera.
Način pripremanja : šaranu odrežite glavu i rep, prepoloviti ga na polovinu vodoravno, pa svaku polovinu narezati na tri komada. Temeljito oprati posuti sirćetom i ostaviti dase marinira 0oko polla sata. Suvo grožđe natopiti u vodu da omekša. Smrznutu mešavinu povrća za supu treba dase dinsta na maslacu , zajedno sa lukom pa naliti vodom. Dodati začine i kuvati još 15’.- min. Naliti pivom i kuvati još pet minuta. U sve to dodati zdrobljene medenjake, oceđeno suvo grožđe u dobiveni sos kao osnovu ovog jela. Dodati komade šarana i na laganoj vatri kuvati oko 20’.- min. Kad je riba gotova servirati je na topao pladanj. A sos kao osnovu dovršiti sa dodavanjem malo brašna , limunovog soka, bibera i šećera. Sos preliti preko servirane ribe.



...................... KUVANA ŠTUKA .- ZA – 4.- OSOBE -------------------
Sastojci : 1.- kg. Štuke – 1.- kom. 3.- lit.- vode, ½.- dcl.- sirčeta, 150.- gr.- crnog luka, 20.- gr.- celerovog lista, 10.- gr.- lista svežeg kopra, 1.- kom.- lovorovog lista, 10.- gr.- semena slačice, 12.- gr.- soli, 2.- gr.- belog bibera u zrnu , 25.- gr.- maslaca, ½.- kom.- limunovog soka, 20.-gr.- naseckanog peršunovog lista, ½.- limuna sečenog na kriške, 10.- gr.- kopra, 10.- gr.- peršunovog lista.
Način pripremanja : očišćenu i pripremljenu štuku za kuvanje oprati spolja i iznutra. U posudu za kuvanje ribe staviti predviđenu vodu i sirće . Luk očistiti i narezati na četvrtine. Celer oprati , i očistiti narezati na komadiće. U posudu sa vodom i sirćetom dodati luk, celer, oprani kopar, lovorov list, slačicu, biber, soli, pokolpiti i kuvati .-10’..min. U ovako pripremljeni bujon staviti ribu i nepoklopljenu kuvati oko 40’.- min. Trba paziti da voda nevri kako bi riba mogla da se dobro pošira. U manjem sudu otopiti maslac i umešati seckani peršun i limunov sok . Kuvanu štuku izvaditi iz bujona i servirati je mna toplu činiju , preliti sa malo maslaca pa ostatak služiti posebno. Limunove kriške i peršunov list kao i kopar list poređati oko štuke.

------------- ŠARAN NA KINESKI NAČIN .- ZA 4.- OSOBE --------------
Sastojci : 1.- kg.- šarana, - 1.- kom. 10.- gr.- soli, 10.- kom.- kapi soja sosa, ½.- dcl.- staroga šerija, 1.-dcl.- ulja, 5.- gr.- šećera, 10.- gr.- naribanog đumbira, 150.- gr.- mladog luka, 1.- lit.- vode.
Način pripremanja : šarana oprati hladnom vodom .obrisati ga i zarezati ga na obe strane , kosim zarezima. Ribu posoliti spolja i iznutra i staviti u vatrostalnu posudu . Sosja sos pomešati sa uljem , šerijem i šećerom pa preliti po ribi . Posuti naribanim đumbirom . Luk očistiti i narezati na rezansce dugačke oko pet santimetara i staviti na rtibu . U posudu za kuvanje ribe sipati riblji fond ili vodu pa pustiti da provri . Na rupičaqsti uložak staviti ribu i polako pustitiu fond koji kuva,. Posudu pokolpiti i kuvati oko 40’.- min. Kuvaog šarana izvaditi i serviratri na tolu činijun .




ŠTUKA NABODENA SLANINOM – ZA – 4.- OSOBE,.
Sastojci : 1,5.- kg. Štuke, - 1.- kom., 1.- kom. Limuna, 12.- gr.- soli , 2.- gr.- bibera, 150.- gr.- dimljene slanine, 500.- gr.-.- krompira , 100.- gr.- maslaca,2.- dcl.- kisele pavlake, 1.- dcl.- belog vina, 20.- gr.- maslaca, 300.- gr.- brašna, nekoliko grančica kopra.
Način pripremanja: štuku pravilno očistiti , oprati i obrisati . Posoliti i pobiberiti i poškropiti limunovim sokom. Slkani9nu narezati na dugačke i podjednake štapiće. Pomoću specijalne igle za špikovanje uvući slaninu u iglu i ubadati kroz ribu sa obe strane. Mora da viri po -. Dva santimetara slanine sa obe srtrane ribe. Vatrostalnu posudu namazati maslacem a pećnicu zagrjati na 225.- stepeni . Krompire očistiti i staviti u posudu . Ribu malo zaseći na trbušini prorez da bih uspravno mogla dase postavi na krompir,. Maslac zagrejati i posuti po ribi , pa peći u pećnici oko 25’.min. Pavlaku izmešati da postane glatka i posuti po ribi . Vratiti u pećnicu da porumeni . Zatim usuti malo vode da bih se stvorio sok od pečene ribe. Štuku prebaciti u zagrejani vatrostalni sud i čuvati na toplom mestu. U sok od pečenja ribe uliti vode i vina. Maslac pomešati s brašnomm i time zgusnuti sos , posoliti i pobiberiti . A sos procediti preko štuke . Dekorisati sa grančicama kopra . Uz štuku može se servirati slani krompir.


. KNEDLE OD ŠTUKE U SOSU OD ŠAMPINJONA ... ZA – 4.- OSOBE --sastojci : 500.- gr.- mesa od raznih delova štuke, 200.- gr.- crnog luka, 25.- gr.- začinskog bilja, 1.- kom.- lovorov list, 10.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 2.- kom.- zemičke, 2.- dcl.- mleka, 500.- gr.- mesa od štuke, 2.- gr.- mlevenog muškatog oraščića, 3.- kom.- belance, 200.- gr.- krupnih gambera, 100.- gr.- maslaca, 100.- gr.- šampinjona, 25.- gr.- brašna, 1.- dcl.- belog vina, 2.- dcl.- slatke pavlake, 3.- kom.- žumanjka, 20.- gr.- kopra.
Način pripremanja : razne delove ribe pomešati sa začinskim biljem , jednom glavicom crnog luka, solju i biberom. Zaliti sa vodom toloko da sve to pokrije. Skuvati od toga čistu riblju supu odnosno fond. Fond ocediti i ostaviti po strani . Pecivo namočiti u mleko . Štukino meso narezati i pomešati sa isceđenim pecivom , pa samleti dva puta na sitnoj ploči mašinom za mlevenje. Ostaviti dase ohladi oko dva sata. Ovu smesu posoliti pobiberiti . I umešati belanke i muškatni oraščić pa ostaviti da se opet ohladi . Riblju supu ili fond vratiti na vatru da provri. Od riblje smese formirati knedle i kuvati u supi oko deset minuta. Gambere očišćene od ljuske ugrijati u supi . Od preostaslog luka sitno naseckanog popržiti na ulju ili maslacu i dodati šampinjone narezane napraviti sos. Sos napraviti sa dodatkom brašna i zaliti sa ribljom supom . Naliti belo vino posle nekoliko minuta kuvanja , legirati sa mešanim žumanjcima i pavlakom . Dodati naseckani kopar, na kraju dodati ugrejane gambere.
................. PEČENI SMUĐ NA SPANAĆU .- ZA – 4.- OSOBE --------------------
Sastojci : 1.-kg.- smuđa – 1.- kom, ½.- sok od limuna , 10.- gr.- soli, 2.- gr.- belog bibera, 20.- gr.- belog luka, 100.- gr.- krbuljice, 100.- gr.- maslaca, 150.- gr.- krompira, 2.- dcl.- supe od povrća, 2.- dcl.- kisele pavlake, 20.- gr.- kopra. 1.- kg.- spnać u listu .
Način pripremanja : očišćenog smuđa dobro oprati i obrisati . Iznutra pobiberiti i posoliti poškropiti s limunovim sokom . Pećnicu zagrejati na 200.- stepeni . Oljušteni beli luk posoliti i izgnječiti . Opranu krbuljicu sitno iseckati , u maslac umešati krbuljicu i beli luk. Krompir oguljiti i oprati. Postaviti supu da provri da neizgubi izgled i oblik. Smuđa napuniti krompirima , smuđa ravnomerno premazati maslacem koji je začinjen . Zatim ribu staviti u zagrejanu pećnicu peći oko četrdeset
minuta.Na pola vremena pečenja ribe dodati supu preko ribe. Na kraju ribu premazati kiselom pavlakom , pa opet zapeći vrlo kratko spanać u listu skuvati , začiniti i postaviti na oval . Pa na to ribu staviti i preliti sa sokom od pečenja. Posuti sa seckasnim peršunom i koprom . Pečenje ribe traje 35’.- min.
................SMUĐ NA ROŠTILJU ZA .- 4.- OSOBE.- -----------
Sastojci : 4.- kom.- - po – 200- gr.- filiranog smuđa, 2.- gr.-bibera, 10.- gr.- soli, 1.-dcl.- ulja, ½.-kom.- limunova soka, 30. Gr.-naseckanog matičnjaka, 100.- gr.- maslaca, 20.- gr.-naseckanog peršuna, ½.- kom.- limunovog soka, 1.- gr.- belog bibera, - dekoracija : 4.- kom.- grnčice kopra ili matičnjaka.
Način pripremanja : 4.- fileta smuđa oprati i obrisati . U ulje umešati limunov sok , matičnjak, biber. Sve to izmešatoi i preliti preko filiranog smuđa, ostaviiti dase marinira oko deset minuta. Jako zagrijati električni roštilj ili kakav drugi . Na slaboj vatri otopiti maslac umešati peršun , limunov sok , sol i biber. Dobro izmešati i držati na toplom mestu . Filiranu ribu peći na roštilju oko -7’.- min. Sa svake strane. Posoliti i pobiberiti posuti matičnjakom maslacem i limunom. Prilog po izboru za ribu .
--------- POHOVANA KEČIGA - ZA – 4.- OSOBE.--------------
Sastojci : 1,5.- kg.- kečige, - 1.- kom. .,12.-gr.- soli, 40.- gr.- brašna, 2.-kom.- jajeta, 100.- gr.- prezli od hleba, 3.- dcl.- ulja za prženje, 1.- kom.- limuna sečenog na kriške, 25.- gr.- seckanog peršuna.
Način pripremanja : kečigu popariti vrijućommvodom i ostaviti da postoji dok joj kožica popuca. Ovo se čini zato dabi se koža još pre kuvanja lakše skinula. Izvadidti kečigu iz vode i pažljivo je viljuškom skinuti kožu sa kojom će se skinuti i bodelje sa leđa. Zatim rasporiti ribu i izvaditi joj drob . Kad je drob izvađen , zabosti viljušku u hrbat pored same kičme. Izvući belu žilu koja se nalazi duž celih leđa i odbaciti je. Ovako pripremljenu kečigu iseći na parčad i osušiti krpom . Parčad posoliti i panirati ih u brašno , jaja , i prezle od hleba. Pržiti na vrelom ulju , da porumene. Pohovanu parčad kečige poređati na činiju . Ukrasiti kriškama limuna i peršunom.
.............. SOMOVINA S CRNIM VINOM – ZA – 4- OSOBE --------------
Sastojci : 1,5.- kg.- somovine isečene na režnjeve, 150.- gr.- sitno sečenog crnog luka, 100.-gr.- maslaca, 1.- dcl.- ulja , 1.- kom lovorov list, 12.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 2.- dcl.- crna vina, 40.- gr.- mekog brašna, 3.- dcl.- ribljeg fonda ili vode, 1.- kom.- soka od limuna.
Način pripremanja : na zagrijanom maslacu popržiti crni luk, dodati biber, lovorov list, pa spustiti posoljenu ribu . Posoljene parčade ribe poklopiti i pirjaniti petnaest minuta. Stalno dolivati po malo vina. Kad je riba gotova , izvaditi je na toplu činiju i držati na toplom mestu . Napraviti zapržak od preostalog brašna i maslaca, razrediti je sa fond vodom i kuvati oko deset minuta. Ovim sosom preliti ribu i nacediti limuna .

............ PRŽENA SOMOVINA S PAVLAKOM ,. ZA – 4.- OSOBE ---------------
Sastojci : 1.- kg.- somovine isečene na režnjeve, 10.- gr.- soli, 100.- gr.- brašna , 2.- dcl.- ulja za prženje, 2.- dcl.- kisele pavlake, 1.- kom.- sok od limuna , 10.- gr.- aleve paprike.
Način pripremanja : somovinu posoliti , složiti u posudu i ostaviti da postoji neko vreme oko pola sata. Po isteku tog vremena parčad ribe uvaljati u brašno . Zatim spustit u vrelo ulje i pržiti , tako da porumeni sa obe strane. Prženu ribu složiti u posudu i preliti sa pavlakom mešanom s limunovim sokom . Poklopiti i pirjati oko dset minuta. Na kraju posuti alevom paprikom i služiti sa zelenom salatom .
.
............... ŠARAN S BELIM LUKOM NA VOJVOĐANSKI NAČIN .- ZA .- 4.- OSOBE ----------
Sastojci : 1,5.- kg. Šarana- 1.- kom, 30.- gr.- seckanog belog luka, 20.- gr.- seckanog sitnpg peršuna, 20.- gr.- sitno seckanog celera, 12.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 1.- kom.- limunovog soka, 2.- dcl.-ulja, 2.- dcl.- tople vode,
Način pripremanja : šarana očistiti , oporati i zaseći sa obe strane . U posebnoj posudi pomešati , beli luk , sol, biber, celer, peršun limunov sok , pa ovom mešavinom protrljati šarana i pustiti ga na duguljasti sud za pečenje ribe. Jedan deo ulja sipati u šarana a preostali deo preko njega. Staviti u umereno zagrijanu pećnicu na 225.- stepeni . Peći pola sata prelivajući vodom i sokom od pečenja ribe.
........... SKADARSKI ŠARAN U VINU ZA .- 4.- OSOBE ------------------
SASTOJCI : 1,5.- kg . Šarana, 12.- gr.- soli, 60.- gr.- belog luka očišćenog i u celim češnjevima, 2.- dcl.- ulja, 1.- gr.- bibera, 2.- dcl.- belog vina.
Način pripremanja : šarana očistiti , oprati , posoliti spolja i iznutra i ostaviti da postoji oko dva sata. Zatim ga ispuniti celim očišćenim češnjevima belog luka, i sašiti otvor . Premazati ribu uljem , posuti biberom i spustiti u dublji sud za pečenje ribe podmazanim uljem . Ovako pripremljen šaran se stavi nu zagrejanu pećnicu na .-225.- stepeni . Peći pola sata prelivajući stalno sa belim vinom.

.............. ŠARAN NA MAĐARSKI NAČIN ZA 4.- OSOBE ..................
SASTOJCI : 1.- kg.- šarana, 150.- gr.- seckanog crnog luka, 60.- gr.- maslaca, 250.- gr.- babure paprike crvene, žute, i zelene boje, paprike iseći na rezance, 100.- gr.- crnog luka naribanog , 1.- kom.- kora naribana od limuna, 1.- kom.- sok od limuna , 20.- gr.- peršuna seckanog , 12.- gr.- soli, 3.- dcl.- crnog vina.
Način pripremanja : propržiti crni luk na maslacu , dodati isečene babure i preruzčiti u vatrostalnu činiju . Ribu očistiti i oprati . Pomešati naribani luk , koru od limuna , i sok od limuna, peršun . I soli. Pa ovom mešavinom ,natrljati ribu spolja i i iznutra. Ribu spustiti na činiju , gde smo stavili dinstani luk i baburu . Staviti u pećnicu i peći na 225.- stepeni . Peći oko sat vremena dok riba porumeni i omekša. Stalno je prelivati crnim vinom i vlastitim sokom .
.......... ŠARAN U ŠLAFROKU .- ZA .- 4.- OSOBE -----------
Sastojci : 1.- kg.- šarana, 100.- gr.- brašna, 2.- dcl.- ulja za prženje, 4.- dcl.- piva, 2.- kom jajeta, 10.- gr.- soli,1/2.- dcl.- ulja.
Način pripremanja : staviti u jedan sud pivo, žumanjke , ulje ,soli i brašno . Razmutiti sve te sastojke u žitko i ujednačeno testo . Zatim umešati čvrsto ulupano belance. Šarana očistiti , oprati i iseći na parčade te posoliti . Svako parče uvaljati u brašno provući kroz testo i pržiti na zagrejanom ulju . Prženu ribu poređati na činiju i služiti sa krompiir salatom .
.........ŠTUKA S REZANCIMA ZA .- 4- OSOBE -------------
Skuvati rezance zamastiti ih maslacem i izručiti ih u vatrostalnu činiju . Pečenu ili obarenu štuku očistiti od kostiju , sitno je iseći i rasporediti preko rezanaca. Preliti bešamelom posuti mrvicama i struganim sirom . Staviti u umereno zagrijanu pećnicu na 225.- stepeni . Da se zapeče.
............... ŠTUKA U MUNDIRU - ZA -.4.- OSOBE -------------------
Neočišćenu štuku , zajedno sa drobom uviti u pregament ili u aluminisku deblju foliju . Peći u umereno zagrijanoj pećnici na 225.- stepeni oko pola sata. Pečenu štuku izvaditi iz pergament hartije ili aluminijske folije. Očistiti od krljušti koja se sa pečene štuke lako skine , i izvaditi drob . Staviti na zagrejanu činiju , posoliti i služiti .

PASTRMKA S PAVLAKOM - ZA – 4.- OSOBE -----------------
SASTOJCI : 4.- kom.- pastrmke, od po – 150.- 180.- gr- 100.- gr.- maslaca, 10.- gr.- soli,, 1.- kom.- sok od limuna, 2.- dcl.- slatke pavlake.
Način pripremanja : očišćene pastrmke, ispržiti na maslacu . Posoliti i staviti na riblju činiju za služenje. U preostali maslac dodati sok od limuna i pavlaku . Staviti na vatru toliko da se soso zagreje a ne da provri . Preliti pastrmku na činiju i služiti sa kuvanim krompirom . Posuti sa peršunom i rastopljenim maslacem.
................ PASTRMKA S PAVLAKOM I PEČURKAMA - ZA – 4.- OSOBE ..............
SASTOJCI : 4.- kom. Pastrmke od 150 - 180.- gr.-, 10.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 4.-dcl.- mleka,60.- gr.- brašna, 100.- gr.- maslaca, 4.- dcl.- belog vina, 150.- gr.- seckanog crnog luka, 20.- gr.- seckanog belog luka,3.- dcl.- slatke pavlake, 100.- gr.- svežih šampinjona, ½.- kom.- limunovog soka.
Način pripremanja: očišćene pastrmke posoliti i pobiberiti . Umočiti ih u mleko , uvaljati ih u brašno i pržiti na maslacu. Pržene pastrmke staviti na činiju za služenje. Poklopiti folijom i držati na toplom mestu. U preostali maslac u posudu usuti vino , dodati crni i beli luk i kuvati nekoliko min. Zatim dodati pavlaku , pečurke poparene vrućom vodom i sok od limuna. Ostaviti na vatri da se malo zgusne. Gotovim sosom preliti ribu serviranu na činiji i dodati kriške limuna.
............ PASTRMKA NA OHRIDSKI NAČIN .- ZA- 4.- OSOBE .------------------------
SASTOJCI : 1,5.- kg .- pastrmke,/1./ kom, 12.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 150.- gr.- opranih suvih šljiva, 4.- dcl.- ulja, 150.,- gr.- seckanog peršuna, 30.- gr.- seckanog belog luka, 1.- dcl.- sirćeta, 2.- dcl.- vode, 4.- kom.- jajeta, 1.- kom.- limunova soka, 1.- kom.- limun isečen na kolutove.
Način pripremanja: preliti pastrmku vrelom vodom . Očistiti je od krljušti i izvaditi je drob . Oprati je i osušiti je krpom, posoliti i pobiberiti .dobro očišćena pastrmka trba da je bela. Zatim ispuniti passtrmku suvim šljivama, spolja zaseći na nekoliko mesta i staviti po jednu šljivu u prorez . Vatrostalni sud u kome će se riba peći podmazati uljem i posuti dno peršunom i belimm lukom . Spustiti pastrmku , preliti je preostalim uljem i usuti vinsko sirće i vodu . Staviti u dobro zagrejanu npećnicu na 250.- stepeni i peći -40’.- min. Pečenu ribu izvaditi na činiju za služenje i držati na toplom mestu . U preostalo mulje u posudu dodati jaja razmućena sa sokom od limuna. Mešati na tihoj vatri dok se jaja stegnu . Ovom kajganom i kolutovima limuna ukrasiti ribu na činiju i služiti .
............. PASTRMKA NA KAJMAKU .- ZA – 4.- OSOBE.---------------
Sastojci :1 ,5.- kg.- pastrmke. 1.- kom, 12.- gr.- soli, 100.- gr.- kukuruznog brašna , 300.- gr.- zrelog kajmaka, 30.- gr.- seckanog belog luka, ½ dcl.- vinskog sirćeta.
Način pripremanja : očišćenu i opranu pastrmku iseći na komade , posoliti i ostaviti da stoji 10’. Min. Zatim uvaljati parčad ribe u kukuruzno brašno , spustiti na zagrejan kajmak i pržiti da porumeni sa obe strane. Prženu ribu staviti na zagrejanu činiju , posuti isekanim belim lukom i preliti sirćetom i kajmakom u kome je pržena.
............ PASTRMKA NA MLINARSKI NAČIN .- ZA – 4.- OSOBE.-----------------
Sastojci : 4.- kom.- pastrmki od 150 -180- gr. , 10.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 150.- gr.- brašna, 200.- gr.- rastopljenog maslaca, 1.- kom.- sok od limuna, 20.- gr.- seckanog peršuna.
Način pripremanja : pastrmke očistiti , oprati i ošušiti suvom krpom . Posoliti i pobiberiti , i uvaljati u brašno . Zatim ih spustit na malo zagrejanog maslaca . Pržiti s obe strane da porumene. Gotove pastrmke izvaditi na činiju , poprskati limonovim sokom i prešunom i ostaviti na
St.- 161.-
Toplom mestu. Staviti kolutove limuna preko ribe i rastopljeni maslac pa odmah služiti .
.................. PASTRMKA NADEVENA PILEĆOM DŽIGERICOM – ZA – 4.- OSOBE ................
SASTOJCI : 1.- kg.- pastrmke- 1.- kom, 10.-. Gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 200.- gr.- pileće džigerice , 100.- gr.- šampinjona isečenih na listiće, 100.- gr.- maslaca, 5.- dcl.- belog vina, 1.- dcl.- kisele pavlake, 1.- kom.- limunov sok .
Način pripremanja : očišćeni pastrmku posoliti i pobiberiti , ispuniti pilećom džigericom . Sašiti ribu belim koncem i staviti u sud za pečenje. Dodati pečurke popržene na maslacu . Naliti vinom i staviti , dase peče na umerenoj temperaturi -225.- stepeni . Sok treba da uvri napola. Otstraniti beli konac , preliti ribu pavlakom i sokom od limuna . Služiti odmah .
..................... PASTRMKE S BANANAMA - ZA – 4..OSOBE---------------------
SASTOJCI : 4.- kom.- pastrmke- od 150 - 180.- gr., 10.-gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 4.- kom.-banane , 150.- gr.- maslaca, 1.- kom.- limuna, 2.- kom.- narandže.
Način pripremanja : očistiti pastrmke , rasporiti ih s leđa i izvaditi kost . Posoliti pobiberiti . Banane oljuštiti i uvaljati u brašno . Banae staviti po jedu u svaku ribu . Pastrmku zašiti belim koncem . Ovako pripremljene pastrmke spustiti na zagrijan maslac i ispržiti s obe strane da porumene . Staviti ih na činiju . Preliti sa limunom i maslacem u kome su pržene. Pre služenja izvaditi konac . Ukrasiti kolutovima narandže.

........... KUVANA JEGULJA S MASLACEM ZA .- 4.- OSOBE --------------------
SASTOJCI : 1,5- kg jegulje – 1.- kom. ,10.-gr.- soli, 1,5.- kg . Krompira kuvanog , 20.- gr.- peršuna, 60.- gr.- maslaca s peršunom .
Način pripremanja : očistit jegulju , iseći na parčad i kuvati u posoljenoj vodi dok omekša. Kuvanu parčad jegulje staviti na riblji oval . Garnirati sa kuvanim krompirom i peršunom . Maslac i peršun servirati odvojeno .
......... .. MORSKE RIBE ............
............. POHOVANI BAKALAR S BROKULOM ,.- ZA – 4- OSOBE ------------
SASTOJCI : 1.- kg.- odrezaka od svežeg bakalra, 1.- kom.- limuna, 40.- gr.- snfa, 8.- gr.- soli, 100.- gr.brašna, 3.- kom.- jajeta, 150.- gr. Prezli od hleba, 300.- gr.- svežeg paradajza, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 600.- gr.- brokula, 100.- gr.- crnog luka, ½.- kom.- soka od limuna, 1.- kom.- limuna, 150.- gr.- maslaca.
Način pripremanja :riblje odreske tj. Fileje oprarti i posušiti . Natopiti limunovim sokom i ostaviti dase marinira. Zatim filete ocediti i namazati senfom i posoliti . Svaki komad uvaljati u brašno , umućena jaja, i mrvice . U posudu sa zagrejanim maslacem pržiti panirane riblje filete, odnosni odeske od ribe . Komadi ribe se prže sa svake strane po pet minuta . Prženu ribu složiti na topli oval i čuvati na toplom mestu . U vrijuću vodu spustiti na brzinu cele paradajze izvaditi i oljuštiti od pokožice. Na posebnom tiganju zagrijati malo maslaca i popržiti oljušteni paradajz , posoliti i pobiberiti i dinstati oko deset minuta . Brolule lepe zelene boje očistit skuvati u vodi . Kad je kuvana izvaditi iz vode . Na zagrejanom preostalom maslacu pržiti luk da bude staklast. Dodati brokoli i malo soli , limunovog soka, te pirjato oko deset minuta. Povrće dodati već pripremljenoj ribi i ukrasiti kolutovima limuna.

. šKRPINA FILIRANA NA FIRENTINSKI NAČIN .- ZA .- 4.- OSOBE.-
SASTOJCI : 1.- kg .- filirane škrpine, 1.- kg.- spanaća u listu , 200.- gr.- crnog luka, 1.- kom.- limuna, 150.- gr.- sira ( bel- paese ), 2.- dcl.- belog vina, 1.- kom.- lovorovog lista, 20.- gr.- peršunovog lista, 2.- dcl.- ulja, 8.- gr.- soli, 2.- gr.-bibera, 2.- gr.- naribanog muškatnog oraščića, 60.- gr.- maslaca za posudu .
Način pripremanja : spnać osloboditi od peteljki i oprati u mlazu tekuće vode. Luk sitno naseckati . Limun oprati i narezati na tanke kolutove . Sir naribati u široku posudu , sipati vino , dodati peršun , i lovor i to prokuvati . U to dodati riblje fileje i poklopiti . Kuvati na slaboj vatri 15’. Min. Pećnicu zagrejati na 225.- stepeni . Posudu vatrostalnu namazati maslacem . Crni luk ispržiti na ulju da postane zlatno žute boje. Doadti neoceđen spanać , začiniti solju , biberom , orašćićem , pokolopiti i dinstati oko 10’. Min. Spanać ocediti i vodu sačuvati . U vatrostalnu činiju složiti red spanaća pa red ribe. Vodu od kuvanja spanaća i kuvanja ribe spojiti i ukuvati na pola količine. Zatim preliti preko složene ribe . Po vrhu složiti kolutove limuna posuti sa ribanim sirom . Zapeći oko dset minuta.
........ RIBLJI SMOTULJCI U SOSU OD ZAČINSKOG BILJA – ZA – 4.- OSOBE .......
( LIST, - ŠVOJA,- SOLEA VULGARIS. )
SASTOJCI : 600.- gr.- ribljeg filea od morskog lista, 1.- kom.- limunovog soka, 10.- gr.- soli, 30.- gr.- začinskog bilja sveže naseckanog (matičnjaka, kopra, peršunovog lista, krbuljice, ), 60.- gr.- maslaca, 250.- gr.- koromača, 1.- dcl.- belog vina, 1.- dcl.- vode, 5.- gr.- kulinata, 40.- gr.- rižinog brašna, 1.- dcl.- slatke pavlake.
Način pripremanja : file morske ribe listapopariti i posušiti krpom , poškropiti sa obe strane limunovim sokom . Posoliti natrljati začinskim biljemm . Ostatak bilja rasporediti po filetima . Na svaki staviti po malo maslaca, smotati svaki file od ribe i pričvrstiti čačkalicom . Na zagrejanom maslacu malo popržiti sitno sečen koren koromača . Dodati vodu i belo vino i vegetu. Kuvati oko deset min. Zatim umešati brašno od riže. U ovako dobiven sos staviti smotuljke ribe i kuvati ih na slaboj vatri oko deset minuta. Pavlaku i limunov sok pomešati sa preostalim začinskim biljem . Posudu sa ribom skinuti sa vatre . Riblje smotuljke servirati na riblji oval . U sos dodati pavlaku i limun kao i ostatak začinskog bilja i soli. Sve to preliti preko ribe. Kao prilog ovom jelu daje se palenta , pire krompir, dinstani pirinač , ili neka od garnitura predviđena za ribu .
.
. LIGNJJE NA TALIJANSKI NAČIN .ZA – 4.- OSOBE -
( LOLIGO VULGARIS – ILI - LOLIGO MEDIA )
SASTOJCI : 1.- kg.- očišćenih malih lignjica duboko zamrnuti , 150.- gr.- crnog luka, 30.- gr.- belog luka, 100.- gr.- koren koromača, 60.- gr.- šargarepe , 1.- dcl.- maslinovo ulje, 100.- gr.- maslaca, 5.- gr.- soli, 2.- gr.- belog bibera, ½.- dcl.- vinjaka, 500.- gr.- svežeg paradajza, 2.- gr.- naseckane majčine dušice.
Način pripremanja : lignjice odmrznuti oprati i ocediti . Crni i beli luk očistiti , šargarepu i koren koromača , sve to naseckati na sitne kocke. U posudu sa zagrejanim uljem i maslacem popržiti lignje da dobiju zlatno žutu boju . Lignje posoliti , pobiberiti , preliti vinjakom i skinuti sa štednjaka. Na preostalom maslacu popržiti povrće i dinstati oko deset minuta na slaboj vatri . Paradajz potopiti u vrelu vodu i skinuti mu pokožicu , raseći na pola odvojiti semenke pa seći na kocke . Paradajz dodati u ostalo povrće . Posuti majčinom dušicom i sve to dodati lignjama. Lignje poklopiti i dinstati oko petnaest minuta. Servirati uz dinstanu rižu ili koji drugi prilog od krompira ili testenine.
.... PRŽENE SIPE NA ISTARSKI NAČIN .- ZA – 4.- OSOBE -
( SEPIA OFFICINALIS )
SASTOJCI : 1.- kg.- očišćenih duboko zamrznutih sipa, 2.- gr.- bibera, 1.- kom.- limunovog soka, 10.- gr.- svežeg naseckanog timjana, 1.- dcl.- maslinovog
Ulja, 150.- gr.- brašna, 100.- gr.- suvog kvasca, 2.-kom.- jaja, 1.- dcl.- belog vina istarske malvazije, 6.- gr.- soli, 1.- kom.- limuna, ulje za prženje.
Način pripremanja : sipe odmrznuti oprati i posušiti čistom krpom. Sipe narezati ako je to moguće na kolutove ili na rezance i kocke. U posebnoj posudi staviti narezane sipe , pobiberiti . Pomešati s limunovim sokom i maslinovim uljem , majčinom dušicom i ostaviti da se marinira oko pola sata. Posebno prosijati brašno pa u istu posudu dodati suvi kvasac . Jaja podeliti na belanke i žumanjke posebno . U brašno umešati žumanjke , vino i soli kao i čvrsto ulupana belanca. Testo poklopiti i ostaviti dase odmara oko dvadeset minuta. Ulje u pržnici ili fritezi zagrejati na 175.- stepeni. Kolutove ili komadiće sipe provući kroz testo i pržiti na ulju da postanu zlatno žute boje. Pržiti po nekoliko odvojeno . Kad su pržene servirati ih na toplu činiju sa kriškama limuna.

........... MORSKI RAČIĆI – KOZICE S KAVIJAROM – KOZICA VELIKA -
( PENAEUS KERATHURUS ) .- ZA .- 4.- OSOBE
SASTOJCI : 600.- gr.- kozica, 60.- gr.- badema narezanih na listiće , 1.- kom.- limunovog soka, 3.- gr.- đumbira, 2.- gr.- bibera, 3.- gr.- soli, 1.- dcl.- slatke pavlake , 100.- gr.- banane, 2.- dcl.- vode, 2.- dcl.- toplog reibljrg fonda ili tople supe , 5.- gr.- kari praha, 25.- gr.- brašna , 50.- gr.- maslaca, 20.- gr.- belog luka, 150.- gr.- crnog luka.
Način pripremanja : oljuštiti crni i beli luk , sitno naseckati i pržiti na maslacu da postane staklast. Umešati brašno i kari prah , naliti vodom ili supom . Ovaj sos kuvati oko pet minuta . Očišćenu bananu zgnječiti i dodati u sos. Ztim dodati pavlaku , soli, bibera, đumbira, i malo limunovog soka radi boljeg ukusa. Kozice oljuštiti od ljuske i dodati ih u sos da se zagreju . Listiće badema popržiti malo na maslacu da porumene i posuti po ovom jelu . Služiti toplo i odmah . Prilog dinstana riža , riža s bananama, kus- kus.

........................ RIBLJI FRIKASE... ZA .- 4.- OSOBE -----------------
SASTOJCI : 600.- gr.- svežeg bakalra, 200.- gr.- crnog luka, 80.- gr.- maslaca, 400.- gr.- krastavaca, 5.- gr.- soli, 30.- gr.- začinskog i aromatičnog bilja, 2.- gr.- belog bibera, 1.- kom.- soka od limuna, 2.- dcl.- slatke pavlake, 40.- gr.- brašna, 2.- gr.- kari praha, 20.- gr.- seckanog kopra, 10.- gr.- naseckanog svežeg bosiljka.
Način pripremanja : u posudu sa zagrejanim maslacem , dodati seckani crni luk i pržiti dok postane staklast. Očistiti krastavce narezati na kocke i dodati u posudu sa lukom . Dodati soli , bibera i začinskog bilja. To sve dinstati deset minuta. Riblje fileje poškropiti limunovim sokom i posuti sa malo bibera. Narezati riblje fileje na veće kocke . Dodati povrću i dinstati oko deset min. Na slaboj vatri . U pavlaku umešati brašno i kari prah . Ovime povezati riblji frikase. Kuvati još minit dva i skinuti sa štednjaka. Postepeno umešati začinsko bilje i soli po potrebi kao i limunov sok. Kao prilog dinstana riža.
......... FILEI BAKALARA USOLJENOG SA SVEŽIM POVRĆEM .- ZA .- 4.- OSOBE ---------
SASTOJCI : 600.- gr.- filiranog usoljenog mladog bakalara, 600.- gr.- svežih mahuna boranije, 3.- dcl.-vode 3.- gr.- soli, 20.- gr.- čubra, 100.- gr.- slanine, 25.- gr.- peršunovog lista, 250.- gr.- crnog luka.
Način pripremanja: file usoljenog bakalara natopiti u mlaku vodu dase oslobode soli. Boraniju oprati i staviti da se kuva. Dodati boraniji čubar i malo soli pa kuvati 15’ ..min. Kuvanu boraniju ocediti i čuvati na toplom mestu . Seckano peršunovo lišće dodati boraniji . Slaninu sečenu na kocke treba dase isprži na tiganju . Tako da porumeni . Olušteni luk iseći na sitno i pržiti na masnoći od slanine da porumeni . Preostali luk
St.- 164.-
Iseći na kolutove . Ocediti riblje fileje i složiti na toplu činiju. Ribu garnirati boranijom i mešavinom slanine i luka. Ukrasiti sa kolutovima luka.
......................... ODRESCI OD UGORA U SOSU OD KAPARA ..... ZA – 4. OSOBE ...............
SASTOJCI : 1.- kg.- odrezaka od ugora, 1.- kom.- limunovog soka, 2.- dcl.- vode, 2.- dcl.- belog vina, ½.-dcl.- vinskog sirćeta, 100.- gr.- crnog luka, 2.- gr.- bibera u zrnu , 1.- kom.- list lovorov, 2.- gr.- najgvirca, 60.- gr.- maslaca, 30.- gr.- brašna, 40.- gr.- kapara iz sirćeta, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- šećera,1.- kom.- žumanjak, 1.-dcl.- slatke pavlake, ½.- kom.- limuna.
Način pripremanja :ribu oprati ,obrisati , natopiti limunovim sokom .neka otstoji oko deset min. Pristaviti vodu , vino i sirće, soli, oljuštenim lukom, biberom, pimentom , lovorov list. Kuvati 5’ min. Dodati ribu i kuvati 15’ min. Na slaboj vatri . Kuvane riblje odreske poređati na zagrejanom pladnju a tekućinu procediti. Otopiti maslac u posudu i dodati brašno pa pržiti da postane svetlo . Mešajući u brašno dodavati tekućninu u kojoj se kuvala riba. Neka ovako dobiveni sos malo vri. Kapre umešati u sos i dodati šećer i soli. U pavlaku umešati žumanjak i malo toplog sosa. Posudu sa sosom skinuti sa štednjaka, pa legirati mešavinom pavlake i žumanjaka. Limun narezati na kolutove. Gotov sos sa kaprima. Preliti preko ribe i poređati kolutove limuna.

................ RIBLJI SMOTULJCI OD BAKALRA S JABUKAMA – ZA – 4.- OSOBE ---------------
SASTOJCI : 1.- kg.-. Ribljih filea svežeg bakalara, 1.- kom.- limuna, 5.- gr.- soli, 2.-gr.- bibera, 1.-. Dcl.- kisele pavlake, 25.- gr.- seckanog lista peršuna, 100.-gr.- crnog luka, 60.- gr.- maslaca,40.- gr.- brašna,25.- gr.-maslaca,2.- gr.- kari praha, 4.- dcl.- supe od povrća, 2.- gr. Soli, 1.-gr.-bibera, 2.- gr.- šećera.150.- gr.- jabuka, 30.- gr.- prezli od hleba.
Način pripremanja : riblje fileje oprati , obrisati, natopiti limunovim sokom i ostavitida postoj oko deset minuta. Zatim ribu posoliti , pobiberiti , premazati kiselom pavlakom i posuti seckanim peršunom. Smotati u rolnicu i pričvrstiti sa čačkalicama. Oljuštiti crni luk naseckati ga i pržiti ga sa maslacem tako da ostane staklast. Umešati brašno i kari prah popržiti i naliti sa supom. Skuvanom sosu dodti šećer. U isti sos spustiti rolnice ribe i kuvati 15’.min.na slaboj vatri . Jabuke oljuštiti i narezati na četiri deblja koluta. Svaki kolut uvaljati u prezle i pržiti na malo maslaca. Na pladanj staviti savitke ribe i kolutove jabuke. Ribu preliti napravljenim sosom ,. Servirati sa dinstanom rižom .
................... RIBLJE ROLNICE U SOSU OD PARADAJZA .- ZA 4.- OSOBE -------------
SASTOJCI : 600. Gr.- filea mladog bakalara, 1.- kom. Limunovog soka, 400.- gr.- dimljene slanine tanko narezane, 200.- gr.- crnog luka, 20.- gr.- seckanog peršuna, 20.-gr.-senfa, 60.- gr.- maslaca, 20.- gr.- pire paradajza 2.- dcl.- supe od povrća,3.-gr.- soli, 2.- gr.-bibera, 3.- gr.- šećera, 1.- dcl.- kisele pavlake, 10.-kom.-lista svežeg bosiljka.
Način pripremanja : file od bakalra natopiti sokom od limuna.šnite narezane slanine staviti na tiganj po dužini i pržiti da porumeni .crni luk očistit i iseckati na sitno , peršun seckati na sitno. File od bakalara namazati senfom ,posuti lukom i peršunom pa staviti režnjeve slanine. Saviti sve to u rolnicu i pričvrstiti čačkalicom u posebnu posudu zagrejati maslac dodati pire paradajz i supu od povrća . Sve to iznmešati , dodati soli,bibera, šećera, i prokuvati. Dodati kiselu pavlaku . U ovom sosu kuvati rolnice ribe oko dvadeset min. Kod serviranja posuti sa seckanim listom bosiljka.


.... RAGU OD DAGNJI U SOSU OD PAVLAKE - ZA – 4. OSOBE
SASTOJCI: 700.- gr.- očišćenih i duboko zamrznutih dagnji ,150.- gr.- crnog luka,100.- gr.- peršunov koren, 2.- dcl.- belog vina, 1.- dcl.- vode, 2.-kom.- lovorova lista, 2.- gr.- bibera u zrnu, 350.- gr.- tikvice, 60.- gr.- maslaca, 2.- dcl.- slatke pavlake, 2.- gr.- soli, 2.- gr.-bibera,20.- gr.- kopra svežeg .
Način pripremanja: dagnje odmrznuti i kroz mlaz vode oprati i oceiti . Crni luk očistiti narezati na kocke. Koren peršuna očistitii narezati na rezance. U dublju posudu staviti vino , vodu , luk, peršun, lovor, i biber. Kad provri dodati odmrznute i oceđene dagnje i kuvati deset min, ocediti dagnje a vodu sačuvati . Tikvice očistiti iseći na kocke i kuvati u slanoj vodi deset minuta. Zatim kuvane tikvice pasirati .na zagrejanom maslacu propržiti pasirane tikvice. Dodati malo vode od kuvanja dagnji i pavlaku , pa sve to prokuvati. Dodati dagnje posoliti , pobiberiti i posuti seckanim koprom . Ragu služiti uz kuvanu rižu . Ovo jelo nesme se podgrejavati ili dokuvavati .

....GAMBERI U SOSU OD KOPRA .- ZA 4.- OSOBE
KOZICA MALA - PLAEMON –
SASTOJCI : 400.- gr.- kozica malih, 300.- gr.- potpuno zrelog avokada, 40.- gr.- maslaca, 2.- dcl.- supe od povrća, 2.- dcl.- belog vina, 1.- kom.- žumnjak, 1.- dcl.- slatke pavlake, 3.-gr.- šećera,3.- gr.- soli, 30.- gr.- naseckanog kpora svežeg.
Način pripremanja : kozice prokuvati i osloboditi ih od ljušture. Avokado preseći po dužini na pola te izvaditi veliku košticu . Kod svake avokado kruške ima velika koštica. Zatim oljuštiti koru i propasirati tako dase dobije pire od avokada. U posudu sa zagrejanim maslacem dodati pire od avokada , dosuti supu od povrća i belo vino. Ovaj sos prokuvati i dodati kozice , soli, bibera, i šećera pa skinuti sa štednjaka. Dodati spojenu pavlaku s žumanjkom i naseckanim koprom . Ovako pripremljeni ragu , servirati uz volovane ili kuvanu rižu.
..................... RIBLJI TIGANJ .- ZA .- 4.-OSOBE -------------------------
SASTOJCI : 600.- gr.- ribe oslić ,100.- gfr.- svežeg paradajza, 25.- gr.- svežeg naseckanog kopra, 250.- gr.- crnog lika, 60.- gr.- maslaca, 200.- gr.- šampinjona, 5.- gr.- soli, ½.- kom.- limunova soka, 25.- gr.- seckanog peršunovog lista, 1.- kg .- krompira za kuvanje, 3.- gr.- semenki od kopra, 1.- dcl.- supe od povrća.
Način pripremanja : luk oljuštiti i narezati ga na krupne kocke. Pržiti luk na maslacu tako da ostane staklast. Lik izvaditi iz tiganja i ostaviti ga postrani do upotrbe.zatim u isti tiganj dodati na listićee seckane šampinjone, i dodati limunovog soka, malo soli, i peršun. Pokriti i dinstati 5’.min. Šampinjone izvaditi iz tiganja . Krompir moljuštiti i narezati na vrlo tanke kolutove, pa ga staviti u tiganj . Dodati luk, semenke od kopra i naliti supu od povrća. Ribu očistit i oprati , iseći na četiri dela preliti limunovim sokom i posoliti . Ribu složiti u tiganj . Na ribu staviti šampinjone uliti malo vode poklopiti i kuvati deset minuta na umerenoj temperaturi . Kad je riba u tiganju kuvana dodati paradajz na kriške sečen i posuti seckanim koprom .

.............. ZAPEČENI SLEĐEVI S PAVLAKOM .- ZA .- 4.- OSOBE
SASTOJCI : 750.- gr.- svežeg sleđa, - 4.- kom. 1.-kom.-limunova soka, 7.- gr.- soli, 40.-gr.- pire paradajza, 250.- gr.- crnog luka, 250.- gr.- praziluka, 60.- gr.- maslaca, 500.- gr.- svežeg paradajza, 1.- dcl.- slatke pavlake, 25.- gr.- svežeg naseckanog kopra, 25.- gr.- maslaca za posudu.
Način pripremanja : očiščene sleđeve natopiti limunovim sokom.posoliti ih spolj i iznutra . Trbušnu šupljinu namazati sa pire paradajzom . Luk oljuštiti , polovicu narezati na kocke a drugun na kolutove. Oprani
Praziluk narezati na deblje rezance. Oba luka popržiti na maslacu . Pećnicu zagrejati na 200.- stepeni. Vatrostalnu činiju namazati sa maslacem . Poprženim povrćem nadenuti svaku ribu . Ribu postaviti u podmazanu posudu jednu do druge. Ostatak povrća i luk narezan na kolutove staviti preko ribe i na sve to poređati sečeni paradajz na kolutove. U pavlaku umešati ostatak limunovog soka i preliti preko ribe. Ztim sve to peći u pećnici pola sata. Izvaditi iz pečnice servirati u posudu u kojoj su ribe pripremljene. Posuti sa seckanim koprom .
..
IVERAK NA MODERAN NAČIN ZA – 4- OSOBE ..............
( PŠARA- PLATICHTHYS FLESUS LUSCUS )
SASTOJCI : 1,5.- kg.- morske ribe iverak, - 4.- kom. 1.- kom.- limunovog soka, 150.- gr.- masne dimljene slanine, 150.- gr.- crnog luka, 20.- gr.- peršunovog lista, 20.- gr.- lista svežeg kopra, 2.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 40.- gr.- brašna, 1.- kom.- limuna.
Način pripremanja : ribama odrezati glavu , rep i ostale peraje. Očistit ih i oprati i obrisati . Natopiti limunovim sokom i ostaviti da postoji oko 10’. Min. Slaninu narezati na kocke , luk narezati na kolutove ,prešun i kopar naseckati na sitno . U zagrijan tiganj staviti kocke slanine i pržiti dok porumene. Izvaditi iz tiganja i čuvati do upotrebe. U istoj masnoći popržiti luk do zlatno žute boje. Luk dodati slanini i čuvati do upotrebe. Ribu treba ocediti .posoliti , pobiberiti, i uvaljati u brašno. U tiganju na masnoći od slanine peći jednu po jednu ribu i to sa svake strane po 4’ minute. Ovako ispržene ribe staviti na pladanj. Spojenu slaninu i luk sa koprom i peršunom zagrejati na maloj tavici i preliti preko ribe. Limun narezati na kriške i poređati po ribi . Kod serviranja koa dodatak ide fina krompir salata.

............. SKUŠE U TIGANJU S PARADAJZOM - ZA – 4.- OSOBE -
SASTOJCI : 1.- kg .-skuša, 1.- kom.-limunova soka, 2.-gr.- bibera, 30.- gr.- svežeg estragona, 1.- kg .- svežeg paradajza, 30.- gr.- belog luka, ½.- dcl.- maslinova ulja, 5.- gr.- soli, 20.- gr.- svežeg bosiljka, 25.- gr.- brašna, 1.- dcl.- belog vina.
Način pripremanja : Skuše oprati i i očistit odvojiti im glave od trupa. Prepoloviti ih po dužini , izvaditi im kosti a kožu nekoliko puta koso zarezati. Ribe natopiti sa limunovim sokom , posuti sa malo bibera .paradajz staviti u vrelu vodu i skinuti mu kožicu, pa ga narezati na kriške . Beli luk naseckati na sitno . U veliki tiganj ugrejati ulje, popržiti beli luk da postane staklast. Dodati biber i paradajz , malo soli i seckani list bosiljka. Spustiti da provri brašno umešati u vino i preliti preko paradajza, dodati listiće estragona . Na paradajz složiti filirane skuše , tako da koža bude prema gore . Tiganj poklopiti i kuvati na slaboj temperaturi oko petnaest minuta.

---------- FILIRANI OSLIĆ NA MASLACU ZA .- 4.- OSOBE.-------------
SASTOJCI : 1.- kg.- file oslića, 200.- gr.- crnog luka, 100.- gr.- šargarepe , 150.- gr.- praziluka, ,1.- kom.- lovorov list, 1.- lit.- vode, 10.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 1.- kom.- limuna, 10.- gr.-estragona, 120.- gr.- maslaca, .
Način pripremanja : u posudu sa vodom dodati začine i povrće i pustiti da voda provri . Dobiveni fond od povrća procediti . Riblje filrte oslića poređati u posudu jednu do druge i preliti sa fondom . Kuvati na slaboj vatri deset minuta , i file je kuvan. Na topli pladanj servirati file oslića, preliti ga rastopljenim maslacem i posuti seckanim estragonom . Limun iseći na kolutove i poređati po ribi . Kao prilog se daje blitva sa krompirom ili prženi mladi krompir .

... SVEŽI BAKALAR U VINU ZA .- 4.- OSOBE ,--------------
SASTOJCI : 800.- gr.- odrezaka od bakalara, ½.- kom.- soka od limuna, 5.- gr.- soli , 2.- gr.- bibera, 120.- gr.- šargarepe100.- gr.- peršunov koren , 100.- gr.- koren celera, 1.- kom.- lovorov list, 1.- dcl.-belog vina, 2.- dcl.- kisele pavlake, 20.- gr.- svežeg lista bosiljka.
Način pripremanja : ribu oprati obrisati , posoliti i natopiti limunovim sokom . Šargarepu , celer, peršunov koren , narezati na što tanje rezance ( žiljien ) . Pripremljeno povrće kuvati u vinu s lovorom . Kuvati pet min. , začiniti biberom i umešati pavlaku . Ribu dodati u ovako pripremljen sos i kuvati 20’. Min. Na slaboj temperaturi . Servirati ribu posuti je sa seckanim listom svežeg bosiljka.

. NABUJAK OD RIBE I RAKOVA S KARFIOLOM
SOUFFLE – ZA 4- OSOBE .
SASTIJCI : 400.- gr.- karfiola, 150.- gr.- - prosa- panicum miliaceum – jeste prastara žitarica, 5.- dcl.- vode, 8.- gr.- soli sa začinskim biljem , 2.- gr.- vegete, 60.- gr.- svežeg bakalara, 100.- gr.- filea od morskih račića, 1.- kom.- limunovog soka, ½.- dcl.- soja sosa, 20.- gr.- peršunova lista, 2.- kom.- jaja, 2.- dcl.- slatke pavlake, 60.- gr.- maslaca, 25.- gr.- maslaca za podmazivanje posude.
NAČIN PRIPREMANJA .: karfiol očistiti i oprati i podeliti na manje cvetove. U posudu sa mlakom vodom pristaviti karfiol i proso dase kuvaju uz dodatak začina i vegete kuvati oko 15’ min. Posudu skinuti s štednjaka, i ostaviti poklopljeno . Da proso nabubri ,zatim sve to ocediti.
Ribu oprati i ocediti i obrisati narezati na kocke. Račiće odmrznuti odlediti i ocediti . Zatim ribu i račiće posuti limunovim sokom , soja sosom seckanim peršunovim listom . Sve to ostaviti dase marinira oko pola sata. Pećnicu zagrejati na 200.- stepeni . Vtrostalnu činiju ili kalup podmazati s maslacem .jaja podeliti na belanke i žumanjke. Dalje u povrće umešati ribu pavlaku žumanjke i ulupano belance u čvrsti sneg lagano umešati kod ribe. Ovoj smesi dodati račiće kuvani karfiol i proso . Tako sve izmešati lagano i uliti u kalup za nabujak . Odozgo staviti listiće maslaca i peći u pećnici oko 20’.- min.

. SLOŽENAC OD RIBE I PARADAJZA – ZA – 4- OSOBE ----------
SASTOJCI : 800.- gr.- filea od škrpine, 1.- kom.- limunov sok, 1.- kg.- svežeg paradajza, 8.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 100.- gr.- crnog luka, 20.- gr.- belog luka, 1.- dcl.- ulja, 25.- gr.- majčine dušice, 20.- gr.- bosiljka u svežem listu , 25.- gr.- maslaca za podmazivanje posude.
NAČIN PRIPREMANJA : ribu oprati ocediti , narezati na komade široke 3.-cm. Natopiti sa sokom od limuna i ostaviti dase mrinira pola sata. Paradajz oprati i narezati na kolutove . Pećnicu zagrejati na 200.- stepeni . Vatrostalnu posudu namazati maslacem . Komade ribe i kolutove paradajza naizmenično ređati u posudu , posoliti i pobiberiti. Crni luk i beli luk očistiti i narezati na kocke, pa popržiti na ulju da postane staklast, oprati svežu majčinu dušicu i listiće dodati mešavini belog i crnog luka. Ovu mešavinu rasporediti po ribu i paradajzu . Posudu poklopiti i peći pola sata. Pre posluživanja složenac posuti s seckanim listom svežeg bosiljka. Kao prilog se daje pire krompir ili kuvana riža.

RIBLJI SMOTULJCI - ROLNICE - SA ŠAMPINJONIMA – ZA – 4.- OSOBE .......
SASTOJCI : 1.- kg.- filea morske ribe list , 150.- gr.- crnog luka, 200.- gr.- svežih šampinjona, 60.- gr.- maslaca, 2.- gr.- bibera u zrnu, 1.- kom.- lovorov list, 2.- dcl.- belog vina, 8.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 1.- kom.- belanjak, 2.- dcl.- slatke pavlake, 40.- gr.- guščije jetre, 2.- kom.- žumanjka, ½.- dcl.- vermuta, 2.-kom.- ljutike.

NAČIN PRIPREMANJA : riblje fileje oprati obrisati ,luk oljuštit i narezati na kocke. Šampinjone oprati i odvojiti klobuke od drške. Klobuke narezati na listiće . Otopiti malo maslaca i luk pržiti da bude staklast. Dodati drške šampinjona, biber u zrnu , lovor, i vino. Poklopitii kratko kuvati . U mikser staviti dva riblja filea i guščiju džigericu , belanjak i pavlaku , pa sve to umutiti mikserom . Ovom masom namazati riblje fileje i svaki smotati u rolnicu pa pričvrstiti čačkalicom . Oljuštiti ljutike , naseckati ih i pržiti na preostalom maslacu. Umešati narezane pečurke , zatim i riblje rolnice. Svemu dodati kuvane drške šampinjona i ostalo tako da rolnice ogreznu , poklopiti i kuvati deset minuta,. U posebnoj posudi ulupati žumanjke s vermutom , tako dase dobije zgusnuta krema. Gotove riblje rolnice izvaditi na činiju za serviranje. A sok u kojoj se riba dogotovljavala dodati gusti krem od vermuta i preliti preko ribljih rolnica. Kao prilog se daje lepo formirano povrće na maslacu .
...................SVEŽI BAKALAR S POVRĆEM -ZA – 4- OSOBE .------
SASTOJCI : 1.- kg.- svežeg bakalara, 250.- gr.- povrća za supu, 60.- gr.-maslaca, 180.-gr.- , svežih šampinjona, 1.- kom.- limunova soka, 2.- gr.- bibera, 1.- dcl.- slatke pavlake, ½.- dcl.- sosja sosa, 8.- gr.- morske soli, 1.- gr.- sušene malčine dušice, 40.- gr.- crnog brašna,1.- dcl.- belog vina, 200.- gr.- grašaka, po - 10-.gr.- peršuna , kopra , bosiljka, naseckano na sitno.
NAČIN PRIPREMANJA : povrće za supu odmrrznuti ili naseći na kocke. Šampinjone narezati na listiće. Otopitit mslac i na njemu popržiti pripremljeno povrće. Ribu oprati i obrisati te natopiti limunovim sokom
pobiberiti . U pavlaku umešati soja sosa, začine, brašno i vino.pa dodati povrću kad i grašak. Na povrće dodati ribu i kuvati 20’.- min. Začiniti po potrebi i servirati sa limunom.

... MARSELJSKA BUZARA OD RIBE I DAGNJI .- ZA – 4- OSOBE
SASTOJCI : 500.- gr.- škrpine, 10.- gr.- peršuna, 1.- kom.- limuna, 200.- gr.- crnog luka, 100.- gr.- celerovog korena, 1.- gr.- pimenta, 750.- gr.- dagnji, 20.- gr.- belog luka, 80.- gr.- maslaca, 3.- dcl.- belog vina, 400.- gr.- svežeg bakalra fileti , 10.,- gr.- soli, 10.- gr.- svežeg naseckanog kopra.
NAČIN PRIPREMANJA: za riblji fond oprati škrpinu i pristaviti u lonac sa hladnom vodom. U lonac sa ribom dodati narezan limun , peršun,, narezan luk i celer. Dodati piment i kuvati pola sata. Dagnje oprati izvadiditi vezicu od rešte. U posebni sud na zagrejani maslac doadati seckani crni i beli luk pa pržiti. Na to dodati dagnje i kuvati dok se otvore. Dolivati vino kuvati deset minuta. Ocediti kuvane dagnje i vodu tj, sos sačuvati . Zatim procediti riblji fond i spojiti sa sosom od dagnji.
ribu škrpinu odvojiti od kostiju i čuvati do upotrebe. File od svežeg bakalara narezati na krupnije kocke i dodati u mešavinu fonda i sosa od dagnji. Kuvati poso

<< 06/2006 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
155198

Powered by Blogger.ba