umetnost kuvanja

Dobrodošli na moj blog...

01.06.2006.

DESERT, KOLAČI , TORTE,SITNI KOLAČI, I OSTALE POSLASTICE

Poslastice- Deserti
Ratluk sa ružinim uljem
SASTOJCI
• 1,5 kg šećera
• 2 litra vode
• 250 grama skroba
• 17 grama želatina
• 1/2 litra vode
• 2 kapi ružinog ulja
• ulje od badema
• boja za kolače
NAČIN PRIPREME
Rastopiti šećer u vodi. Razmutiti skrob u 1/2 litra vode, sipati u šerpu sa rastopljenim šećerom i sve dobro izmešati. Staviti na šporet, povremeno mešati pazeći da ne zagori. Kada masa počne da se zgrušava, dodati želatin. U času kada masa počne da se odvaja od dna šerpe prilikom mešanja, dodati ružino ulje, promešati i skloniti sa vatre. U tepsiju sipati bademovo ulje i izliti rataluk. Ostaviti da se dobro ohladi, pa ga iseći na kockice. Svaku kockicu ratluka uvaljati u šećer u prahu i poslužiti.


Ratluk na slovenskom jeziku

4 srednje velika jabolka
2 dcl jabolčnega soka
150 g medu (sladkorja)
1/2 limone (sok in naribana lupinica)
1 skorjica cimeta
4 klinčki
1 janeževa zvezda
1 mala žlička celega janeža
1 žlička mletega cimeta

100 g na lističe narezanih mandljev

90 g škroba
1/2 l vode


Domaća alva

4 kašike griz-brašna,
200 g ulja,
1/2 kg šećera,
cimet.

Na zagrejanom ulju pržiti brašno dok ne porumeni. Posebno skuvati sirup od šećera i 1 čaše vode, pa sirup lagano sipati u prženo brašno, neprestano mešajući da se ne stvore grudve. Kad se masa sjedini, skloniti sa vatre, kašikom vaditi masu i ređati na tanjir, pa posuti kristal-šećerom i cim



Rum minjoni

200g margarina,
200g čokolade,
100g mlevenih oraha,
200g šećera u prahu,
100g suvog grožđa,
0,5 dcl ruma.

Suvo grožđe potopiti u rum i ostavit da odstoji 1/2 sata. Rastopljenu čokoladu pomešati sa šećerom i razmekšalim margarinom. Dodati orahe i grožđe sa rumom. Ostaviti da se ohladi.
Oblikovati loptice i slagati ih u korpice od hartije.



Ratluk

1,5 kg šećera,
1,2 l vode,
250g skroba,
125g brašna,
1 limun,
8 kapi esencije mirisa ruže,
50g bademovog ulja.

Šećer preliti sa 700g vode i skuvati gust sirup. U drugoj posudi razmutiti skrob i u njega dodavati ostatak vode. Sipati u sirup uz neprestano mešanje. Kuvati dok masa ne počne da spada sa kašike.
Povremeno skinuti sa vatre da ne zagori. Dodati sok od limuna. Kada se vidi dno šerpe skinuti sa vatre i dodati esenciju i badem isečen na listiće.
Veći sud namazati bademovim ili običnim uljem, sipati vrelu masu debljine 3cm. Poravnati nožem i ostaviti da se stegne oko 24 sata. Seći parčad 2cm x 4cm. Uvaljati u prah šećer pomešan sa skrobom i ređati u kutiju.

Kocke od kokosa

200g kokosa,
250g mlevenog keksa,
200g šećera u prahu,
120g margarina.
Glazura:
50g margarina,
5 štangli čokolade.

U malo vode otopiti šećer, dodati maslac i na blagoj temperaturi otopiti i njega. Dodati kokos i keks, i olikovati na dasci ili tepsiji četvrtastog oblika.
Kada se stegne preliti glazurom (na blagoj temperaturi otopiti maslac, čokoladu i vrelo preliti preko kolača).


Štanglice od voća

100g suvih šljiva,
100g smokava,
100g oraha,
100g urmi,
100g suvog grožđa,
malo šećera u prahu,
sok od limuna,
malo meda,
2 oblande.

Voće iseći na rezance, a orahe krupno naseći, dodati šećer, limunov sok i med. Dobro izmešati, puniti između dve oblande, koje treba odozgo lakše pritisnuti i ostaviti izvesno vreme.
Zatim seći na dugačke i prst široke, štanglice.


Griz alva

šoljica i po ulja,
2 šolje griza,


U šerpi dobro zagrejati ulje, sipati griz i neprestano mešati da porumeni. Napraviti sirup od 4 šolje (za belu kafu) vode i 2 i po šolje šećera. Kad sirup provri sipati ga na griz i mešati na vatri dok se ne zgusne.
Supenom kašikom vaditi knedle, dodati tucane bademe i posuti šećerom.


Tortice sa orasima

300g brašna,
100g mlevenih oraha,
250g margarina,
100g prah šećera,
Fil:
100g šećera,
½ čaše vode,
100g mlevenih oraha,
džem.
Glazura:
100g čokolade,
2 kašike ulja,
malo mleka ili vode.


Zamesiti glatko testo od navedenih sastojaka i ostaviti da odstoji 2 sata. Zatim ispeći okrugle kolačiće debljine tupe strane noža. Ohladiti, namazati tanko džemom i filom. Spojiti dva po dva i preliti čokoladom.
Ukrasiti suvim grožđem ili kockicama žele bombona.
Priprema fila: Ušpinovati šećer sa ½ čaše vopde kao za sltko. Dodati orahe i malo ruma.
Glazura; prokuvati sve sastojke kratko i preliti kolač.


Štanglice od kestena

1 kg kestena,
200g šećera u prahu,
200g čokolade,
100g oraha,
1 kašika ruma,
150g margarina.

Obariti, očistiti i ispasirati kesten. Umutiti šećer sa buterom i dodati kestenu. Podeliti masu u dva dela.
U jedan deo umešati 100g otopljene čokolade, a u drugi deo mlevene orahe i rum.
Od tamnog dela formirati koru, preko staviti svetliji deo i prevući glazurom od čokolade. Ostaviti u frižideru da se stegne.


Grozd kolač

200g posnog keksa,
100g oraha,
200g ratluka,
150g šećera.
Glazura od čokolade.

Spojiti navedene sastojke za kolač sa 5 kašika vode. Rastanjiti 10 kugle u štapiće.
Poređati 4 štapića, pa ih preliti sa čokoladom, zatim naređati 3 štapića, preliti i njih čokoladom. onda 2, pa 1 štapić. i svaki red prelivati čokoladom.

Vanilin kiflice

200g margarina,
100g mlevenog lešnika,
80g prah šećera,
300g oštrog brašna,
vanila.

Od svih sastojaka zamesiti testo i ostaviti ga da se odmara u frižideru 24 časa. Napraviti trake debljine drške varjače, iseći na dužinu 2-3cm i saviti u kiflice.
Sušiti na 150 stepeni da ostanu bele.
Uvaljati ih u prah šećer zamirisan vanilom.

Rolat od ratluka

500g ratluka,
500g šećera u prahu,
200g seckanih žele bombona, različitih boja.

Zamesiti ratluk sa šećerom.
Razvući koru i posuti je seckanim žele bombonama.
Uviti rolat i seći na kriške.

Kocke od smokava

250g smokava,
250g šećera,
250g oraha,
1 veća oblanda,
1 čaša vode.

Orahe samleti, smokve sitno iseckati. Staviti u posudu vodu i šećer i prokuvati. Dodati orahe i smokve, dobro izm,ešati i skloniti sa vatre.
Oblandu prepoloviti pa jednu polovinu premazati a drugom poklopiti. Pritisnuti nekim težim predmetom i ostaviti da se ohladi.
Zatim seći na kocke.
Posna salama

pakovanje oblandi,
300g šećera,
150g mlevenog keksa,
5 čokoladne bananice.


Ušpinovati šećer, dodati kokos i malo ulja.
Jedan list oblande isfilovati pripremljenom masom, poređati bananice, uviti u rolat i seći.


Puslice:

Sastojci:

2 belanca, 10 kašika kristal-šećera, 2 kašike limunovog soka ili jabukovog sirćeta.

Način pripreme:

U porculanskoj zdeli mutiti belance i šećer drvenom varjačom, dodajući pomalo limunov sok ili sirće. Mutiti se mora jednolično, i sve dotle dok se masa najmanje ne upetostruči i napravi se gusta i čvrsta pena koja se ne razilazi. Pleh se malo namaže i ovlaš popraši brašnom. Malom kašikom zahvatiti masu i formirati kupasto pusle u redove. Ko leli lep i dekorativni oblik, neka se posluži papirnim fišekom ili špricem za kremove. Na svaku puslu, ko želi, može se staviti polovina jezgre oraha ili obarena i oljuštena badema. Više sušiti nego peći na vrlo slaboj vatri do dva sata (zavisno od veličine pusli). Moraju ostati sasvim bele. Pusle su vrlo izdašan slatkiš i, dobro osušene, mogu se održati mesecima. (Masom od pusli mogu se, uz malo spremnosti, dekorisati ostala peciva. Gurabije, medenjaci, marcipan, dok su topli, mogu se gore ukrasiti gustim snegom i ostaviti da se još malo prosuše u peći, odnosno mogu se celim gornjim delom zamočiti u masu i ostaviti da se zasuše.)


Štanglice sa orasima:

Sastojci:

300 grama mlevenih oraha, 300 grama šećera, 2 žumanceta, 1 belance.

Način pripreme:

Od navedenih sastojaka zamesite testo, podelite u dva dela, koja treba rastanjiti na debljinu prsta u trake širine tri prsta. Od preostalog belanceta umutiti sa 3 - 4 kašike šećera i malo limunovog soka čvrstu penu na isti način kao i za pusle, i naneti na rastanjeno testo. Seći štangle širine prsta i ređati u ovla{ namašćeni i malo brašnom posut pleh. Povremeno, za vreme sečenja brisati nož od belanca. Više sušiti nego peći na sasvim slaboj vatri do dva sata. Belance mora ostati sasvim belo. Kolač se, ako je hladno, može održati mesecima i vremenom postaje sve ukusniji.


Suvi kolači od oraha:

Sastojci:

200 grama butera ili margarina, 300 grama brašna, 100 grama mlevenih oraha, 100 grama šećera, 1 celo jaje.

Način pripreme:

Od gorenavedenih sastojaka zamesiti testo po uobičajenom postupku i razviti ga na dasci na pola prsta debljine. Okruglom modlom ili rakijskom čašicom vaditi kolačiće, presaviti ih na pola i ređati u brašnom poprašeni pleh. Peći na srednjoj vatri, pazeći da suviše ne potamne. Još vruće uvaljati u sitan vanil-šećer.




Paprenjaci:

Sastojci:

250 grama svežeg butera, četvrt litra dobrog meda, četiri jajeta, kašičica cimeta, malo karanfilića, kašičica belog bibera, so, šaka mlevenih oraha, 20 grama kvasca, oko 600 grama brašna, kašika butera, još kašika dve meda.

Način pripreme:

Sve sastojke dodajte brašnu, pa brzo umesite. Ukoliko se testo ne lepi, dodajte još malo brašna. Biber, naravno, mora da bude sitno mleven, a kvasac izmrvljen. So se dodaje kao i u svako testo. Testo odmah rastanjite na debljinu 3 - 4 milimetra, pa modlom ili čašom vadite pogačice. Namastite tepsiju i složite red pogačica, dobro ih ispecite i odložite korpu koju ste obložili salvetom. Percetom svaku pogačicu premažite rastopljenim medom. Sve prekrijte salvetom, pa služite posle nekoliko dana uz crno vino.


Medeni kolač

Sastojci:

250 grama sve`eg butera, pola litra dobrog meda, kilogram bra{na, dva jajeta, četiri žumanca, malo cimeta, karanfilić, dve kašičice soda-bikarbone, šaka suvog grožđa, 300 grama očišćenih oraha, kašika ulja ili butera.

Način pripreme:

Stavite u posudu buter i med, pa na vatri rastopite uz mešanje. Ovu masu, dok je još vrela, izručite na brašno i zamesite glatko testo. Ostavite testo da se ohladi, a zatim u njega umešajte jaja i žumanca, cimet, rendani karanfilić, bikarbonu sodu, suvo grožđe i krupno seckane orahe. Kad ste testo dobro umesili, namastite tepsiju, poprašite brašnom i položite testo, a zatim ga ostavite da odstoji oko tri sata. Ispecite u srednje zagrejanoj rerni, a zatim secite po volji i iznesite na trpezu.


Gurabije:

Sastojci:

300 grama sve`eg butera, jedno jaje, žumance, 150 grama šećera, četvrt kilograma dobrog meda, brašno malo manje od kilograma.

Način pripreme:

Umutite buter u penu, pa dodajte šećer, med, jaje i žumance i sve dobro umešajte, a na kraju dodajte brašno i mesite sve dok ne dobijete glatko testo. Kad testo bude gotovo, na dasci ga razvaljajte u štangle, pa ih secite na podjednake komadiće. Od svakog komadića, među dlanovima, napravite lopticu, koju treba pritiskom palca spljoštiti. Pecite ih u umereno toploj rerni sve dok ne budu gotove. Gurabije su za jelo dobre tek kad odstoje nekoliko dana.


Starinske gurabije:

Sastojci:

Pola kilograma sve`eg butera, pola kilograma kvalitetnog svežeg meda, šest žumanaca, jedno jaje, brašno koliko treba.

Način pripreme:

Sve sastojke zamesite sa brašnom, na dasci, tako da dobijete srednje tvrdo testo. Napravite kuglice, veličine oraha, pa ih prstom pritisnite, da dobiju formu okruglih rolica. Pospite tepsiju brašnom, posladite gurabije i pecite u rerni oko pola sata. Gurabije možete da napravite i na drugi način testo razbijete u koru debljine pola prsta, a zatim vadite malom čašom ili modlom.


Badem puslice:

Sastojci:

100 grama šećera u prahu, jedno belance, sok od jednog limuna, 125 grama mlevenog badema.

Način pripreme:

Od belanceta napravite sneg, pa pomešajte sa šećerom i mutite u pari narednih četvrt sata. Dodajite postepeno limunov sok i mešajte sve dok masa ne postane gusta. Na kraju dodajte badem i oprezno smešajte, a zatim vadite puslice kašikom i stavljajte ih na topao namašćeni pleh i pecite (više sušite) u umereno toploj rerni, tako da ostanu bele.


> Grilaž ploške
Grilaž ploške

Krkckavim grilažom u kremi nadjenute oblatne slatki su obol kolačima s orahom. U ovoj su im slastici sačuvani i okus i struktura, a bogat, vrlo sladak okus grilaž-ploški djeluje kao savršen kontrast gorkastoj crnoj kavi.

Sastojci
140 g kristal šećera
140 g oraha
140 g šećera u prahu
4 žumanjka
140 g maslaca
2 oblatne


Postupak
1. Šećer stavite u širu posudu i otopite na laganoj vatri do zlatnožute boje.
2. Umiješajte grubo narezane orahe i odmah istresite na dasku ili tanjur navlažen vodom, ohladite i grubo sameljite.
3. Žumanjke pjenasto istucite sa šećerom u prahu. Stavite u vodenu kupelj i žumanjke sa šećerom nastavite kuhati, stalno miješajući, dok smjesa ne postane pjenasta i gusta.
4. Umiješajte maslac narezan na listiće i miješajte zajedno s kremom od žumanjaka dok se ne otopi.
5. U vruću kremu umiješajte pripremljeni krokant od oraha, dobro izmiješajte i toplu kremu odmah rasporedite na oblatnu. Zatim položite drugu oblatnu, stavite teret i dobro ohladite.
Posluživanje

Kolač narežite na ploške i poslužite uz tople i hladne napitke.
Savjet

Krokant od oraha možete usitniti i valjkom.


Rafaelo

Genijalni Ferrero još čuva dobro zaštićenu tajnu oblikovanja vafla-kuglica u jednome komadu, a u sredini s lješnjakom. Vješte genijalke u kuhinji to nije smelo, da oblikuju vlastiti istoimeni desert, ali od mnogo raznovrsnijih sastojaka nego što ih upotrebljava glasoviti konditor, oblikujući svoj elegantni desert.

Sastojci
400 g mlijeka u prahu
400 g kokosova brašna
300 g šećera
250 g margarina
1 Vanilin šećer Dolcela
150 ml vode
100 g lješnjaka
60 g petit beurre keksa

Postupak
1. Vodu, šećer i vanilin šećer prokuhajte, maknite s vatre i postupno umiješavajte mlijeko u prahu, polovicu kokosovog brašna te mljevene kekse.
2. Smjesu ostavite da se malo ohladi, a zatim umiješajte margarin. Masu dobro izradite i ohladite.
3. Formirajte kuglice tako da u sredinu svake kuglice stavite prethodno popečen i oguljen lješnjak.
Posluživanje

Kuglice uvaljajte u kokosovo brašno i položite ih u papirnate košarice.
Savjet

Umjesto lješnjaka možete staviti i popečeni badem, pa ga po njemu možete i oblikovati.


Tuljčići od krokanta

Krokant je ukusan i, kako ga opisuje i talijansko ime croccante, hrskav slatkiš od badema ili oraha, te pržena šećera. Još zanimljivije od njegova nesvakidašnjeg okusa, slatke su skulpture što ih majstori oblikuju od toga “vučenog” šećera: krune, grane, cvjetove, ptice... Njima najčešće ukrašavaju torte, ali su izvrsni i kao jednostavni zalogaji, baš poput naših tuljčića.


Sastojci
500 g šećera
250 g mljevenih oraha
nekoliko kapi limuna
1 kutija Kreme za torte Dolcela
350 ml hladnog mlijeka
4 žlice kakao praha
100 g maslaca ili margarina
Za čokoladnu glazuru:
125 g margarina
1 žlica ulja
250 g čokolade za kuhanje
Za ukrašavanje:
čokoladne mrvice ili čokoladni ostrušci


Postupak
1. Na laganoj vatri otopite šećer stalno miješajući dok ne dobijete svijetli karamel. Odmaknite sa štednjaka, umiješajte orahe i nekoliko kapi limunova soka.
2. Pola mase izlijte na dasku koju ste prethodno namazali maslacem ili margarinom. Također namašćenim valjkom razvaljajte je na 1-2 milimetara debljine i još toplu izrežite na pravokutnike. Potom tu mlačnu smjesu savijajte u tuljčiće s pomoću limenih namašćenih kalupa za šaumrole.
3. Brzo ih skinite i stavite na pladanj. Isto učinite i s drugom polovicom smjese.
4. Kremu pripremite tako da u hladno mlijeko uspete kakao prah i sadržaj vrećice Kreme za torte. Miješajte električnom miješalicom 3 minute. Zatim dodajte dobro izrađeni maslac i miješajte još 1 minutu. Kremu stavite u vrećicu i punite tuljčiće.
5. Krajeve tuljčića umočite u čokoladnu glazuru, a zatim u čokoladne mrvice ili čokoladne ostruške.
Posluživanje

Poslužite ih u ukrasnim papirnatim košaricama.
Savjet

Preostane li vam glazure, ohladite je, spremite u hladnjak i upotrijebite s nekim drugim desertom.




Košarice s kremom od kave

Prhke košarice najčešće se nadijevaju voćem i bogatim kremama, a posebno su omiljene kod ljepšeg spola (ne možemo odoljeti nečem tako majušnom, šarenom i slatkom). Evo nešto drukčijeg prijedloga s bogatom kremom od kave.

Sastojci
Za tijesto:
100 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
30 g šećera u prahu
20 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
70 g maslaca
20 g mljevenih badema ili lješnjaka
2 žumanjka
Za kremu:
5 žumanjaka
150 g šećera
10 g instant kave
40 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
Za ukrašavanje:
tučeno slatko vrhnje

Postupak
1. Brašno, škrobno brašno i šećer u prahu prosijte na radnu površinu. Dodajte na listiće narezan ohlađeni maslac, lješnjake i žumanjke.
2. Brzo umijesite prhko tijesto i ostavite počivati 1 sat.
3. Tijesto razvaljajte na debljinu od 3 cm. Pomoću okrenutih malih okruglih kalupa označite na tijestu krugove, izrežite ih i obrežite kalupiće. Tijesto na dnu probodite viljuškom.
4. Pecite na 175°C 15 - 20 minuta. Ostavite da se ohladi u kalupićima, zatim košarice istresite.
5. Priprema kreme: žumanjke i šećer tucite na pari (u vodenoj kupelji) dok se smjesa ne zgusne. Dodajte instant kavu i čokoladu, a kada se smjesa ohladi, umiješajte pjenasto izmiješan maslac.
6. Ovom kremom nadijevajte košarice.
Posluživanje

Košarice ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.
Savjet

Za bržu pripremu, umjesto kreme od kave, možete koristi Kremu za torte Dolcela.



Kolačići

Hoćete li izabrati kotačiće, zvjezdice, vrganje ili komete – sasvim je svejedno. Okus će im biti isti: čarobno primamljiv, prhak i pun malih iznenađenja, čokoladnih kapljica. Nakon prvog upoznavanja s gotovom mješavinom, sigurno ćete zaželjeti isprobati i nove varijante, s drukčijim dodacima.

Sastojci
500 g Mješavine za sitne kolače Podravka
250 g maslaca
1 Vanilin šećer Dolcela
1 jaje
1 žličica naribane narančine korice
75 g čokoladnih kapljica


Postupak
1. Mješavini za sitne kolače dodajte maslac narezan na listiće, vanilin šećer, jaje, narančinu koricu i čokoladne kapljice i umijesite glatko tijesto.
2. Tijesto tanko razvaljajte i pomoću okruglog kalupa izrežite kolačiće.
3. Kolačiće stavite u pobrašnjenu tepsiju i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 20 minuta.
Posluživanje

Kolačiće poslužite uz topli ili hladni napitak.
Savjet

Po želji možete raditi kolačiće raznih oblika, ovisno o kalupima koje imate.




Čokoladni kolačići s čilijem

“Hrana bogova” najprije se nije konzumirala nikako drukčije nego s čilijem. Ta je pradrevna moda posljednjih godina ponovno zavladala svijetom čokoladoljubaca, a šarf čoklada smatra se vrhunskom delicijom. Kolačiće možete izrezati kalupom u neki zanimljiv oblik: kružić, srce, gljivu...

Sastojci
250 g čokolade za kuhanje
160 ml slatkog vrhnja
1 žličica čilija u prahu
40 g maslaca
Za ukrašavanje:
250 g čokolade za kuhanje


Postupak
1. Čokoladu za kuhanje natrgajte na manje komadiće, a vrhnje zakipite i maknite s vatre.
2. Umiješajte pripremljenu čokoladu, čili, maslac i miješajte dok se čokolada i maslac ne otope u jednoličnu smjesu.
3. Smjesu izlijte u uljem namazan kalup veličine 14x18 cm i stavite pokrivenu u hladnjak preko noći.
4. Nakon toga kalupom ili nožem izrežite oblike po želji i stavite ih na rešetku.
5. Čokoladu za kuhanje otopite i prelijte po narezanim kolačićima.
Posluživanje

Kolačiće ponovo malo ohladite i poslužite.
Savjet

Prije posluživanja čokoladne kolačiće s čilijem možete prošarati i otopljenom bijelom čokoladom.



Anzac kolačići




Sastojci
120 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
50 g kokosovog brašna
½ vrećice Praška za pecivo Dolcela
80 g zobenih pahuljica
150 g šećera
120 g maslaca
2 žlice javorova sirupa
3 žlice kipuće vode

Postupak
1. Pomiješajte brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo, zobene pahuljice i šećer.
2. Na laganom plamenu otopite maslac, ulijte javorov sirup, dodajte 3 žlice kipuće vode i promiješajte.
3. Maslac dodajte brašnu i dobro promiješajte tako da se svi sastojci povežu.
4. Mokrim rukama oblikujte kuglice veličine oraha pa ih rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje.
5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 15 minuta. Uklonite ih s pleha dok su još vrući.
Posluživanje

Poslužite ih uz topli ili hladni napitak.
Savjet

Između kolačića ostavite dovoljan razmak jer će se pečenjem raširiti.




Bobići

Splitski bobići jedna su od dalmatinskih inačica fave dei santi ili fave dei morti. Vrlo su omiljeni, pa ih proizvode i industrijski u bijeloj, čokoladnoj i ružistoj boji, iako su također vezani uz blagdan Svih svetih. Dvoje je li im hrvatsko ime dolazi od proizvođača Bobisa ili im ga je odredio oblik boba i podsjećanje na njegovo ime, jedno od značenja talijanskoga la fava.

Sastojci
250 g badema
250 g šećera u prahu
1 jaje
1 žličica ruma ili maraskina
malo ribanog muškatnog oraščića
naribana korica od pola limuna
1 žlica biskvit - mrvica ili ribanih piškota
1 žlica naribane čokolade

Postupak
1. Krupno nasjeckajte oguljene, malo popečene bademe. Miješajte šećer u prahu sa žumancem, dodajte bademe, rum ili maraskino, muškatni oraščić, limunovu koricu, a na kraju snijeg od jednog bjelanjka.
2. Smjesu dobro izradite rukama i razdijelite na dva dijela. Za bijele bobiće dodajte u jedan dio biskvitne mrvice ili ribane piškote, a za tamne naribanu čokoladu.
3. Mokrim rukama od tijesta izradite duge štapiće, narežite jednake komadiće i od svakog napravite među dlanovima kuglice. Pleh premažite uljem i posložite kuglice. Sušite ih u pećnici 3 sata na 50°C.
Posluživanje
Bobiće poslužite uz tople ili hladne napitke.
Savjet
Umjesto ruma ili maraskina možete staviti domaću rakiju ili prošek.


Bijeli minjoni

Sitni kolačići koji se moraju topiti u ustima često govore o prestižu kuće (osobito ugostiteljske i hotelijerske!) i otkrivaju majstore koji su ih tako nježne oblikovali. Uz brojne varijacije koje omogućuju, malo se tko uopće još i sjeti da im ime mignon, malen, sitan, miljenik u francuskom izvorniku ima katkad i podsmješljivo značenje.
Sastojci
Za biskvit:
20 g maslaca
160 g šećera
4 jaja
1 žlice kiselog vrhnja
70 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
1/4 vrećice Praška za pecivo Dolcela
100 g lješnjaka
3 žlice kakaa
Za nadjev:
150 gMarmelade marelica Podravka
rum ili maraskino
200 g gotovog marcipana

Postupak
1. Izmiješajte pjenasto maslac sa šećerom, zatim umiješajte žumanca. Kad smjesa postane dovoljno pjenasta, dodajte kakao, vrhnje, brašno izmiješano s praškom za pecivo, mljevene lješnjake i na kraju snijeg od bjelanjaka.
2. Pleh (vel. 40 x 30 cm) obložite namašćenim papirom i pospite brašnom, zatim izlijte smjesu i stavite peći na 200°C oko 25 minuta.
3. Pečeni biskvit ohladite, razrežite na dva dijela. Jedan dio premažite marmeladom od marelica, koju ste prethodno malo zagrijali i dodali joj ruma ili maraskina. Pokrijte drugim dijelom biskvita i dobro pritisnite. Zatim odozgo tanko premažite marmeladom od marelica.
4. Gotov marcipan tanko razvaljajte i prekrijte biskvit. Narežite na male kocke i stavite u zamrzivač na pola sata.
5. Ohlađene kockice umočite u glazuru od bijele čokolade i ostavite da glazura očvrsne.
Posluživanje

Minjone ukrasite po želji gotovim ukrasima i poslužite u papirnatim košaricama.
Savjet

Umiješate li u glazuru od bijele čokolade malo tamne čokoladne glazure, dobit ćete zanimljiv mramorni izgled minjona.

JABUKE U PRŽENOM ŠEĆERU
Uzeti 6 jabuka, oguliti, preseći na pola i očistiti sredinu. Polovine poprskati delom soka od pola limuna. Ispržiti 3-4 kašike šećera i voditi računa da ne zagori (na ringli uključenoj na 2). Skloniti posudu sa ringle i ubaciti pripremljene jabuke, zaliti preostalim sokom od limuna i vratiti na toplu ringlu. Dinstati jabuke oko 2 minuta sa svake strane, a zatim ih izvaditi na tanjir i preliti saftom koji se stvorio.
Prohlađene jabuke staviti u frižider da se dobro ohlade, a zatim ih posuti izdrobljenim prženim lešnicima i ukrasiti šlag-kremom ili šlag-penom (dovoljno je manje od pola šlaga za ukrašavanje 12 polovina jabuka).
Na isti način se mogu spremiti i jesenje kruške i tvrde breskve-cepače.

ALVA
Pomesati 300 g šećera, 300 g meda i 6 belanaca (preostalih od "Princes krofni") i mutiti mikserom na pari (staviti posudu u kojoj se muti na drugu posudu u kojoj neprekidno ključa voda). Kada je masa toliko čvrsta da se posuda moze okrenuti otvorom nadole, a da masa ne ispadne, prekinuti mućenje i u toplu smesu dodati 100 g suvog grožđa i 100 g seckanih oraha. Smešu rasporediti između 5 oblatni, dobro pritisnuti i ostaviti da se stegne.


BRZI KOLAČ SA MEDOM
Izmešati 150 g šećera, 5 kašika meda, 200 g brašna, 4 jajeta, 1/2 kašičice cimeta i 1/2 kašičice sode-bikarbone (ili praška za pecivo). Ostaviti masu da malo odstoji, a zatim izliti u podmazan i brašnom posut pleh. U testo uroniti oko 50 g oraha u zrnu. Peći dok kolač ne postane zlatno-smeđe boje.

MINIJATURNE KIFLICE
Umesiti testo od 250 g margarina, 1 jajeta, 100 g seckanih oraha (ili 100 g kokosovog brašna), 100 g šećera i 300 g brašna. Od testa napraviti male kiflice (u obliku bananica od oko 5-6 cm) i peći u podmazanom plehu.
Ispečene kiflice po zelji posuti prah-šećerom ili poprskati istopljenom čokoladom

ROLAT NA OBLATNI
Pomešati 2 jajeta sa 200 g šećera i skuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne. Dodati 3 štangle čokolade, 125 g margarina, 150 g sitno izlomljenog keksa, 50 g suvog grožđa (ili 50 g seckanih žele-bombona) i 50 g seckanih oraha (ili izmrvljenih prženih lešnika).
Dobijenu masu razmazati na oblatnu koja je stajala oko pola sata između dve vlazne platnene salvete. Uviti rolat i ostaviti u frizideru da se stegne. Stegnuti rolat iseći na kolutove debljine oko 1 cm i služiti.


"KOŠNICE"
Napraviti masu od 250 g margarina, 1 jajeta, 300 g prah-šećera, 50 g kakao-praha (ili istopljene čokolade za kolače) i 300 g mlevenog keksa. Od mase praviti kuglice, a u sredinu kuglice staviti po zrno oraha, isprženog lešnika ili obarenog badema (moze se staviti i komad žele-bombone). Kuglicu ugurati u kalup za košnice, a zatim oblikovanu košnicu istresti iz kalupa.
Svaku košnicu umočiti u istopljenu čokoladu pripremljenu kao za "Ledene kocke" (čokoladni preliv može da se napravi sa čokoladom za kolače, mlečnom ili belom čokoladom). Košnice služiti u minjon-korpicama.


RAFAELO" KUGLICE
Skuvati 400 g šećera u 2 dl vode, dodati 250 g margarina, razmutiti i ostaviti malo da se prohladi. Zatim dodati 400 g mleka u prahu i 200 g kokosovog brašna. Dobro promešati da ne bi ostale grudvice i ostaviti nekoliko sati u frižideru da se masa stegne.

Od pripremljene mase praviti kuglice, u sredinu svake staviti zrno isprženog i oljuštenog lešnika, a zatim kuglicu uvaljati u kokosovo brasno. Služiti kuglice u minjon-korpicama.
--BANINI"Umesiti testo od 2 jajeta, 1.5 dl šećera, 1 dl ulja, 1 praška za pecivo i 5-6 dl brašna. Od testa napraviti kuglice veličine oraha, svaku spljeskati između dlanova, u sredinu napraviti prstom udubljenje i poređati u podmazani pleh. Peći u dobro zagrejanoj rerni. Na polupečene kolače (u udubljenja) staviti pekmez od kajsija i peći dok ne porumene.
Umesto pekmeza se u udubljenje može staviti zrno lešnika ili oraha, ali pre početka pečenja. Kolačići se mogu ispeći i bez ičega, ali u udubljenja još toplih keksića se može staviti po 1/4 kocke čokolade (istopiće se pošto je kolač još topao).

Od istog testa se mogu napraviti i šareni keksići. Testo podeliti na dva dela. Jedan deo ostaviti žut, a u drugi deo umesiti kašiku kakao-praha. Praviti kuglice veličine oraha i veličine klikera. Staviti manju kuglicu na veću (različitih boja), pritisnuti između dlanova da se spljošte i zalepe i ređati u podmazani pleh. Peći kao i ostale keksiće.
Uz malo mašte, od gore opisanog testa (žute i smeđe boje) mogu se praviti keksi sa različitim ukrasima, koji će jako obradovati decu.

,,ŽERBO" KOCKE u 1 dl mlakog mleka staviti malo kvasca (oko 5 g) i jednu kašičicu šećera i ostaviti da se kvasac razvije.
Pomešati 200 g istopljenog maslaca (ili svinjske masti) sa 2 jajeta i dodati u pripremljeni kvasac. Dodati na vrh noža soli i brašna koliko treba da se dobije testo dovoljne gustine da se moze razviti oklagijom, a da ne bude previše tvrdo. Podeliti testo na 3 dela.
Razviti oklagijom koru veličine pleha i staviti u podmazani pleh. Na koru staviti sloj marmelade (najbolje mešane), mlevene orahe, suvo grožđe i šećera po želji. Staviti drugu koru i ponoviti "punjenje". Na kraju staviti treću koru, malo pritisnuti ivice i peći toliko da testo ne bude jako pečeno jer je onda jako krto.
Na ispečen i ohlađen kolač staviti glazuru od istopljene čokolade pomešane sa malo maslaca.

Mali kolačići
Kolačići od maslaca dostojni su i najsvečanijih prilika. Umjesto uobičajenih dodataka, poput oraha ili badema, sa samo malo kokosa iznenadit ćete kolačićima kao posve novima.

Sastojci
120 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
120 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
125 g maslaca
1 jaje
150 g šećera
20 g kokosa
maslac za premazivanje

Postupak
1. Maslac dobro izmrvite s brašnom. Dodajte šećer, jaja i kokos te umijesite prhko tijesto. Po želji možete dodati 1 žličicu vrhnja.
2. Pokriveno tijesto ostavite u hladnjaku oko 1 sat da se dobro ohladi.
3. Ohlađeno tijesto razvaljajte i kalupčićima izrežite razne oblike.
4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.
Posluživanje

Male kolačiće poslužite uz tople napitke, kavu ili čaj.
Savjet

Kolačiće možete premazati marmeladom i dva identična spojiti, umočiti ih u rastopljenu čokoladu ili jednostavno posipati šećerom u prahu.



Desertni kukuruzni kolačići

Za grickanje u vikendici ili klijeti, na planinarenju ili izletu s društvom s ovim kolačićima osjetit ćete se bliskijima prirodi i sebi samima.

Sastojci
2 žlice grožđica
1 manja čašica rakije
300 ml mlijeka
80 g maslaca
250 g Kukuruznog brašna Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
prstohvat soli
120 g šećera
30 g šećera u prahu za posipavanje
1 Vanilin šećer Dolcela


Postupak
1. Namočite grožđice u rakiji.
2. Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac.
3. U zdjeli pomiješajte kukuruzno brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. Smjesi postupno dodajte mlijeko s maslacem pa miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Na kraju u tijesto umiješajte namočene grožđice.
4. Žlicom uzimajte tijesto i stavljajte jednake hrpice na namašćeni lim. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 15 minuta.
Posluživanje

Kolačiće poslužite za doručak uz čaj ili kavu s mlijekom.
Savjet

Umjesto grožđica možete staviti na kockice narezano kandirano voće.



Bademovi čajni kolačići

Prhki čajni kolačići ime su dobili, naravno, po napitku uz koji su posluživani i s kojim se izvrsno dopunjuju. Kako ne bi ostali uobičajeni, jednostavni, oplemenili smo ih bademima.

Sastojci
250 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
100 g mljevenih badema
1 bjelance


Postupak
1. Maslac sa šećerom i vanilin šećerom pjenasto izmiješajte.
2. Zatim umiješajte bjelance i na kraju brašno i mljevene bademe.
3. Dobivenu smjesu stavite u vrećicu s ukrasnim tuljčićem pa istiskujte zvjezdice ili kolutiće.
4. Stavite peći na 180°C oko 15 minuta.
Posluživanje

Sredine zvjezdica ukrasite džemom i komadićima kandiranog voća.


Husarski kolačići

U čast vojnika lake konjice K. und K., elegantnim husarima, nazvano je više vrsta sitnih kolačića. Možda stoga što su nalik pucetima s njihovih odora, a možda stoga i što poredani jedan do drugoga, izgledaju svi kao jedan, spremni za paradnu smotru.

Sastojci
300 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
170 g šećera u prahu
250 g maslaca
3 žumanca
100 g mljevenih oraha
Za nadjev:
100 g Marmelade marelica Podravka


Postupak
1. Brašno prosijte, napravite u sredini udubljenje te u njega stavite na listiće narezan maslac. Sve dobro izmiješajte pa dodajte 140 g šećera u prahu, žumanca i mljevene orahe. Umijesite tijesto te oblikujte male kuglice.
2. Svaku kuglicu uvaljajte u ostatak šećera i slažite u prethodno namašćen pleh. U sredini svake kuglice načinite udubljenje.
3. Pecite ih na 200°C oko 15 minuta.
Posluživanje

Kada se kolačići ohlade, udubljenja napunite marmeladom od marelica ili višanja te tako poslužite.
Savjet
U tijesto umjesto mljevenih oraha možete dodati 2 žlice mljevenog maka.


Strašni kolačići

Iako ih oblici šišmiša, duhova i bundeva povezuju s Noći vještica pripremite ih za dječje tulume ili jednostavno kad se želite kulinarski poigrati sa svojim djetetom.
Sastojci
300 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
60 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
90 g šećera u prahu
210 g maslaca
60 g badema
4 žumanca
Za bijelu glazuru:
200 g šećera u prahu
5 žlica limunova soka
Za tamnu glazuru:
100 g čokolade za kuhanje


Postupak
1. Od brašna, škrobnog brašna, šećera u prahu, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, mljevenih badema i žumanaca umijesite prhko tijesto i stavite ga u hladnjak oko sat vremena.
2. Tijesto razvaljajte i kalupom izrežite duhove, šišmiše i bundeve te ih složite u namašćen pleh i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta.
3. Za bijelu glazuru, šećer i limunov sok miješajte električnom mješalicom srednjom brzinom oko 10 minuta dok ne dobijete jednoličnu, ali ne pregustu smjesu. Pripremljenu smjesu žlicom nanesite na kolačiće i ostavite neka se osuši.
4. Čokoladu za kuhanje rastopite na vodenoj pari, nanesite je na kolačiće i ostavite neka se osuši.
Posluživanje
Strašne kolačiće poslužite uz neki čajni napitak.
Savjet
Ukoliko nemate kalupiće, od kartona izrežite željene oblike te nožem izrežite kolačiće.


Zvjezdice s marmeladom

Zvjezdice su nekad bile tipični božićni kolačići, ali ih lijep izgled i sjajan okus iznose na stol i u brojnim drugim, posebice svečanim prilikama.

Sastojci
300 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
60 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
90 g šećera u prahu
200 g maslaca
60 g mljevenih badema ili lješnjaka
4 žumanca
Za nadjev:
300 g Marmelade marelica Podravka
rum
Za posipavanje:
100 g šećera u prahu
2 Vanilin šećera Dolcela


Postupak
1. Od brašna, škrobnog brašna, šećera u prahu, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, mljevenih badema i žumanaca umijesite prhko tijesto i ostavite ga u hladnjaku oko sat vremena.
2. Tijesto razvaljajte sasvim tanko. Izrežite kalupom zvjezdice, i to polovicu od njih s rupicom na sredini.
3. Složite ih u namašćeni pleh jednu do druge i pecite oko 10 minuta na temperaturi od 200°C.
4. Pečene zvjezdice s rupicom stavite na papir i pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom. Preostalu polovicu čitavih zvjezdica premažite marmeladom u koju ste umiješali malo ruma te preklopite pošećerenim zvjezdicama.
Posluživanje
Zvjezdice poslužite s čajnim napitkom.
Savjet
Po želji možete prhko tijesto rezati i u druge oblike.


Rafioli

Drevni dalmatinski kolačići toliko su divni i tako puna okusa da ih odavno ne pripremaju kao nekad, samo o blagdanima i svečanostima, nego koriste svaku priliku da se njima oslade.

Sastojci
Za tijesto:
700 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
malo Praška za pecivo Dolcela
200 g maslaca
3 jaja
2 žumanca
60 g šećera
sol
mlijeko po potrebi
Za nadjev:
4 jaja
200 g šećera
400 g badema
limunova korica
3 žlice likera maraskina
1 žlica rakije
muškatni oraščić i cimet
rakija (lozovača)
kristalni šećer


Postupak
1. U brašno umiješajte prašak za pecivo, listiće maslaca, dodajte jaja, žumance, šećer, sol i umijesite čvrsto tijesto. Po potrebi dodajte malo mlijeka da tijesto ne bude pretvrdo te ostavite neka pokriveno počiva oko sat vremena.
2. Tijesto premijesite i razvaljajte tanko kao za rezance. Zatim stavljajte na tijesto nadjev žličicom u jednom redu u razmacima, ovisno o čaši kojom ćete oblikovati polumjesece (rafiole).
3. Tijesto preklopite preko cijelog reda tako da je nadjev pokriven.
4. Čašom pritisnite tijesto tako da polovica čaše obuhvati tijesto s nadjevom, pa ukrasnim kotačičem oblikujte rafiol po rafiol.
5. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto i nadjev.
6. Rafiole slažite na namazani pleh i pecite na temperaturi od 180°C oko 20 minuta.
7. Priprema nadjeva: jaja izmiješajte pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe, limunovu koricu, maraskino, rakiju, malo muškatnog oraščića i cimet.
Posluživanje

Pečene rafiole odmah premažite odozgo s malo rakije i uvaljajte u kristalni šećer. Rafioli su najbolji nakon nekoliko dana.
Savjet
Za aromatičniji nadjev možete po želji dodati narančinu koricu i grožđice.


-Prhki kolačići


Sastojci
Za tijesto:
280 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
250 g maslaca
3 žumanca
50 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
Za nadjev:
3 bjelanjka
200 g šećera u prahu
150 g Marmelade marelica Podravka

Postupak
1. Maslac razmrvite u brašnu, dodajte žumanca, šećer, vanilin šećer i umijesite glatko tijesto.
2. Nakon što je odstajalo, tijesto premijesite, tanko razvaljajte i čašicom od rakije izrezujte kolutiće, pa ih slažite u lim jedan do drugoga.
3. Za nadjev bjelanjke istucite u snijeg i postupno dodavajte šećer dok ne dobijete čvrstu smjesu.
4. Po žličicu nadjeva stavljajte na svaki kolutić i pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C.
5. Kad dobiju svijetložutu boju, izvadite ih i ohladite.
6. Pečene kolutiće premažite marmeladom s donje strane i spajajte po dva zajedno.
Posluživanje
Kolačiće poslužite uz tople i hladne napitke.
Savjet
Nadjev od snijega možete staviti u vrećicu za ukrašavanje i s različitim ga nastavcima oblikovati po želji.


Kućni prijatelj

Prijatelje, dakako, treba dobro čuvati, a slično je i s ovim kolačićima: što ih dulje čuvate, to su mekši i bolji.
Sastojci
2 jaja
150 g šećera
200 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
½ žličice Praška za pecivo Dolcela
70 g oraha
70 g grožđica
70 g čokolade
50 g maslaca
limunova korica


Postupak
1. Orahe i čokoladu narežite na sitne komade. Jaja i šećer dobro izmiješajte, dodajte brašno s praškom za pecivo, orahe, čokoladu, grožđice i sve dobro izmiješajte.
2. Polutvrdu smjesu koju ste dobili ostavite neka stoji 1-2 sata.
3. Na namazani pleh stavljajte smjesu žlicom i odmah oblikujte štručice široke 5-6 cm.
4. S malim razmakom stavljajte jednu do druge i pecite oko 15-20 minuta na temperaturi od 200°C.
Posluživanje
Pečeni kolač izvadite na dasku i narežite malo ukoso štapiće široke oko 1 cm. Kad odstoje 4-5 dana, vrlo su ukusni.
Savjet
Dobro se čuvaju u limenim kutijama.


Pravougaoni kolačići
.

Sastojci
700 g Polubijelog brašna tip 850 Podravka
450 g meda
120 g maslaca
150 g šećera
100 g oguljenih i grubo narezanih badema
½ vrećice Praška za pecivo Dolcela
2 kašike naribane narančine korice
2 kašike naribane limunove korice
½ kašike đumbira u prahu
½ kašike klinčića u prahu
½ kašike muškatnog oraščića
½ kašike cimeta u prahu


Postupak
1. Brašno izmiješano s praškom za pecivo pomiješajte sa šećerom, đumbirom, cimetom, klinčićem i muškatnim oraščićem.
2. Dodajte krupno sjeckane bademe, limunovu i narančinu koricu, maslac narezan na listiće te med koji ste prethodno malo zagrijali.
3. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga neka stoji na hladnom mjestu najmanje sat vremena ili preko noći.
4. Ohlađeno tijesto potom ostavite na sobnoj temperaturi oko 30 minuta, premijesite ga i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, na debljinu 3-4 mm.
5. Tijesto potom stavite na namašćeni pleh (vel. 40x32 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15-20 minuta.
Posluživanje
Još topli kolač nožem narežite na pravokutnike ili ga izrežite pravokutnim kalupom.
Savjet
Ako nemate polubijelo brašno, možete upotrijebiti i glatko bijelo brašno.



Firentineri

Svečani suhi kolačići izgledaju vrlo ljupko: kružići od oblatni spajaju se bogatom smjesom, a vrh svakog firentinera krasi kandirana trešnja. Čuli smo i da djeluju kao pokretači dobrog raspoloženja. Nije ni čudo jer sadrže suncokretove sjemenke koje su bogate selenom poznatom po upravo takvom učinku.

Sastojci
2 oblatne
Za nadjev:
40 g sušenog sjeckanog voća
1 žličica cimeta
50 g oljuštenog sjeckanog kikirikija
50 g nasjeckanih sjemenki suncokreta
70 g nasjeckanih lješnjaka
70 g nasjeckanih oraha
100 g sjeckanih oljuštenih badema
125 g šećera
40 g maslaca
125 ml vrhnja za kuhanje
75 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
Za ukrašavanje:
50 g kandiranih trešanja


Postupak
1. Maslac, vrhnje i šećer dobro izmiješajte. Dodajte brašno, cimet, sušeno voće, bademe, orahe, lješnjake, sjemenke suncokreta, kikiriki i sve izmiješajte.
2. Oblatnu izrežite kalupom za rezanje tijesta u kolutiće (promjera 5 cm) i na svaki stavite žličicu pripremljene smjese, a na vrh polovicu kandirane trešnje.
3. Kolačiće stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C 15-20 minuta.
Posluživanje
Poslužite ih na blagdanskom stolu uz ostale sitne kolačiće.
Savjet
Po vlastitom ukusu odaberite oblik izrezranih oblatni, a možete prilagoditi i omjer badema, oraha, lješnjaka, kikirikija i suncokreta, kojih ukupno treba biti 340 g.


Medeni kolačići

Medene kolačiće raznih oblika superbrzo začarajte uz pomoć gotove Podravkine mješavine za sitne kolačiće! Ipak, ono bez čega ne možete jest pravi, prirodni "nektar bogova" koji to ime ne nosi tek tako!

Sastojci
500 g Mješavine za sitne kolače Podravka
250 g margarina
1 jaje
100 g meda
Za posipavanje:
50 g šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela

Postupak
1. Mješavini za sitne kolačiće dodajte margarin narezan na listiće, jaje i med te zamijesite glatko tijesto.
2. Dobiveno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini debljine 0,5 cm.
3. Od razvaljanog tijesta kalupima izrezujte oblike po želji.
4. Stavite ih na lim obložen pek papirom i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C 15 minuta.
Posluživanje
Kolačiće poslužite posute mješavinom šećera.
Savjet
Med kratko zagrijte jer ćete ga tako lakše umiješati u ostale sastojke


Makronska torta

Ova je profinjena torta svojevrsni hommage tradicionalnim makronima, kolačićima od mljevenih lješnjaka ili badema, ne pečenima nego sušenima, srodnicima poljubaca od bjelanjaka i šećera, bez brašna.

Sastojci
Za tijesto:
6 bjelanjaka
250 g šećera
250 g prženih mljevenih oraha ili lješnjaka
Za kremu:
6 žumanaca
6 žlica vrhom punih šećera
6 žlica jake crne kave
250 g maslaca
1 Vanilin šećer Dolcela


Postupak
1. Bjelanjke i šećer tucite na pari dok dobijete ne pregusti snijeg.
2. Nakon toga umiješajte pržene i mljevene orahe ili lješnjake. Dobivenu smjesu razdijelite na tri dijela, pa svaki posebno pecite na maslacem namazanom pek - papiru.
3. Za kremu: Na pari tucite žumanca sa šećerom, crnom kavom i vanilin šećerom i ohladite. Maslac pjenasto umutite, pa ga žlicu po žlicu dodavajte ohlađenoj kremi.
4. Pečene listove premažite kremom, pa ostavite 1-2 dana da odstoje na hladnome mjestu.
Posluživanje
Kada se ohladila tortu ukrasite tučenim vrhnjem.
Savjet
Pripremljeno tijesto možete na isti način peći i u tepsiji pa tako umjesto torte dobiti kolač.



Rafaelo kocke

Pahuljaste kuglice "balerine" koje toliko vole djeca, počele su se pojavljivati i u drukčijim formama, pa eto ih i u obliku kocki (daleko jednostavnijih za izradu). Ono što ih čini članovima obitelji rafaelo je neizostavni kokos – u biskvitu i kao dekoracija.

Sastojci
Za biskvit:
6 bjelanjaka
300 g šećera u prahu
150 g kokosova brašna
100 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
Za kremu:
6 žumanjaka
200 g šećera u prahu
250 g maslaca
1 Vanilin šećer Dolcela
Za posipavanje:
100 g kokosova brašna


Postupak
1. Bjelanjke istucite u snijeg, dodajte šećer u prahu i dalje tucite do guste pjene. Umiješajte kokosovo brašno i brašno.
2. Dobivenu smjesu izlijte u namašćen i brašnom posipan pleh i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160°C 15-20 minuta.
3. Priprema kreme: žumanjke i šećer u prahu tucite na pari dok se krema ne zgusne. Ohladite i umiješajte u pjenasto izmiješan maslac s vanilin šećerom.
4. Pečeni biskvit ohladite, premažite kremom i posipajte kokosovim brašnom.
Posluživanje
Kolač narežite na pravilne kocke i poslužite.
Savjet
U kremu možete po želji naribati malo narančine korice.


Makovica

Nemojte se prevariti i odmahnuti rukom prije nego pročitate recept: ovdje se ne radi o makovnjači (za koju ipak treba dosta motanja po kuhinji), već o vrlo jednostavnom kolaču od maka, za koji vam je potrebno tek nešto više od sat vremena.

Sastojci
7 jaja
150 g maslaca
250 g šećera
250 g maka
200 ml zašećerenog mlijeka
70-80 g grožđica
limunov sok
100-150 ml ruma

Postupak
1. Žumanjke, maslac i šećer pjenasto izmiješajte.
2. Mak skuhajte u zašećerenom mlijeku, pa ohladite. Posebno istucite čvrst snijeg od bjelanjaka.
3. U smjesu od žumanjaka dodajte ohlađeni mak, naribanu koricu limuna i limunov sok, rum, dobro izmiješajte i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
4. Smjesu ulijte u tepsiju, koju ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom.
5. Pecite oko 30 minuta na temperaturi od 180 - 200°C.
Posluživanje
Kolač narežite na kocke i poslužite uz tučeno slatko vrhnje.
Savjet
Smjesu možete ispeći i u kalupima za muffine, što će joj dati poseban izgled.



Srneći hrbat .- kolač srneća leđa

I za vegetarijance! Ovaj je kolač dobio ime po formi koju ćete dobiti ulijete li smjesu u poseban "kalup za srneći hrbat" (duguljast i ovalan). Među sastojcima nema većih iznenađenja (čokolada, orasi, rum), no zanimljiv oblik izrezanih ploški osvježit će uobičajenu ponudu kolača na stolu.

Sastojci
70 g maslaca
150 g šećera
6 jaja
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice Krušnih mrvica Podravka
50 ml ruma
150 g oraha
Za čokoladnu ocaklinu:
3 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina
Za posluživanje:
200 ml slatkog vrhnja


Postupak
1. Maslac, šećer i žumanjke pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšanu čokoladu i mrvice namočene u rumu. Umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka i dodajte mljevene orahe.
2. Dobivenu smjesu stavite u kalup za srneći hrbat, premazan maslacem i posut brašnom.
3. Pecite oko 40 minuta na temperaturi od 185°C.
4. Priprema ocakline: vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi (najbolje na pari, jer ne smije zakipjeti), glatko izmiješajte i u vruću smjesu postepeno umiješajte maslac u listićima.
5. Još toplu ocaklinu prelijte preko kolača.
Posluživanje
Ohlađeni kolač poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.
Savjet
Krušne mrvice možete zamijeniti usitnjenim keksima.


Katarina ploške - šnite

Sastojci
Za tamno tijesto:
7 žumanjaka
7 žlica šećera
7 žlica nasjeckanih oraha
4 do 5 žlica Oštrog brašna tip 500 Podravka
7 bjelanjaka
Za svijetlo tijesto:
5 bjelanjaka
150 g šećera
4 žlice ulja
4 žlice Oštrog brašna tip 500 Podravka
40 g grožđica
150 g mljevenih oraha
Za kremu:
5 žumanjaka
250 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca
1 naranča

Postupak
1. Priprema tamnog tijesta: žumanjke i šećer dobro izmiješajte, dodajte orahe, brašno i na kraju čvrst snijeg od bjelanjaka.
2. Smjesu podijelite i pecite u dva dijela u tepsiji (vel. 35 x 25 cm) obloženoj namašćenim papirom 15 - 20 minuta, tako da dobijete dva lista.
3. Priprema svijetlog tijesta: bjelanjke sa šećerom istucite u čvrsti snijeg. Zatim postepeno dodajte brašno, narezane grožđice i orahe i na kraju ulje.
4. Sve izlijte u tepsiju iste veličine na namašćen papir, i pecite oko 20 minuta.
5. Priprema kreme: žumanjke i šećer u prahu dobro izmiješajte i stavite na paru, dodajte čokoladu i tucite dok se ne počne zgušnjavati.
6. U ohlađenu kremu dodajte pjenasti maslac, narančin sok i sve dobro izmiješajte. Kremu razdijelite na tri dijela i premažite listove tijesta te složite tako da je bijeli u sredini, a površinu izgladite.
Posluživanje
Kada je gotov, kolač ohladite i narežite na ploške.
Savjet
Za aromatičniji kolač u tijesto dodajte malo naribane korice naranče, a u kremu voćni liker.

Uzbudljivi desert
Sastojci
Za biskvit:
4 jaja
180 g šećera
100 g oraha
1 list oblatne
Za kremu:
200 g maslaca
1 žumanjak
150 g šećera u prahu
4 žlice jake kave
Za posipavanje:
2 žlice mljevenih oraha


Postupak
1. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, zatim dodajte mljevene orahe i na kraju umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
2. Tepsiju premažite maslacem, na dno stavite oblatnu, na nju izlijte pripremljenu smjesu i stavite ju peći na temperaturu od 150°C 10 - 15 minuta.
3. Pečeno tijesto ohladite i premažite kremom.
4. Priprema kreme: maslac i šećer pjenasto izmiješajte, zatim dodajte žumanjak i postepeno umiješajte hladnu kavu.
Posluživanje
Pripremljeni kolač pospite orasima.
Savjet
Za bržu pripremu možete koristiti i Kremu za torte Dolcela.

Kolačići advokatski
Sastojci
Za biskvit:
5 bjelanjaka
150 g šećera u prahu
200 g lješnjaka
Za kremu:
5 žumanjaka
150 g šećera
100 g maslaca
80 g čokolade za kuhanje


Postupak
1. Bjelanjke čvrsto tucite, dodajući postepeno šećer. Kad dobijete čvrstu pjenu, umiješajte mljevene lješnjake.
2. Smjesu izlijte na maslacem namazanu tepsiju, pa pecite na temperaturi od 185 - 190°C tako dugo dok se na površini ne uhvati korica.
3. U međuvremenu izmiješajte žumanjke i šećer, maslac i rastopljenu čokoladu, pa tucite dok se smjesa ne zgusne.
4. Dobivenu kremu prelijte preko kolača.
5. Kolač ponovno stavite peći na temperaturu od 200°C oko 20 minuta.
Posluživanje
Kolač narežite i prije posluživanja pospite grubo nasjeckanim lješnjacima.
Savjet
Umjesto lješnjaka, možete koristiti bademe.


Kolač od trešanja

Sastojci
120 g maslaca
200 g šećera
3 jaja
250 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
½ vrećice Praška za pecivo Dolcela
malo mlijeka
limunova korica
100 g oraha
1 kg trešanja

Kolač od trešanja
Vrijeme pripreme 1 h 20 min

Postupak
1. Maslac, šećer i žumanjke pjenasto izmiješajte, dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, malo mlijeka, naribanu koricu limuna, pa sve zajedno izmiješajte.
2. Na kraju istucite snijeg od bjelanjaka, te ga naizmjence s mljevenim orasima lagano umijesite u smjesu.
3. Pripremljenu smjesu izlijte u namašćenu tepsiju (vel. 30 x 20 cm). Trešnje operite, odstranite im koštice i rasporedite ih po površini smjese.
4. Kolač pecite oko 45 minuta na temperaturi od 200°C.
Posluživanje

Kolač poslužite posut šećerom u prahu.
Savjet
U tijesto možete dodati i malo grubo naribane čokolade.


Biskvit s pjenom od sira

Sastojci
Za tijesto:
3 jaja
180 g šećera
3-4 žlice kipuće vode
180 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
malo Praška za pecivo Dolcela
Za nadjev:
600 g svježeg sira
2 slatka vrhnja
4 žlice šećera u prahu
korica limuna


Postupak
1. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, pa naizmjence dodajte vodu i brašno izmiješano s praškom za pecivo, a na kraju snijeg od bjelanjaka.
2. Biskvit pecite u namašćenom plehu (vel. 30 x 20 cm) 15 - 20 minuta.
3. Priprema pjene od sira: svježi sir dobro ocijedite i propasirajte, dodajte naribanu koricu limuna, pa pažljivo umiješajte tučeno slatko vrhnje, u koje ste utukli šećer u prahu.
4. Ohlađeni biskvit razrežite napola i nadjenite pjenom od sira, a površinu pošećerite.
Posluživanje
Kolač poslužite narezan na kocke.
Savjet
Po želji, uz ovaj ukusan kolač možete poslužiti i breskve iz kompota.


Saće

Pitate se gdje je med u ovome saću? Nema ga! Zapravo ga glumi marmelada, a košnice su od mekog tijesta s maslacem. Poslužite li ih vruće i posipane šećerom, ipak će se oko njega sakupiti male pčele – djeca, koja vole sve što je zanimljivo i slatko!

Sastojci
400 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
1 instant kvasac
2 žumanjka
80 g maslaca
80 g šećera
200 ml mlijeka
sol
1 Vanilin šećer Dolcela
limunova korica
Za nadjev:
200 g Marmelade marelica Podravka
Za premazivanje:
100 g maslaca
Za posipavanje:
šećer u prahu


Postupak
1. U brašno istresite instant kvasac i izmiješajte. Zatim u sredini napravite udubinu i dodajte žumanjke, šećer, rastopljeni maslac, malo soli, vanilin šećer, naribanu limunovu koricu, pa mlakim mlijekom umijesite mekano tijesto.
2. Dobro ga izradite dok površina ne postane glatka i sjajna, a potom ga ostavite pokriveno na toplom mjestu da se diže.
3. Zatim otkidajte podjednake komadiće tijesta (veličine male marelice), u ruci ih malo spljoštite i stavite žličicu marmelade.
4. Sve krajeve tijesta skupite preko toga, oblikujte kuglicu, uvaljajte je u rastopljeni maslac u okrugloj tepsiji (promjera 20 cm) i počnite slagati od sredine.
5. Ostale kuglice složite u krug na isti način sve dok ne napunite tepsiju. Ostavite još 10 - 15 minuta da miruje, a zatim pecite 20 - 25 minuta na 200°C.
Posluživanje
Pečene saće vruće odvojite i pošećerite.
Savjet
Ukoliko nemate okruglu tepsiju, kuglice od tijesta možete slagati i u četvrtastoj.


Bakin kolač


Sastojci
3 jaja
2 šalice šećera
1 šalica ulja
1 šalica Oštrog brašna tip 500 Podravka
1 šalica Glatkog brašna tip 500 Podravka
½ vrećice Praška za pecivo Dolcela
2 šalice mlijeka
2 šalice oraha
1 rebro čokolade za kuhanje
1 Vanilin šećer Dolcela
Za posluživanje:
šećer u prahu


Postupak
1. Pjenasto izmiješajte jaja i šećer, umiješajte ulje, pa naizmjence dodajte brašno izmiješano s praškom za pecivo i mlijeko.
2. Umiješajte mljevene orahe, otopljenu čokoladu i vanilin šećer.
3. Sve dobro izmiješajte, izlijte u namazanu i pobrašnjenu tepsiju, te stavite peći oko 40 minuta na temperaturu od 220°C.
Posluživanje
Pečeni kolač pospite šećerom i poslužite narezan na kocke ili rombove.
Savjet
Umjesto ulja, možete koristiti light margarin.





Ploške od keksa- šnite

Sastojci
300 g keksa Petit Beurre
200 g žele bombona
100 g grožđica
rum
200 g maslaca
200 g šećera u prahu
1 žlica kakaa
1 jaje
1 limun
Za čokoladnu ocaklinu:
3 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina


Postupak
1. Kekse sameljite, bombone narežite na kockice, a oprane grožđice namočite u malo ruma.
2. Pjenasto izmiješajte maslac i šećer, dodajte jaja, limunov sok i naribanu koricu. Zatim umiješajte kekse, kakao, bombone i grožđice s rumom.
3. Sve dobro izradite rukama, pa na papiru, koji ste posuli šećerom, napravite od smjese oblik valjka i stavite ju u hladnjak na barem 2 sata.
4. Priprema ocakline: vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi (najbolje na pari, jer ne smije zakipjeti), glatko izmiješajte i u vruću smjesu postepeno umiješajte maslac u listićima.
5. Još toplu ocaklinu prelijte preko kolača.
Posluživanje
Ohlađeni kolač narežite na ploške.
Savjet
Umjesto ruma, možete upotrijebiti liker od naranče.

Češki kolač

Sastojci
5 jaja
250 g šećera
200 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
1 žlica vode
2 žlice kakaa
Za kremu:
150 g šećera
5 žumanjaka
5 žlica Oštrog brašna tip 500 Podravka
500 ml mlijeka
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
Za pjenu:
5 bjelanjaka
250 g šećera
sok od pola limuna


Postupak
1. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer, vodu i još malo tucite. Zatim dodajte brašno i jedan po jedan žumanjak, a na kraju kakao.
2. Stavite smjesu u namašćenu tepsiju (vel. oko 40 x 25 cm) i pecite 40 - 50 minuta na temperaturi od 200°C.
3. Pečeni biskvit ohladite i premažite pripremljenom kremom, a preko toga ravnomjerno rasporedite toplu pjenu od bjelanjaka.
4. Priprema kreme: izmiješajte šećer, žumanjke, brašno i malo mlijeka, te zakuhajte u 500 ml vrućeg mlijeka. Smjesu kuhajte oko 10 minuta dok se ne ugusti, pa pustite da se ohladi.
5. Pjenasto izrađeni maslac i šećer u prahu umiješajte u ohlađenu kremu.
6. Priprema pjene: bjelanjke isucite, dodajte šećer, tucite na pari još oko 10 minuta, a zatim dodajte sok od limuna.
Posluživanje
Kolač ohladite i narežite na kocke.
Savjet
Za bržu pripremu možete koristiti Kremu za torte Dolcela, a umjesto tučenih bjelanjaka, Šlag pjenu Dolcela.




Kokos kocke

Sastojci
160 g kokosa
150 g maslaca
100 g Albert keksa
30 g šećera u prahu
sok od jednog limuna
1 žlica naribane limunove korice
100 ml slatkog vrhnja
Za kremu:
1 Parfe krema vanilin Dolcela
600 ml mlijeka
100 g čokolade s rižom
2-3 žlice limunova soka


Postupak
1. U zdjelu stavite kokos, dodajte omekšani maslac, šećer u prahu, mljevene kekse, vrhnje, sok i naribanu limunovu koricu.
2. Sve dobro izmiješajte i smjesu ravnomjerno rasporedite na uljem namazan lim veličine 20x30 cm.
3. Hladno mlijeko ulijte u visoku posudu, dodajte sadržaj vrećice parfe kreme i miješajte električnom mješalicom četiri minute.
4. Pred kraj umiješajte limunov sok i čokoladu narezanu na manje komadiće.
5. Kremu nanesite na pripremljenu podlogu od kokosa i stavite u hladnjak na 2-3 sata.
Posluživanje

Kocke od kokosa poslužite sa šlagom i pospite listićima badema.
Savjet

Ljubitelji kokosa mogu i u parfe kremu umiješati 2-3 kašike kokosa.


Čajni medeni hleb

Sastojci
170 g Raženog brašna tip 1250 Podravka
150 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
2 jaja
180 g Cvjetnog vrcanog meda Podravka
70 g šećera
120 ml mlijeka
50 ml ulja
pola žličice cimeta
¼ žličice klinčića u prahu
prstohvat naribanog muškatnog oraščića
1 žličica naribane narančine korice
pola žličice soli
Za ukrašavanje:
20 g maslaca
listići badema

Postupak
Posluživanje

Pečeni hleb premažite maslacem i pospite listićima badema.
Savjet

Ovaj aromatičan i drugačiji slatki hleb može stajati najmanje sedam dana i ostati sočan i ukusan.







Krofne

Ah, tko će dočekati te maškare? Ništa, mi ćemo ih ispeći i prije karnevala, s maskom il’ bez nje, a možete nam se pridružiti i vi. Recept je tradicionalan, s marmeladom u rumom namirisanoj unutrašnjosti. Ukažu li se na sredini pokladnica svijetli obruči, slobodno se možete praviti važni!
Sastojci
Za tijesto:
4 žumanjka
600 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
20 g svježeg kvasca
5 žlica ulja
sok od pola limuna
1 žlica ruma
250 ml mlijeka
sol
30 g šećera
ulje za prženje
Za nadjev:
300 g Marmelade marelica Podravka
Za posipavanje:
šećer u prahu
Postupak
1. Žumanjke i šećer izmiješajte, dodajte malo mlijeka, rum, sol, limunov sok, izmrvljeni kvasac, ulje i sve dobro izmiješajte. Tako pripremljenu mješavinu ostavite oko 20 minuta na toplom mjestu.
2. Zatim postepeno dodajte toplo brašno, uz neprestano miješanje, kako bi dobili glatko tijesto gustoće kao za orehnjaču. Dobiveno tijesto odmah razvaljajte oko ½ cm debelo i režite krugove.
3. Rubove kruga premažite bjelanjkom, a u sredinu stavite malo marmelade, poklopite drugim krugom tijesta i manjom čašom obrežite rubove.
4. Sada krafne ostavite dizati pokrivene na toplome mjestu oko 20 minuta.
5. U vruće ulje stavljajte ih peći tako da gornju stranu okrenete prema dolje. Pecite na umjerenoj, vrlo blagoj temperaturi, najprije poklopljene, a zatim drugu stranu bez poklopca.
Posluživanje
Pečene pokladnice pošećerite i poslužite netom ohlađene.
Savjet
Osim limunova soka, u tijesto možete dodati i malo limunove korice, a u šećer za posipavanje dodajte Vanilin šećer Dolcela.


Ekleri

Za eklere kažu da su "dugog oblika, ali kratkog trajanja". Ovdje se ne misli samo na kvalitetu i trajnost namirnica, već i na činjenicu da su zaista najbolji "friški": lagano hrskavog tijesta i kreme koja ga još nije natopila.
Sastojci
250 ml vode
50 g maslaca
sol
150 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
4 jaja
1 Prašak za pecivo Dolcela
Za nadjev:
1 vrećica Šlag pjene Dolcela
125 ml ohlađenog mlijeka
1 žličica instant kave
Za ocaklinu od kave:
1 bjelanjak
200 g šećera u prahu
1 žlica limunova soka
2 žlice jake kave

Postupak
1. U hladnu vodu stavite sol i maslac. Kad voda zakipi, postepeno miješajući dodajte brašno i kuhajte na umjerenoj temperaturi tako dugo dok se tijesto ne odvoji od posude.
2. Tijesto ohladite, miješajući dodajte malo praška za pecivo i jedno po jedno jaje. Dobro izmiješano tijesto stavite u vrećicu za ukrašavanje sa širokim limenim nastavkom, pa na namašćen i pobrašnjen lim istiskajte trake dugačke oko 10 cm.
3. Pecite ih 25 - 30 minuta na 220°C.
4. Ohlađene prerežite i napunite nadjevom od šlag pjene, koju pripremite prema uputama na vrećici, uz dodatak instant kave.
5. Eklere prelijte ocaklinom od kave, koju ćete pripremiti na sljedeći način: prosijani šećer stavite u posudu i dodajte bjelanjak da dobijete gustu tekuću smjesu.
6. Miješajte tako dugo dok ocaklina ne postane potpuno glatka i bijela (oko 5 minuta). Dodajte malo limunova soka i kave.
Posluživanje
Eklere možete dodatno ukrasiti rastopljenom čokoladom.
Savjet
Za bržu pripremu, upotrijebite mješavinu za Princes uštipke Dolcela.


Dvobojna rolada od kestena
Sastojci
Za kesten pire:
1 kg kestena
120 g šećera
125 ml vode
rum
Za nadjev:
150 g maslaca
rum
1 Vanilin šećer Dolcela
100 g šećera u prahu
1 žumanjak
Za čokoladnu ocaklinu:
3 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca ili margarina


Postupak
1. Kesten skuhajte, ogulite i propasirajte. Šećer s vodom dobro prokuhajte da se ugusti i prestane pjeniti, pa mu dodajte protisnute kestene, malo ruma ili maraskina. Sve dobro izmiješajte, još kratko prokuhajte i ohladite.
2. Alu-foliju pospite šećerom, pa kesten-pire stanjite u četvrtast oblik, nadjenite nadjevom, pomoću folije oblikujte roladu, prelijte ju čokoladnom ocaklinom i stavite u hladnjak da se dobro rashladi.
3. Priprema nadjeva: maslac i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte žumanjak, rum i vanilin šećer, pa sve dobro promiješajte.
4. Priprema ocakline: vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi (najbolje na pari, jer ne smije zakipjeti), glatko izmiješajte i u vruću smjesu postepeno umiješajte maslac u listićima.
5. Još toplu ocaklinu prelijte preko kolača.
Posluživanje
Roladu od kestena režite na ploške i poslužite uz tučeno slatko vrhnje.
Savjet

Kestene možete jednostavno oguliti tako da okruglu stranu kore zarežete poprijeko i stavite ih u tepsiju s malo vode da se 10-15 minuta peku u pećnici. Zatim još vruće ogulite i stavite kuhati u mješavinu mlijeka i vode dok ne omekšaju. Ocijeđene propasirajte

Čokoladne kocke

Sastojci
300 g maslaca
300 g šećera u prahu
6 jaja
200 g čokolade za kuhanje
120 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
2 Vanilin šećera Dolcela
Za posipavanje:
80-100 g oraha


Postupak
1. Maslac i šećer pjenasto izmiješajte, pa miješajući dodajte jedan po jedan žumanjak, zatim ribanu čokoladu, brašno, vanilin šećer i na kraju čvrst snijeg od bjelanjaka.
2. Stavite peći u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju (vel. 30 x 20 cm) na 200°C 8 - 10 minuta, a potom površinu pospite sitno rezanim orasima i pecite jo

<< 06/2006 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
118672

Powered by Blogger.ba