beats by dre cheap

............ Kuvana testa ...........

---------Osnovno testo za domaće rezance za oko – 500.- gr.-rezanaca.----------- Sastojci : 350.- gr.- oštrog brašna, 2.- kom.- jaja, 1.- dcl.- vode, 3.- gr.- soli. Način pripremanja : prosijati brašno na dasku za mešenje i napraviti u sredinu udubljenje. Razmutiti jaja, vodu i kašiku brašna i soli. U testo ređe nego za palačinke izručiti u brašno i zamesiti testo . Izraditi ga dobro na dasci , pokriti krpom i ostaviti dase odnara oko pola sata.odležano testo rastanjiti oklagijom u tri jufke i ostaviti da se posuše okretati ih povremeno . Paziti da se testo nepresuši. Inače moguće je kod rezanja da se testo lomi. Ztim oštrim nožem sa širokim i gipkim sečivom iseći jufke na rezance, uže ili šire ili na kvadratiće, - flekice- ili kakav drugi oblik- napomena . : količina testa se određuje prema njegovoj nameni: za supu, treba računati – 10.- gr.- po –osobi , za dodatak uz meso – 60.- gr.- - do – 80.-gr. Po osobi, a za glavno jelo - 100.- gr.- po osobi. .--------------- Zeleni rezanci za .- 10.- osoba -------------------- Sastojci : 150.- gr.- krompira, 600.- gr.- brašna , 150.gr.- kuvanog i isečenog spanaća,pasiranog, 3.- kom.- jaja, 3.- gr.- soli, 150.- gr.- maslaca, 1.- dcl.- slatke pavlake, 100.- gr.- nastruganog sira parmezana. Način pripremanja : opran krompir skuvati , oljuštiti, pa dok je još vreo propasirati ili samleti . U mlak krompir dodati brašno spanać , jaja., i soli, zamesitin testo izraditiu ga dobro na dasci , rastanjiti oklagijom u dve do tri jufke, pa kad se prosuši iseći ih na tanke rezance. Posušiti ih malo i skuvati u vrijuću posoljenu vcodu . Kuvane rezance dobro ocediti . Staviti na zagrejan maslac , dodati pavlaku i lako izmešati . Služiti toplo sa struganim parmezanom. * ( recept Dušana Mikovića - * st- 231- svetski- kuvar). ----------------- Rezanci na pazarski način .- za -6.- osoba ------------------ Sastojci : 100.- gr.- secdkanog crnog luka, 80.- gr.- živinske masti , 600.- gr.- skuvanih domaćih rezanaca. Način pripremanja: popržiti crni luk na zagrijanoj kokošijoj masti može i pačija. Ostaviti da se ohladi . Razmutiti jaja , dodati skuvane rezance , poprženi luki sve to pomešati . Izručiti u podmazanu tepsiju . Staviti u dobro zagrejanu pećnicu na 250.- stepeni peći oko pola sata, da se rezanci zapeku i porumene. . .... Mađarski rezanci sa sirom i čvarcima .- za .- 6.- osoba Sastojci . : 1.- kg.- finog brašna, 3.- kom.- jajeta, 3.- gr.- soli, 2.- dcl.-.vode, 25.- gr.-masti , 4.- dcl.- kisele pavlake, 500.- gr.- mladog kravljeg sira , 100.- gr.- toplih čvaraka. Način pripremanja : zamesiti testo od brašna , jaja, soli, i vode, izraditi ga dobro na dasci . Ostaviti da se odmori oko deset minuta. Rastanjiti ga oklagijom u tanju jufku i ostaviti da postoji oko tri minuta. Na jednoj i toliko na drugoj strani . Odlažanu jufku iseći na rezance . Kad se posuši , staviti u veću količinu vode koja vri . Vodu treba soliti , rezance kuvati dok isplivaju na površinu i odsmah ih ocediti . Zagrijati mast u posudi , spusti oceđene rezance . Dodati tri dcl. Pavlake i polovinu izgnječenog sira. Sve to pomešati i sipati u zagrijanu činiju za služenje. Staviti odozgo drugu polovinu sira , preliti sa preostalom pavlakom i posuti toplim čvarcima, služiti odmah . ------------ Rezanci na šumarski način .- za .- 6.- osoba.--------------- Sastojci : 250.- gr.- tanki rezanaca, 5.- gr.- soli, 25.- gr.-maslaca, 60.- gr.- nastruganog kačkavalja, 400.- gr.- pilećih džigerica , 500.- gr.- svežih pečuraka sečenih na listiće, 2.-gr. Soli, 2.- gr.- bibera, 20.- gr.- sečenog celera, 20.- gr.- sečenog kozlaca luka, 20.-gr.- sečenog bperšunovog lista, 5.- gr.- secene sitno majčine dušice , 20.- gr.- brašna , ½.- dcl—konjaka, 2.- dcl.-kisele pavlake 50.- gr.- prezle od hleba. Način pripremanja : kuvati rezance u večoj količini vode , dodati soli i kuvati 20.- min. Ocediti ih pomešati ih sa pola maslaca. Izručiti u podmazanu činiju vatrostalnu . Posuti struganim sirom i ostaviti na stranu. Zagrijati preostali maslac , pržiti pileću džigericu i pečurke. Posoliti , pobibriti , dodati aromatično bilje brašno i pomešati . Usuti pavlaku i konjak, prokuvati kratko . Pa ostaviti da kuva lagano još oko deset minuta. Gotovu masu izručiti na rezance u tepsiju i posuti prezlom od hleba. Staviti u dobro zagrjanu pećnicu na 270.- stepeni, peći oko 15.- min. Jelo treba da se zapeče ,.služiti toplo. - ---------- Rezanci na kneževački način za .- 6.- osoba ---------------- Sastojci : ½.- dcl.- uljsa, 60.- gr.-maslaca, 120.- gr.- seckanog crnog luka , 20.- gr.- belog luka, 800.- gr.- goveđeg mlevenog mesa, 150.- gr.- isečene salame , 1.- gr.- najgvica- vrh kašikice- , 2.- gr.- morskog oraščića , 20.- gr.- St.-. 135 Alaeve paprike, 3.- gr.- soli, 2.- gr,.- mlevenog bibera, 400.- gr.- svežeg paradajza isečenog bez semenki , 250.- gr.- suvih širokih rezanaca, 60.- gr.- nastruganog parmezana. Način pripremanja . : popržiti na zagrejanom ulju i maslacu crni luk , a zatim i beli luk. Dodati mleveno meso i salamu , pržiti sve zajedno 15.- min. Mešajući povremeno . Dodati sve začine i dinstati još oko 15.- min. U dublju vatrostalnu činiju , poređati sečeni paradajz samo jedan deo . Zatim staviti oko četvrtinu kuvanih rezanaca i trećinu mlevenog mesa, koje se ranije pripremilo. Posuti sa naribanim sirom parmezanom. Ponoviti ovaj postupak dok se sve namirnice potroše . To znači nekoliko slojeva , odozgo rasporediti ostatak paradajza . Staviti u pećnicu na 225.- stepeni da se rezanci zapeku . ........Vinogradaraski rezanci za .- 6.- osoba .-------------- Sastojci : 250.- gr.- rezanaca, 3.- gr.- soli, 250.-gr. Orah jezgro , 2.- dcl.- mleka, 2.- gr.- bibera, 20.- gr.- suvog grožđa. Način pripremanja : rezance skuvati u večoj količini vrujuće i poosoljene vode. Dobro ih ocediti , i držati na toplom mestu .orah jezgro samleti . Dodati u orahe suvo grožđe. Zatim umešati toplo mleko , posoliti , pobiberiti , preliti ovime rezance i odmah služiti. -------------- Rezanci od heljdinog brašna sa sirom .- za 6.- osoba . Sastojci : 250.- gr.- heljdinog brašna, 250.- gr.- belog pšeničnog brašna, 2.- kom.- jajeta, 2.- gr.- soli, 250.- gr.- mekanog kravljeg sira..60.- gr.- naribanog parmezana, 100.- gr.- maslaca, 20.- gr.- belog luka, 5.- kom.- listića kadulje. Način pripremanja : heljdino i belo brašno izmešati , dodati tučene jaja, malo soli. Zatim dodati malo malo mlake vode, toliko da se zamesičvrsto testo. Razviti testo na dasci u tanku jufku i narezati u široke rezance. U večoj količini posoljene vode skuvati rezance i ocediti . U podmazanu vatrostalnu činiju staviti prvo red rezanaca, onda red sečenog kravljeg sira i listiće maslaca kao i parmezan . Ređati tako dok se namirnice potroše. Pre služenja zagrejati maslac koji je preostao , na istom popržiti beli luk i listove kadulje, pa kad porumene procediti , i maslacem preliti rezance. Služiti toplo i odmah . ............ Rezanci sa sosom od ovčijeg sira .- 6-. Osoba.--------- Sastojci: 500.- gr.- širokih rezanaca, 30.- gr.- belog luka, 25.- gr.- pinjola, 10.- gr.- suvog lista bosiljka, 3.- gr.- majorana,1/2.- dcl.- ulja, ½.- dcl.- mlake vode, 100.- gr.- ovčijeg sira, 1.- dcl.- kisele pavlake, 30.- gr.- maslaca. Način pripremanja : rezance skuvati u posoljenoj i kipućoj vodi dok omekšaju . Beli luk očistiti , pinjole narezati . Pinjole i beli luk samleti u kašu , pa preručiti u posebnu činiju. U istu kašu dodati bosiljak, majoran , soli i ulja, i od svega napraviti sos. U posebnu činiju zdrobiti sir i dodati paqvlku i sos. Mešati da se dobije ujednačena masa. Rezance ocediti i staviti u tiganj sa zagrejanim maslacem . Promešati da se zagriju i sipati u činiju za služenje. Rezance preliti sa sosom od sira i aromatičnog bilja i služiti toplo. -----------------Rezanci sa paradajzom i mozzarellom .- 6.- osoba------------------ Sastojci .: 300.- gr.- širih rezanaca, 500.-gr.- paradajza iz konzrrve pelati, 60.- gr.- ulja, 20.- gr.- belog luka, 250.- gr.- sira mocarele- mozzarelle,3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 20.- gr.- sečenog peršuna. Način pripremanja : u tiganju zagrejati ulje, dodati beli luk, kad požuti izvaditi ga iz ulja . Dodati oceđen pelat , soli, bibera, i sečeni peršun . Kuvati paradajz na tihoj vatri oko 20.- min. , kad se paradajz dovoljno St.- 136.- Zgusne skinuti ga s vatre i ostaviti ga postrani . Rezance skuvati u blago posoljenoj vodi, ocediti ih. Iz posude sa zgzsnutim paradajzom izvaditi pola količine . Pa u preostali paradajz dodati na kocke sečeni sir . Prokuvati nekoliko minta a onda usuti rezance i drugu polovinu paradajza. Sve to izmešati. Skinuti s plotne i služiti sasvim toplo i odmah. ............... Rezanci s blitvom za .- 6.- osoba,.-------------- Sastojci : 300.- gr.- širokih rezanaca, 1.- kg.- blitve, 150.- gr.- crnog luka, 100.- gr.- šargarepe , 25.- gr.- stabljike celera, 1.- dcl.- maslinova ulja, 3.- gr.- soli. Način pripremanja : blitvu očistit od peteljki i oprati , narezati na tanke rezance, luk , šaqrgarepu i celer očistit i sve narezati na sitne komade. U posudu sa zagrejanim uljem dodati povrće kad požuti dodati blitvu . Kad blitva uvene dodati malom vode i soli . Sve to kuvati na tihoj vatri oko pola sata dolivajući vodu . Kad se to sve skuva i prtvori u kašu ili ukusan sos, dodati rezance ,koji su kuvani predhodno . Dobro izmešati sa blitvom i skinuti sa vatre. Dodati malo hladnog maslinovog ulja i služiti toplo. -----------Talijansko suvo testo ------ U italiji se testo izrađuje u naj raznovrsnijim oblicima . Počevši od makarona , špageta, zvezdicei leptirića. Suvo testo obeleževa osnovnu talijansku kuhinju, i glavno je jelo italijanskih restorana . Jela od testa su dobra , izdašna i ekonomična . Lako se i brzo pripremaju . .......... Kuvanje suvog testa ------- .. Postoje tri osnovna pravila kojih se treba pridržavati prilikom kuvanja suvog testa. Pravilo prvo : testo kuvati u dosta vode. Nedovoljna količina je često uzrok lošeg kuvanja testa. Za pola kilograma špageta ---- koliko je potrebno za .- 6.- osoba – treba zagrijati oko 6 ... 7 . Lit. Vode. Ako se stavi manje vode , testo će se slepiti i mirisati na brašno. .... Pravilo drugo : voda mora jako da vri pre nego se stavi testo . U tu vodu da se kuva važno je testo spustiti u vodu polako i odmah ga promešati . Vreme kuvanja testa zavisi od vrste testa. .... Pravilo treće : testo treba ocediti odmah kad je kuvano . Grška je testo držati u vodi u kojoj je kuvano . Isto tako netreba držati kuvano testo u vreloj vodi do upotrebe . Oceđeno testo vratiti u vruću posudu u kojoj se kuvalo i preliti rastopljenim m maslacem . Držati polopljeno na toplom do upotrebe. Ovako skuvano testo može se služiti na mnogo načina. Glavni dodatci uz testo jesu : razni sosovi i nasrugan sir parmezan ili kakav drugi sir, koji ide uz bneko jelo od testa i daje specifično. . Vreme kuvanja testa-------- --------- Makaroni ---------- -dugački makaroni 7 - 10- min. Obični makaroni --- 9 12.- min. ---sečeni makaroni - 9 - 12 – min. --- špageti ----- Tanki špageti - 6.- min . Obični špageti --- 8 . 10—min. Rezanci od jaja ---- --- fini rezanci od jaja za supu - 6 - 8—min. ---- obični rezanci od jaja -8 - 10.- min- . ----- široki rezanci od jaja .- 10- 12.- min-. ------ Razni oblici ------ -- --- u vidu raznih slova – azbuka -------- 6 -- 8.- min. ------ leptirići – farfalle-- ---------------------9 -12.- min. ------ siroki grkljani dužine 7-8 cm. ------rugatoni ....... 7 - 12. Min. ------ školjkice ------------------------------------7 - 10.- min-. ------ široki rezanci -- lasagne- ------------6 - 10.- min. ------- mufčići -- šuplje testo za punjenje – manicotti- 6 –10.- min -------- Špaghetti – svariati .- za .- 6.- osoba ------------ Sastojci : 500.- gr.- špageta, 4.- lit.- vode, 25.- gr.- soli. Način pripremanja: špageete spustiti polako u posoljenu vrijuću vodu. Zatim ih kuvati 8 - 10.- min. Pred kraj probati dali sun špageti mekani , ali neraskuvani . Moraju biti ’’ a’ l dente. To znači dali se mogu zagristi ili u kuvarskom izražavanju na zub. Špagete ocediti i isprati kroz hladnu vodu , ovo nije obavezno. Zatim ih stavimo u posudu sa zagrejanom masnoćomm uz mešanje ih grejemo . I dodamo pre srviranja sve sastojke, kojepredviđa receptura. ----- Špgeti sa sosom od bosiljka- pesto alla – genovese.- za 6.- osoba.------- Sastojci : 500.- gr.- špageta, 4.- lit.- vode, 40.-gr.- soli, 30.- gr.- belog luka, 60.- gr.- pinjola, 50.- gr.- starog kravljeg sira, 100.- gr.- parmezana, 80.- gr.- svežeg lista bosiljka, 2.- gr.- belog bibera, 2.- dcl.- maslinova ulja. Način pripremanja : u kipućoj i posoljenoj vodi skuvati špagete, odcediti kroz cedilo , i sa hladnom vodom preliti . U posudu sa zagrejanim uljem dodati špagete i izmešati ih . Čuvati na toplom mestu do serviranja. Beli luk očistit i sitno ga naseći , pinjole krupno iseći , pa jedno i drugo spojiti sa malo soli . Sir naribati ili ga izmrviti i pomešati sa parmezanom i iseckanim listovima bosiljka, seckanim belim lukom uz dodavanje po malo ulja. Dodati bibera i ovim sosom preliti špagete. ............. Špageti sa tunjevinom- spaghetti del fattore.- za .- 6.- osoba ----------- Sastojci . : 500.- gr.- špageti , 4.- lit.-vode, 25.- gr.- soli, 200.- gr.- tunjevine izn limenke, 250.- gr.- vrganja, 300.- gr.- paradajza, 1.- gr.- maslinova ulja, 20.- gr.-belog luka, 5.- gr.- soli, 2.- gr.- belog bibera, 30.- gr.- seckanog aromatičnog bilja. Način pripremanja: tunjevinu izvaditi iz limenke i ocediti od ulja. Pečurke narezati na rezance . Paradajz oljuštiti i iseći na kocke ali bez nsemena . Ugrijati ulje i na njemu popržiti očišćen beli luk, kad porumeni izvaditi ga iz ulja. Pečurke i paradajz staviti na ulje i dinstati oko deset minuta. Malo posoliti i pobiberiti . Tunjevinu dodamo povrću i umešamo aromatično bilje. Dobivenim sosom prelijemo skuvane špagete. ........Špgeti s sosom od sardela- spaghetti – alla – ghiotta – za .- 6.- osoba Sastojci : 400.- gr.- špageta, 4.- lit.- vode, 30.- gr.- soli, 1.- kg. Paradajza, 1.- kom.- kutija sardela, 120.- gr.- maslina, 30.- gr.- bela luka, 1.- dcl.-maslinova ulja, 30.- gr.- kapara, 2.-gr.- soli, 2.- gr.- đumbira u prahu , 20.- gr.- peršunovog lista. Način pripremanja: špagete skuvati klasično u pedviđenoj slanoj vodi. Paradajz oljuštiti , sardele i maslinke sitno narezati . Ugrejati ulje , popržiti beli liki izvaditi iz ulja. Dodati paradajz i dinstatti oko 15.- min.dodati sardele , maslimke i kapri i dinstati još oko deset minuta. Sos posoliti , dodati đumbir . Sos preliti preko pripremljenih špageta. St.- 138 ------------ Široki rezanci na ugljarski način -za .- 6.- osoba ----------- Fettuccine a’la carbonara- Sastojci : 4.- lit.- vode 35.- gr.- soli, 500.- gr.- širikih rezanaca, 150.- gr.- slanine, 1.- dcl.- slatke pavlake, 40.- gr.- začinskog i aeromatičnog bilja, 60.- gr.- naribanog parmezana, 2.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 4.- kom žumanjaka, 150.- gr.- svežeg kravljeg sira. Način pripremanja : u vruću vodu posoljenu , staviti široke rezance, kratko promešati i kuvati deset minuta. Slaninu narezati na rezance i dobro je ispržiti na tiganju . Dodati slatku pavlaku , začinsko bilje, soli, biber, i parmezan . Sve to dobro ugrejati i izmešati . Rezance ocediti pa na rezance dodati pripremljeni sos. Kod serviranja na svaku porciju dodati malo svežeg kravljeg sira i po jedno celo žumance. -------------- Špageti na mornarski način .- za 6.- osoba.-------------- Spaghetti alla marinera- Sastojci :. 500.- gr.- špageta, 300.- gr.- školjki dagnje iz konzerve, 300.- gr.- paradajza, 1.- dcl.-maslinovog ulja, 30.- gr.- sardel paste, 120.- gr.- seckanog crnog luka, 20-.gr.- belog luka seckanog , ½.- lit.- sos bešamel, 10.- ghr.- svežeg bosiljka, 10.- gr.- peršunova lista seckanog, 100.- gr.- sveže paprike crvene boje seckane na kocke i bez semenki. Način pripremanja : seckani crni luki beli luk pržiti na vrelom ulju . Dodati sardel pastu , školjke, i narezanu papariku , oljušten paradajz bez semenki sečen na kocke, soli i bibera. Kuvati dok se zgusne. Zatim skinuti s vatre dodati bosiljak i peršun i sve zajedno propasirati . Pasirano dodati u sos bešamel . Špagete skuvati i procediti . Dodati već pripremljen sos . U podmazanu vatrostalnu činiju sipati špagete . Posuti parmezanom i staviti u vruću pećnicu dase zapeku. ----------- Špageti na napuljski način – spaghetti alla napoletana. --------------- Špageti koji se serviraju sa sosom od paradajza. ------------- špageti na ugljarski način – spaghetti – carbonara---------- Za .- 6.- osoba. Sastojci : 500.- gr.- špageta, 60.- gr.- maslaca, 180.- gr.- kuvane šunke , 6.- kom.- žumanjka, 3.- dcl.- slatke pavlake, 300.- gr.- svežeg kravljeg sira, 60.- gr.- naribanog parmezana. način pripremanja : špagete skuvati i ocediti . Maslac rastopiti i dodati šunku narezanu na tanke trake . Doliti slatku pavlaku , posoliti pobiberiti i prokuvati skinuti sa vatre. Dodati sveži kravlji sir, dobro izmešati i preliti preko špageta. Na svaku porciju staviti kod serviranja po jedno celo žumance, a okolo žumanceta staviti naribani sir parmezan . .... Špageti sa srcima artičoke .- za .- 6.- osoba – spaghetti con carciofi. sastojci : 500.- gr.- špageta, 800.- gr.- konzerviranih srca artičoka, 1.- dcl.- ulja, 20.- gr.-maslaca, 100.- gr.- crnog luka seckanog , 4.- kom.- jaja, 100.- gr.- nastruganog parmezana, 1.- kom.- limuna. Način pripremanja : srce artičoke iseći na dva dela svako . Na zagrejanom ulju popržiti seckani luk. Dodati maslac i polovice srca artičoke, i ostaviti na stranu. Predhodno soliti i pobiberiti ,. U posebnu posudu razmutiti jajai dodati pola sira parmezana. Špagete skuvati i ocediti . Dodati razmućena jaja na špagete i dobro promešati . Zatim dodati artičoke i drugu polovinu sira parmezana i lagano izmešati . Servirati toplo. St.- 139. ------ Špageti s sosom od mesa .- za .- 6.- osoba --------------- Satojci : 300.- gr.-mlevenog goveđeg mesa, ½.- dcl.- ulja, 20.- gr.- belog luka iseckanog , 100.- gr. Iseckanog crnog luka, 100. Gr.- sečenih svežih šampinjona. 20.- gr.- seckanog peršuna, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 600.- gr.- oljuštenih i isečenih paradajza, 500.- gr.- špageta, 60.- gr.- naribanog sira parmezana. Način pripremanja: pržiti mleveno meso na ulju – 10- 15 - min. .dodati crni i beli luk, pečurke i peršun te pržiti još oko deset min, mešajući povremeno. Posoliti, pobiberiti , dodati paradajz. Ovaj sos ostaviti da se kuva lagano oko sat vremena. Sos mora da bude srednje gustoće. U posoljenu vrijuću vodu skuvati špagete, ocediti i sipati u zagrejanu činiju. Preliti sosom i posuti sirom parmezanom. ............. Špageti s bukovačom . Za .- 6.- osoba ................... Sastojci : 500.- gr.- špageta , 500.- gr.- pečuraka bukovače, 150.- seckanog crnog luka, 20.- gr.- belog luka, 300.- gr.- paradajza, ½.- dcl.- ulja, 2.- dcl.- slatke pavlake, ½.- kom.- sok od limuna, 20.- gr.- seckanog peršuna, 25.- gr.-masalca, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 2.- muškatnog oraščića. Način pripremanja : u posudu sa zagrejanim uljem staviti crni i beli luk. Pržiti luk dok dobije zlatno žutu boju, dodati očišćene i narezane bukovače. Dinstati deset min. Pa dodati oljušten paradajz, koji je sečen na kocke. Kuvati dok voda iz namirnice ispari . Umešati pavlaku i kratko kuvati. Dodati sili, bibera, muškatnog oraščića, limunovog soka, prešun i dodati pečurke . Špagete skuvati u posoljenoj i vrijućoj vodi , procediti ih kroz hladnu vodu . U podmazanu vatrostalnu činiju sipati špagete i preko špageta dodati dinstane pečurke . U zagrejanu pećnicu , staviti da se malo zapeku i služiti odmah toplo. ......... Testenina sa slaninom na - lugarski način .- za .- 6.- osoba Spirale ili vijci.. Sastojci : 400.- gr.- testenine spirala, 250.- gr.- slanine, 60.- gr.- naribanog sira kačakavalja, 10.- gr.- aleve paparike, ½.- dcl.- ulja, 3.-gr.- soli, . Način pripremanja : testeninu spirale skuvati u 4.- lit. Posoljene vode koja vri . Zatim ocediti i provući kroz hladnu vodu . Kuvane spirale istresti u posudu sa vrelim uljem , dodati alevu papriku. Izmešati testeninu koja bi bi se sva pouljila. Na zagrijanom tiganju dodati na kocke sečenu slaninu malo je popržiti . Slaninu dodati u posudu sa spiralama i posutii sa sirom , držati na vatru kratko . Zatim služiti u dubkljoj činiji ............ Testenina školjkice s pršutomm i kajmakom. .- za .- 6.- osoba.......... Sastojci : 400.- gr.- testenine školjkice, 100.- gr.- užičog pršuta, 150.- gr.- kajmaka, 80.- gr.- maslaca, 150.- gr.- naribanog sira kačakavalja, 1.- gr.- muškatni oraščić, 1.- dcl.- ulja, 2.- gr.- bibera, 3.- gr.- soli. Način pripremanja : testeninu školjkice skuvati u dosta slane kipuće vode, i ocediti . Zatim ih staviti u posudu sa zagrejanum uljemm i mešati da se ravnomerno naulje. Posebno penasto izmešati kajmak i maslac , dodati naribani sir , na kocke sečen pršut. Začiniti solju , biberom oraščićem , sve izmešati i preliti sa ovom smesom preko testenine. . Jelo sipati u dublju posudu i služiti toplo. ............ Pužići na romski način za .-6.- osoba,.............. Sastojci n.: 400.- gr.- testenine pužića, 120.- gr.- suve slanine, 300.- gr.- paradajza, 100.- gr.- zelene sveže paprike, 1.- kom.- luta paparika feferon, ½.- dcl ulja, 2.- gr.- bibera, 3.- gr.- soli. Način pripremanja : na ulju popržiti slaninu narezanu na kocke,. Dodati papriku narezanu na rezance , oljuštene paradajzae i na kocke sečene,. Posiliti , pobiberiti i dinstati dok voda ispari iz povrća . Dodati na St.- 140. Kolutiće sečen feferon . Zatim skuvati testeninu pužiće u dosta slane i kipuće vode. Ocediti testeninu i stavit je na zagrejano ulje , mešati da se ravnomerno poulje. Testeninu pužiće preliti sa povrćem m , dobro izmešati i služiti toplo. .......... Zapečeni pužići - testenina – sa svinjskim mozgom - za – 6.- osoba- ....... Sastojci : 400.- gr.- testenine pužići, 300.- gr.- svinjskog mozga, 20.- gr.- belog luka, 2.- dcl.- kisele pavlake, 20.- gr.- seckanog peršuna, 1.- dcl.- ulja, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera. način pripremanja : pužiće skuvati u dosta posoljene vode i ocediti ih . Zatim isprati testeninu. U posudu sa zagrejanim uljem , dobro izmešati da se dobro nulje. Držati na toplom mestu . Svinjski mozak očistiti od žilica, i narezati ga na kocke. Mozak popržiti na vrelom ulju . Potomm dodati seckani beli luk. , peršun, posoliti i pobiberiti i pržiti još deset minuta . Tada pomešati kuvane pužiće s mozgom , i sipati u podmazanu činiju. Preliti kiselom pavlakom i kratko zapeći u pećnici . Služiti toplo . ............ Ravioli s mozgom za ,. 6.- osoba ............... sastojci : nadev : 300.- gr.- junećeg mozga, 3.- gr.- soli, ½.- kom.- sok od limuna, 100.- gr.- seckanog crnog luka, 25.- gr.- maslaca, 20.- gr.- seckanog belog luka, 100.- gr.- skuvanog spanaća u listu , 100.- gr.- sitno isečene šunke, 20.- gr.- seckanog peršuna, 2.- gr.- bibera, 2.- kom.- jajeta. ----- Testo : 250.- gr.- krompira, 600.- gr.- brašna, 2.- kom.- jaja, 3.- gr.- soli. Dodatak : 1.- kom.- jaja za premazivanje, 150.- gr.- maslaca, 5.- dcl.- sveže mlevenog paradajza, 100.- gr.- nasruganog parmezana. Način pripremanja : mozak očistit od opne i žilica, a zatim ga držati deset min. U vodi zagrejanoj do ispod tačke ključanja. Vodu predhodno posoliti zakiseliti sa sirćetom ili sokom od limuna , .ovako pripremljeni mozak ocediti sitno iseći i spustiti na crni luk. Popržiti na maslacu , dodati beli luk , spanać, šunku, i peršun. Posoliti, pobiberiti i pržiti sve zajedno dset minuta, uz nprestalno mešanje. Dodati jaja promešati koji put , pa skinuti mozak sa plotne. Jaja netreba jako upržiti da nadev ostane sočan Pripremanje testa : opran krompir skuvati oljuštiti i pasirati dok je još topao. Dodati brašna , jaja, soli, i zamesiti testo. Izraditi ga dobro na dasci i podeliti na loptice jednake veličine . Svaku lopticu rastanjiti posebno jufke male veličine. Na svaku drugu jufčicu staviti pomalo nadeva od mozga ili toliko da se nadev potroši . Slobodan rub oko nadeva namazati s razmućenim jajetom. Staviti drugu jufčicu odozgo koja je prazna bez nadeva . Zatim pritisnuti rubove da se slepe od nadevenih jufčica, seći raviole željenog oblika, ili vaditi ih kalupom . Raviole spustiti u vrijuću posoljenu vodu kuvati ih dok isplivaju na površinu . Kuvane raviole dobro ocediti , izručiti u varostalnu činiju na rastopljeni maslac i lako izmešati . Preliti sa svežim samlevenim paradajzom . Posuti struganim parmezanom i staviti u zagrejanu pećnicu da se zapeku na 225.- stepeni . Služiti toplo. .......... Toskanski ravioli za .- 6.- osoba ................. Sastojci : nadev: 250.- kuvanih sitnio isečenih svinjskih kobasica , 60.- gr.- sitno isečene salame, 100.- gr.- sitno isečene šunke, 100.- gr.- skuvanog spanaća sitno sečenog 60.- gr.- nastruganog sira kačkavalja, 1.- kom.- razmućen žumanjak, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 10.- gr.- seckanog lista bosiljka. Testo : 250.- gr.- polumekog brašna, 2.- gr.- soli, 3.- kom . Žumanjka, vode koliko stane u pola ljuske jajeta. Dodatak : 100.- gr.- rstopljenog maslaqca, 20.- gr.- seckanog peršuna. . Način pripremanja : pomešati sve sastojke za nadev i ostaviti na stranu. U sud za mešanje staviti prosijano brašno i soli. Dodati razmućene žumanjke i vodu i zamesiti testo . Izraditi ga dobro na dasci , podelitimna dva dela i razviti na dve jufke vrlo tanke. Rastanjeno testo seći alatkom koja se naziva ’’ radlo’’, na kvadrate od 5- cm. Na svaki drugi kvadrat staviti pripremljenog nadeva . Oko nadeva slobodan rub namazati razmućenim jajetom. Praznim kvadratićem testa poklopiti nadev i stisnuti da se testo slepi . Pripremljene raviole kuvati u posoljenoj i jako vrućoj vodi. Stavljati po nekoliko odjednom nikakao sve raviole. Kuvati oko mdvadeset minuta. Gotove raviole vaditi rupičastom kašikom i stavljati u cedilo dase ocede. Raviole staviti u toplu nčiniju i preliti rastopljenim maslacem posuti peršunom i služiti odmah . .......... Turoš ćusa – za -6.- osoba.- ................ Sastojci : 450.- gr.- oštrog brašna, 2.- kom.- jajeta, 120.- gr.- suve slanine, 300.- gr.- svežeg kravljeg sira, 2.- dcl.- kisele pavlake, ½.- dcl.- ulja, 2.- gr.- soli. Način pripremanja : od brašna i jaja , posoljene vode zamesiti vode, zamesiti glatko testo . Testo podeliti na više manjih delova. Svaki deo oklagijom razviti u listove okruglog oblika. Testo ostaviti da se prosuši. Zatim testo iseći na komade oko .-5.- cm. Testo skuvati u dosta kipuće vode posoljene. Ocediti i staviti u posudu preliti uljem . Dodati posebno poprženu slaninu narezanu na kocke , izmrvljen sir i kiselu pavlaku. Posoliti i na vatri lagano izmešati . Servirati odmah . Umesto da se mesi testo može se upotrebiti gotovi suvi široki rezanci . ........... Talijanski ravioli - ca ppelletti.- za – 6.- osoba, ............... Sastojci : za nadev : 400.- gr.- pilećeg belog mesa, 40.- gr.- maslaca, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- bibera, 1.- gr.- morski oraščića, 400.- gr.- svežeg kravljeg sira, 1.- kom. Jaja, 1.- kom. Žumanjka, 60.- gr.- nastruganog parmezana. ---- testo : 500.- gr.- brašna, 3.- kom.- jajeta, 3.- gr.- soli, 25.- gr.- maslaca, malo mlake vode koliko stane u ljusku od jajeta. .. Način pripremanja : pileće belo meso ispržiti na maslacu da porumeni. Posoliti , pobiberiti i iseći na sitno kao da je mleveno . Dodati sve ostale sastojke i dobro pomešati . Prosijati brašno na dasku za mešenje, napraviti udubljenje u sredini i staviti razmućena jaja, soli, maslac, i onoliko mlake vode koliko je potrebno da se zamesi tvrđe testo . Zatim ga mesiti na dasci da postane elastično i glatko . Izrađeno testo podeliti na dva dela , svaki deo rastanjiti oklagijom u tanku jufku , pa kalupom za pogačice vaditi krugove. Na svaki krug staviti po kašiku nadeva . Preklopiti jednu stranu , pritisnuti rubove da nadev neispadne. Sastaviti krajeve da se dobije oblik šeširića. Ovako spravljeni šeširiće spustiti u .-5.- lit. Vrijuće salne vode i kuvati oko 5.- min. Dok testo ispliva na površinu . Ocediti i staviti u toplu činiju. Služiti sa sosom od paradajza i struganim sirom. Ako su šeširići manji mogu se služiti kao dodatak pilećoj supi. ............... Kaneloni na talijanski način .- za .- 6.- osoba ................... Sastojci : za testo : 400.- gr.- prosijanog brašna , 4.- kom.- jajeta, 3.- gr.- soli, ½.- dcl.- ulja. Nadev: 100.- gr.- maslaca, 100.- gr.- šargarepe, 100.- gr.- sečenog crnog luka, 60.- gr.- sitno sečenog celera, 20.- gr.- peršđunova lista, 300.- gr.- mlevenog goveđeg mesa, 60.- gr.- seckane šunke, 50.- gr.- suvi pečuraka, 3.- gr.- soli, 1.- gr.- morskog oraščića, 1.- dcl.- belog vina, 25.- gr.-.brašna, 200.- gr.- oljuštenog paradajza sitno isečenog , 2.- dcl.- paradajz soso, 60.- gr.- naribanog parmezana. . Način pripremanja : od brašna ., jaja i soli zamesiti testo i dobro ga izraditit na dasci . pokriti ga vlažnom krpom i ostaviti da se odmara. odležano testo podeliti na dva dela. svaki deo rastanjiti oklagijom u tanku jufku . nožem iseći jufke na pravougaonike veličine 10 x 10 cm. spustiti ih u veću količinu vrijuće posoljene vode i kuvati deset minuta. zatim ih ocediti i staviti ih na čist vlažan salvet. zagrejati 50.- gr.- maslaca i popržitit na njemu crni luk , šargarepu, celer, i peršun . zatim popržiti meso i natopljene pečurke u mlaku vodu . dodati tačine , usuti vino i kuvati lagano , dok vino potpuno uvri . umešati brašno i paradajz, malo sosoa od paradajza kuvati sve dok se masa dobro ukrčka . izmaći sa vatre i pustiti da se ohladi . ovim nadevom premazati pravougaonike , uviti ih u rolnu odnosno napraviti kanelone. kanelone staviti u podmazanu činiju preliti sa sosom od paradajza , posuti parmezanom i staviti u pećnicu da se zapeku . pećnica zagrejana na 225.-stepeni i peći dok kaneloni porumene. umesto da pravite testo za kanelone možete napraviti palačinke malo deblje i pečene samo sa jedne strane. dalje postupati kao kod kanelona. ............. Ruske peljmenji -s mesom – za .- 6.- osoba ......................... sastojci : nadev : 70.- gr,.- maslaca, 150.- gr.- sitno isečenog crnog luka, 400.- gr.- goveđeg mlevenog mesa, 4.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera. testo : 600.- gr.- brašna , 2.-kom.- jajeta, 2.- gr.- soli. preliv : 60.- gr.- maslaca, 1.- dcl.- vode ili supe, 1.- dcl.- kisele pavlake . način pripremanja: popržiti na maslacu crni luk, dodati meso pržiti ga deset minuta, posoliti i pobiberiti . zamesiti testo od brašna jaja i soli . izraditi ga dobro na dasci . rastanjiti oklagijom i vaditi pogačice prečnika 5.- cm. na svaku pogačicu staviti po kašikicu pripremljenog nadeva. poklopiti je i pritisnuti rubove prstima. skuvati ih u vrijuću vodu posoljenu . kuvati dok isplivaju na površinu. kuvane peljmenji ocediti , staviti u činiju i preliti mešavinom od supe , pavlake i rastopljenog maslaca. ............ Rezanci od heljdinog brašna .- za .- 6.- osoba ................. sastojci : 400.- gr.- rezanaca od heljdinog brašna, 200.- gr.- čvaraka, 2.- dcl.- kisele pavlake, ½.- dcl.- ulja, 3.- gr.- soli. način pripremanja : rezance skuvati u dosta kipuće slane vode i ocediti . potom ih istresti na zagrejano ulje i pomešati da se dobro ravnomerno naulje i držati na toplom mestu. čvarke iseći i staviti na zagrejano ulje i propržiti . dodati im kiselu pavlaku i zagrejati da pri tome ne provri. tada rezance istresti u duboku činiju i preliti sa čvarcima i pavlakom i izmešati. služiti toplo kao među jelo nacionalnog menija . a može kao i samostalno jelo. .............. Kaneloni ’’Cezar ’’ .- za .- 6.- osoba .............. sastojci : 600.-gr.- mozzarella sira, 4.- dcl.- gustog bešamela, 120.- gr.- kuvane šunke, 60.- gr.- parmezana sira, 15.- kom.- jaja, 400.- gr.- brašna, 300.- gr.- maslaca, 1.- lit.- mleka, 1.- dcl.- ulja, 5.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera, 1.- gr.- muškatnog oraha u prahu. Način pripremanja : od pet jaja, 250.- gr.- brašna, ¾.- lit.- mleka, i malo soliumutiti testo za palačinke, i od njega ispeći - deset kom velikih palačinki, samo s jedne strane peći plačinke. u nladni bešamel umutiti dva žumanjka , šunku narezanu na kocke , na kocke narezanu mozzarellu i nariban parmezan . dodati soli i bibera, i muškatni orah u prahu. tomm masom premazati palačinke uviti u rolnu . svako tako na,mazanu palačinku narezati na komade oko .-6.-. cm. talo se dobije po četiri kanelona po osobi. od .-50.- gr.- maslaca i 75.- gr.-brašna, 1.- lit.- mleka pripremiti bešamel , skinuti s vatre , umutit u njega 8.- kom.- - žumanjaka a zatim lagano umešati čvrsto ulupano belance. polovinu te mase staviti u posudu podmazanu s maslacem . na to staviti kanelone , preliti ostatkom mase , posuti naribanim parmezanom . peći u pećnici na blagoj temperaturi oko 20.- minuta. .......... Zelene lazanje – lasagne verdi alla – riccota .- za .- 6.- osoba. ........ Sastojci : 1.- kg.- širokih zelenih rezanaca, 500.- gr.- kravljeg sira svežeg,, 100.- gr.- maslaca, 60.- gr.- naribanog parmezana, 2.- gr.- muškatnog oraha u prahu, 2.- gr.- bibera, 5.- gr.- soli. Način pripremanja : pasirani kravlji sir mešati sa malo bibera i orašćića muškatnog i dve kašike mlake vode . tako se stvori kremasta masa. rezance skuvati u slanoj vodi i ocediti . u posudu za pečenje podmazanu sa maslacem naizmenično ređati sloj po sloj rezanaca i kremasti sir, tako da se završava sa gornjim slojemm da bude sir. Odozgo posuti sa parmezanom i preliti rastopljenim maslacem . Peći u pećnici tako da porumeni. Peći na temperaturi 225.- stepeni. --------- Kaneloni s tikvicama .- za .- 4.- osobe .--------- Sastojci : 12.- kom.- kanelona,- gotovih od suve testenine, koje nije potrebno predhodno kuvati, 1.- kg.- tikvice, 2.- kom.- žumanjka, 400.- gr.- svežeg kravljeg sira, 60.- gr.- ribani parmezan, ½.- lit. Bešamel sosa , 1.- dcl.- maslinovog ulja, 3.-gr.- soli, 2.- gr.- bibera. Način pripremanja : - tikvice skuvati u slanoj vodi, ( 3.- kom.- tikvice sačuvati sveže ) . Izvaditi tikvice iz vode u kojoj sun kuvane i staviti u hladnu vodu . Kad se sasvim ohlade, ocediti ih i usitniti u pire, staviti na gazu i pritisnuti dlanovima da se istisne višak vode. ( količina će se tako smanjiti da će nakon ceđenja ostati otprilike trećina od količine tikvice koje ste dobili kuvanjem ) . Pire od tikvica pomešati sa svežim kravljim sirom , žumancima i dve kašike naribanog parmrzana posoliti i pobiberiti. Kanelone napuniti pireom od tikvica i sira . Vatrostalnu činiju podmazati maslacem, dno zaliti bešamel sosom i položiti kanelone . Preliti ostatkom sosa bešamela i posuti preostalim sirom parmezanom. tikvice koje su ostavljene sveže narezati na vrlo tanke okrugle šnite ili trakice. Popržiti na malo ulja, posoliti i pobiberiti . Staviti na kanelone i peći u pećnici oko 20.- min, na 180.- stepeni. Odmah služiti. ..... . TESTENINA S BROKULOM -- ZA .—4.- OSOBE ....................... Sastojci : 300-.gr.- testenine, 1.- kg- cvetača brokula, 250.- gr. Praziluka, ½.- kom.- sok od limuna, 5.- kom.- sardine u ulju, 100.- gr.- naribanog ovčijeg sira, 120.- gr.- crnog luka, 20.- gr,.- belog luka, 1.- dcl.- belog suvog vina, 1.- dcl.- vode, 1.- dcl.- maslinovog ulja, 3.- gr.- soli, 2.- gr.- bibera. Način pripremanja : luk i praziluk oprati i narezati na šnite. Brokulu odrezati tvrdi deo stabljike i lišće. Cvetače razdvojiti i kuvati u slanoj vodi oko 4.,- min. U kojoj ste dodali limunov sok. Zagejati malo maslinovo ulje , dodati sloj praziluka i crnog luka. Zatim oceđenu brokulu posoliti i pobiberiti. Preliti vinom i dodati malo vode, poklopiti i kuvati oko 20.- min. Na umerenoj vatri. Nemešati već povremeno protresti posudu . File od sardine ocediti od ulja i narezati . Dodati kačiku vode zgnječeni beli luk i kuvati nekoliko minuta na laganoj vatri. Dok se gotovo sasvim neraspadne. Dodati maslinovo ulje i kuvati još koji minut . Dobiveni sos začiniti povrćem . Testeninu skuvati ocediti i staviti u posudu sa povrćem . Posipati naribanim ovčijim sirom i mešajući zagrijati na laganoj vatri nekoliko minuta. Začiniti preostalim uljem i sardinama

umetnost kuvanja
http://ugursuz.blogger.ba
31/05/2006 19:36