beats by dre cheap

--------- Aspik ..........

--------- Aspik .......... Aspik – je prozirna phtija, a služi za razna predjela i može se obojiti Sastojci : 8.- lit.- vode , 4.- kom.- svinjskih nogu, 4.- kom ,. Teleće nboge, 500.- gr.- goveđeg mesa od buta , 500.- gr.- kožurica, 100.- gr.- šargarepe, 100.- gr.-. Celera, 100.- gr.- paštrnaka, 100.- gr.- peršunovog korena , 5.- kg.- goveđih kostiju, 100.- gr.- crnog luka , 50.- gr .- paradajz pirea, 2.- kom.- lovorov list, 5.- gr.- bibera u zrnu, 10.- kom.- jjaja belance , 400.- gr.- želatina. Način pripremanja . : u poisudu sa toplom vodom staviti blanširane kosti i meso . Lagano kuvati openiti nekoliko puta .dodati garni buket i luk kao i začine i kuvati ASPIK ČUVATI U FRIŽIDERU DO UPOTREBE. Na laganoj vatri oko tri sata. Kod kuvanja voditi računa da se ne zamuti . Ponovo skinuti penu koja se pojavi. Kad je fond kuvan skinutinsa šporeta i zaliti sa malo hladne vode , ostaviti da se taloži oko deset minuta. Prohlađen fond procediti kroz gazu ili etaminsko platno. Bistrenje i kuvanje aspika—na dno lonca u koji će se kuvati aspik stavimo belanac i ostatak začina , biber u trnu , lovorov list, pire paradajz , luk sečen , kao i otopljen i od vode oceđen želatin. Zatim mutiti sve to žicom dok belanca umutimo na pola, dolivati rashlađen fond tikuz zid posude. Kad je fond usut kuvati dalje -. Kuvanje traje oko sat vremena, a nakon toga skinuti sa štednjaka i ostaviti da se taloži. To traje oko pola sata. Papirnom salvetom skinuti masnoću procediti i ostaviti da se potpuno ohladi. Aspik se upotrebljava u hladnij kuhinji, i to za šemiziranje hladnih predjela, od ribe kao što je : smuđ’’ belvi ’’ , langust. ----- od mesa: hladni rozbif, filegoveđi, teleće pečenje, svinjsko pečenje , pileće pečenje , jagnjeće pečenje, kao i za razne kanapeje. Punjena jaja, punjena i rolovana šunka, pršuta i ostalo. Aspikom šemiziramo forme , za hadna predjelakao što su: mus , parfe, jaja u aspiku, smuđ u aspiku, langust i homard, pileće belo meso . Dakle aspik nam služi za sva hladna predjela sa izuzetkomsuhomesnatih . Da bih bolje i lepše izgledali. A uz tom da bih duže stajalo, jer aspic zadržava vlažnost i sočnost mesa. Aspik se priprema još i od mesa i kostiju peradi i isto tako od ribljeg mesa i kostiju. ------ Namazi ---- i mešavine sa maslacem ----- kombinacije od maslaca. Maslac kolbert----- pomešati sa -200.- gfr.- metr d’ hotel maslaca i sa dve kašike aspika koji je rastopljen , i dve male kašike estragona. ------ Maslac od belog luka----- 200.-gr.- belog luka, preliti vrelom vodom , ocediti i propasirati. Zatim dodati maslac i sve propasirati kroz sito . ------- Maslac od kavijara ---- u posudu staviti 75.- gr.- kavijarai 250.- gr.- maslaca. Sve to spojiti i pasirati. ------- Masalc od srdelica ----- u posudu staviti 100.- gr.- srdelica fliranihi 200.- gr.- maslaca. Sve to pasirati . ------ Brašneni maslac--- 75.- gr.- maslacapomešamo sa – 100.- gr.- brašna. Služi za zgušnjavanje različitih jela . Ali ga nesmemo kuvati , jer će preovladati ukus sirovog brašna . Uglavnom se upotrebljava za jela iz tiganja i jela po narudžbi. ------- Vinarev maslac s crnim vinom ---- Sastojci : 1.- dcl.- crnog vina, 20.- gr.- luka valsca iseckanog , 100.- gr.- maslaca, 20.- gr.- iseckanog peršuna , 20.- gr masne glazure, soli , bibera. Način pripremanja: luk vlasac kuvamo u vinu , dok tečnost ukuva na polovinu. Zatim ohladimo i pomešamo sa otopljenim maslacem , i pomešamo sa otopljenom glazuromod mesa i dodamo soli i bibera. . ------ Maslac s estragonom --- 150.-gr listića od estragona , 200.- gr maslaca. U mikser prvo sameljemo listiće esragona, dodati maslac i miksati sve dok se pretvori u glatku masu. Izvaditi iz miksera i ostaviti u frižider da se stegne. Dodaje se u razne sosove i ukrašavanje riba , mesa i drugih hladnih jela. --------- Maslac s aromatičnim biljem----- 10gr.- aromatičnog bilja, 250.- gr.- maslaca. U mukser dodati krbuljicu , šnitlih , estragon, peršun, morač, i bosiljak. Sve to dodbro smleti brzim miksovanjem dak se pretvori u kašu. Dodati maslac i mešati mikserom dok se sve to sjedini. --------- Maslac s pečurkama ----- Sastojci : 150.- gr.- pečuraka isečenih na listiće, 20.- gr.- slatke pavlake, 150.- svežeg maslaca , soli i bibera. Način pripremanja : isečene pečurke popržiti na malo maslacai dodati u mikser. Soliti i biberiti . Dobro samleti u mikseru pa dodati maslac i slatku pavlaku. Miksovati do ujednjačenja mase. Staviti na hladno mesto da se stegne. Upotrebljava se za bele sosove i ukrašavanje hladnih predjela . --------- Zeleni maslac ---- 150.- gr.- opranog i oceđenog spanaća, 120.- gr.- maslaca. Način pripremanja: umikser posudu staviti spanać i miksovati ga . Ocediti nastalu vodu . Dodati maslac i dalje mikserom mešati da se masa sjedini i postane glatka. Masu staviti na hladno mesto da se stegne, čuvati u frižideru do upotrebe. Upotrebljava se za ukrašavanje hladnih predjela i sendviča. --------- Maslac s peršunom ---- maitre d ’ hotel ( metr d’ hotel ) ----- Ovaj maslac predstavalja klasičan preliv pod nazivom—metr d’ hotel, služi se uz meso i ribu na žaru, u kuvanu ribu . Može se služiti čvrst ili otopljen Sastojci.: 200.- gr.- maslaca ,10.- gr.- soli, 2.-gr.- belog bibera, 30.- gr.- sitno sečenog peršuna, ½.- kom . Sok od limuna. Način pripremanja: umutiti penasto maslac, dodati sve ostale sastojke i mutiti sve dok se masa sjedini i postane glatka.masu umotati u aluminisku foliju u vidu štrudle i ostaviti da se stvrdne u zamrzivaču. Kod upotrebe seći na kolutove debljine oko dva cm.- ------- Maslac za meso na žaru----- steak spreads—kombinovani maslac za mesa na žaru , se često upotrebljava da se postigne dobar ukus i potrebna masnoća. ---------Maslac s rokforom --- 200.- gr.- sira rokfora, 400.- gr.- maslaca. Umutiti penasto maslac i dodati pasirani rokfor. Upotrebljava se uz ribu i meso sa žara. ------ Maslac s ljutim začinima------ 100.- gr.- maslaca , 3.-kapi tabasko ekstrakta, jedan komad kašikica vusterskog sosa. U penasto umućen maslac dodati tabasko i vusterski sos tj. Sos vočester i mešati još kratko. -------- Premazi ili namazi od sira--- 150.- gr.- krem sira , 70.-gr.- šunke sitno isečene , 40.- gr.- kiselih krastavaca sitno isečenih. 20.-gr senfa navrh kašikice. Premazi od sira --- se prave od sitnog kravljeg sira ili skute. Umutiti sir dodati šunku , krastavce i senf, posoliti i dobro promešati . U narodu se ovaj sir naziva još i ’’ švapski ’’ sir. -------- Premaz od sira i pavlake ---- 250.- gr.- sira svežeg, 1.-dcl.- slatke pavlake, i soli malo. --- sitan kravlji sir ima prijatan miris . Ako duže stoji St.- 60. Postaje gorak i kiselog je ukusa. Sir treba propasirati , dodati pavlaku , posoliti i penasto umutiti. Ovaj sir ima široku primenu u hladnoj kuhinji kao premaz za sendviče i kanapeje,i kao poseban samostalan proizvod. Dodavanjem jednog od sastojaka masi od sitnog kravljeg sira dobiva se nova varijanta prmaza. ------- Sir s mirišljavim biljem----- kašika sitno seckanog peršuna, snitlinga, mirođije, ili mešanog aromatičnog bilja. ------- Sir sa crnim lukom ----- jedna sitno seckana galavica crnog luka. ------- Sir s paradajzom ....... Jedna glavica sitno sečenog luka, dva sitno sečena paradajza, ili dve kašike pire paradajza. ------ Sir sa rotkvom...... Dve kašike nastrugane rotkve , umesto naribane rotkve mogu se staviti kolutići rezane rotkve povrh sira. ------- Sir s kimom........ Jedna kašikica kima, celog ili mlevenog . ------- Sir s paprikom ...... Jedna kašika slatke mlevne paprike, jedna manja glavica naribanog crnog luka i dve kašike ulja. ------- Sir sa srdelom ------ 4.- kom.-fileta slanih srdelasitno isečenih . ------- Sir s jajima ------ dva tvrdo kuvana i sitni sečena jaja, i jedna kašika sečenog šnitlinga. ........... Sir s šunkom ........ Dve dod tri šnite isečene šunke ili suve pečenice. -------- Sir s hrenom----- jedna kašika nasruganog hrena, soli i bibera. ......... Sir s karijem ,,,,,,,, jedna kašikica karija u prahu, kašika sečenog crnog luka i soli malo. ......... Premaz liptauer ..... Sastojci : 100.- gr.- maslaca , 200.- gr.- srpskog sira, 1.- kom.- kašikica senfa, 60.- gr.- naribanog crnog luka, 5.- gr.-sitno sečenih kapara, 50.- gr.- kiselih krastavaca, 10.- gr.- aleve paprike, ½.- dcl.- mleka. Način pripemanja: umutiti maslac , dodati izgnječen sir i dobro pomešati . Zatim dodati senf, crni lik, kapre, ikisele krastavce. Posoliti i umešati alevu papriku, da premaz dobije ružičastu boju. Ako je gust razrediti ga mlekom. ......... Permaz od sira s estragonom ......400.- gr.- slatkog kravljeg sira , 2.- dcl.- mleka, 2.- kom.- kašika – sitnosečenog estragona, i malo soli. U slatki sir umešati malo mleka i mešati da postane penasto . Umešati estragon, posoliti i čuvati u frižideru do upotrebe. ------- Bečki premaz od sira ------ 300.- gr.- svežeg kravljeg sira, 2.-kom.- tvrdo kuvana jaja- žumanca, 60.- gr.- sardele, 60.- gr ---maslaca, 100.- gr.- sitnog sečenog crnog luka, ½.- dcl.- ulja, 20.- gr.- senfa, 10.- gr.- aleve paprike. Propasirati sir s kuvanim žumanjcima, sardelom , maslacem , i crnim lukom. Dodati ulje senf alevu papriku i sve dobtro izmešati. .......Premaz od rokfora ---- 150.- gr.- maslaca, 150.- gr.- rokfora ili gorgonzole, 2.-dcl.- slatke pavlake, 10.- gr.- peršuna, solimalo. Umutiti maslac i dodati zgnječen sir, mešati da masa postane penasta . Dosoliti i dodati ulupanu pavlaku pa sve izmešati. Ovom masom premazivati slane kekse , kriške tosta i puniti profiterole. ------- Premaz od jaja za sendviče----- 3.- kom.- tvrdo kuvana jaja, malo soli, 100.- gr.- sitno sečene šunke , 100.- gr.- majoneza, 80.- gr,. Maslaca, ½.- kom.- soka od limuna, 20.- gr.- senfa. Način pripremanja: jaja oljuštiti sitno iseći i posoliti . Dodati sve ostale sastojke i dobro promešati. ....... Premaz od ribe ------ 150.- gr.- dimljene ribe, malo kavijara, 1.- dcl .- slatke pavlake , ½.- dcl.- kisele pavlake , ½.- kom.- limunovog soka.riba može biti losos , tunjevina šaran na skadarski način . Staviti u mikser dimljenu ribu , kiselu pavlaku i mešati miksovati sve dok masa postane Kašasta. Dodati soli i kavijar --- paziti da se nepresoli . Dodati sok od limuna i umešati ulupanu slatku pavlaku. -------- Velški premaz od sira...... 2.- dcl- piva, 50.- gr.-maslaca , 10.- gr.-senfa, ½.-dcl .-vusterskog sosa, 10.- gr.- aleve paprike, 500.-gr.-nastruganog sira ’’ engleskog – čedara ’’ ili kačkavalja. Tost po potrebi. Način pripremanja: staviti u posudu pivo , maslac, senf, vusterski sos i alevu papriku. Sve to mešati dok se maslac rastopi . Dodati sir i mešati dalje na pari sve dok se i sir rastopi. Ovj premaz je gotov kad je masa ujednačena. Služiti na tostu i kao premaz za sendviče. -------- LJuti premaz za sendviče ,,,,,, 60.- gr.- maslaca, ½.- dcl.- vusterskog sosa, 3.- kapi tabasko sosa, 10.-gr.- senfa, 30.- gr.- šnitlinga sitno sečenog , 20.- gr,. Naribanog crnog luka. Umutiti penasto maslac . Dodati sve ostale sastojke i dobro promešati . ......... Premaz od pečuraka........ 1.-dcl.- ulja,400.- gr.- pečuraka sečenih na listiće , 100.- gr.- crnog luka isečenog , 1.- kom,.- tvrdo kuvanog jaja, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera. Način pripremanja: zagrijati ulje dodati pečurke i crni luk i dinstati oko deset minuta. Zatim pečurke ohladiti i smleti ih zajedno sa tvrdo kuvanim jajetom. Posoliti , pobiberiti , i dpomešati . Upotrebljava se kao premaz i kao predjelo . .......... Maslac od dimljenog lososa—u posudu miksera dodati losos i maslac i samleti tj. Miksovati dok se dobije ujednačena masa. -------- Maslac od pistacije ---- u posudu miksera staviti oluštene pistacije i maslac , sve to miksovati dok se namirnice spoje . -------- Fini maslac----- 125.- gr.- maslaca, 25.- gr.- pire paradajza, 1.- kom .- žumanca, ½.- kom.-limuna, 20.- gr.- kapara, 15.- gr.- peršunovog lista, soli, 20.- gr.- pečuraka, 15.- gr.- lešnik jezgro. U posudu miksera staviti sve sastojke i miksovati dok se ujednači . Ovako fini maslac izvaditi iz posude formirati i čuvati do upotrebe u zamrzivaču

umetnost kuvanja
http://ugursuz.blogger.ba
31/05/2006 19:00