beats by dre cheap

DESERT, KOLAČI , TORTE,SITNI KOLAČI, I OSTALE POSLASTICE

Poslastice- Deserti Ratluk sa ružinim uljem SASTOJCI • 1,5 kg šećera • 2 litra vode • 250 grama skroba • 17 grama želatina • 1/2 litra vode • 2 kapi ružinog ulja • ulje od badema • boja za kolače NAČIN PRIPREME Rastopiti šećer u vodi. Razmutiti skrob u 1/2 litra vode, sipati u šerpu sa rastopljenim šećerom i sve dobro izmešati. Staviti na šporet, povremeno mešati pazeći da ne zagori. Kada masa počne da se zgrušava, dodati želatin. U času kada masa počne da se odvaja od dna šerpe prilikom mešanja, dodati ružino ulje, promešati i skloniti sa vatre. U tepsiju sipati bademovo ulje i izliti rataluk. Ostaviti da se dobro ohladi, pa ga iseći na kockice. Svaku kockicu ratluka uvaljati u šećer u prahu i poslužiti. Ratluk na slovenskom jeziku 4 srednje velika jabolka 2 dcl jabolčnega soka 150 g medu (sladkorja) 1/2 limone (sok in naribana lupinica) 1 skorjica cimeta 4 klinčki 1 janeževa zvezda 1 mala žlička celega janeža 1 žlička mletega cimeta 100 g na lističe narezanih mandljev 90 g škroba 1/2 l vode Domaća alva 4 kašike griz-brašna, 200 g ulja, 1/2 kg šećera, cimet. Na zagrejanom ulju pržiti brašno dok ne porumeni. Posebno skuvati sirup od šećera i 1 čaše vode, pa sirup lagano sipati u prženo brašno, neprestano mešajući da se ne stvore grudve. Kad se masa sjedini, skloniti sa vatre, kašikom vaditi masu i ređati na tanjir, pa posuti kristal-šećerom i cim Rum minjoni 200g margarina, 200g čokolade, 100g mlevenih oraha, 200g šećera u prahu, 100g suvog grožđa, 0,5 dcl ruma. Suvo grožđe potopiti u rum i ostavit da odstoji 1/2 sata. Rastopljenu čokoladu pomešati sa šećerom i razmekšalim margarinom. Dodati orahe i grožđe sa rumom. Ostaviti da se ohladi. Oblikovati loptice i slagati ih u korpice od hartije. Ratluk 1,5 kg šećera, 1,2 l vode, 250g skroba, 125g brašna, 1 limun, 8 kapi esencije mirisa ruže, 50g bademovog ulja. Šećer preliti sa 700g vode i skuvati gust sirup. U drugoj posudi razmutiti skrob i u njega dodavati ostatak vode. Sipati u sirup uz neprestano mešanje. Kuvati dok masa ne počne da spada sa kašike. Povremeno skinuti sa vatre da ne zagori. Dodati sok od limuna. Kada se vidi dno šerpe skinuti sa vatre i dodati esenciju i badem isečen na listiće. Veći sud namazati bademovim ili običnim uljem, sipati vrelu masu debljine 3cm. Poravnati nožem i ostaviti da se stegne oko 24 sata. Seći parčad 2cm x 4cm. Uvaljati u prah šećer pomešan sa skrobom i ređati u kutiju. Kocke od kokosa 200g kokosa, 250g mlevenog keksa, 200g šećera u prahu, 120g margarina. Glazura: 50g margarina, 5 štangli čokolade. U malo vode otopiti šećer, dodati maslac i na blagoj temperaturi otopiti i njega. Dodati kokos i keks, i olikovati na dasci ili tepsiji četvrtastog oblika. Kada se stegne preliti glazurom (na blagoj temperaturi otopiti maslac, čokoladu i vrelo preliti preko kolača). Štanglice od voća 100g suvih šljiva, 100g smokava, 100g oraha, 100g urmi, 100g suvog grožđa, malo šećera u prahu, sok od limuna, malo meda, 2 oblande. Voće iseći na rezance, a orahe krupno naseći, dodati šećer, limunov sok i med. Dobro izmešati, puniti između dve oblande, koje treba odozgo lakše pritisnuti i ostaviti izvesno vreme. Zatim seći na dugačke i prst široke, štanglice. Griz alva šoljica i po ulja, 2 šolje griza, U šerpi dobro zagrejati ulje, sipati griz i neprestano mešati da porumeni. Napraviti sirup od 4 šolje (za belu kafu) vode i 2 i po šolje šećera. Kad sirup provri sipati ga na griz i mešati na vatri dok se ne zgusne. Supenom kašikom vaditi knedle, dodati tucane bademe i posuti šećerom. Tortice sa orasima 300g brašna, 100g mlevenih oraha, 250g margarina, 100g prah šećera, Fil: 100g šećera, ½ čaše vode, 100g mlevenih oraha, džem. Glazura: 100g čokolade, 2 kašike ulja, malo mleka ili vode. Zamesiti glatko testo od navedenih sastojaka i ostaviti da odstoji 2 sata. Zatim ispeći okrugle kolačiće debljine tupe strane noža. Ohladiti, namazati tanko džemom i filom. Spojiti dva po dva i preliti čokoladom. Ukrasiti suvim grožđem ili kockicama žele bombona. Priprema fila: Ušpinovati šećer sa ½ čaše vopde kao za sltko. Dodati orahe i malo ruma. Glazura; prokuvati sve sastojke kratko i preliti kolač. Štanglice od kestena 1 kg kestena, 200g šećera u prahu, 200g čokolade, 100g oraha, 1 kašika ruma, 150g margarina. Obariti, očistiti i ispasirati kesten. Umutiti šećer sa buterom i dodati kestenu. Podeliti masu u dva dela. U jedan deo umešati 100g otopljene čokolade, a u drugi deo mlevene orahe i rum. Od tamnog dela formirati koru, preko staviti svetliji deo i prevući glazurom od čokolade. Ostaviti u frižideru da se stegne. Grozd kolač 200g posnog keksa, 100g oraha, 200g ratluka, 150g šećera. Glazura od čokolade. Spojiti navedene sastojke za kolač sa 5 kašika vode. Rastanjiti 10 kugle u štapiće. Poređati 4 štapića, pa ih preliti sa čokoladom, zatim naređati 3 štapića, preliti i njih čokoladom. onda 2, pa 1 štapić. i svaki red prelivati čokoladom. Vanilin kiflice 200g margarina, 100g mlevenog lešnika, 80g prah šećera, 300g oštrog brašna, vanila. Od svih sastojaka zamesiti testo i ostaviti ga da se odmara u frižideru 24 časa. Napraviti trake debljine drške varjače, iseći na dužinu 2-3cm i saviti u kiflice. Sušiti na 150 stepeni da ostanu bele. Uvaljati ih u prah šećer zamirisan vanilom. Rolat od ratluka 500g ratluka, 500g šećera u prahu, 200g seckanih žele bombona, različitih boja. Zamesiti ratluk sa šećerom. Razvući koru i posuti je seckanim žele bombonama. Uviti rolat i seći na kriške. Kocke od smokava 250g smokava, 250g šećera, 250g oraha, 1 veća oblanda, 1 čaša vode. Orahe samleti, smokve sitno iseckati. Staviti u posudu vodu i šećer i prokuvati. Dodati orahe i smokve, dobro izm,ešati i skloniti sa vatre. Oblandu prepoloviti pa jednu polovinu premazati a drugom poklopiti. Pritisnuti nekim težim predmetom i ostaviti da se ohladi. Zatim seći na kocke. Posna salama pakovanje oblandi, 300g šećera, 150g mlevenog keksa, 5 čokoladne bananice. Ušpinovati šećer, dodati kokos i malo ulja. Jedan list oblande isfilovati pripremljenom masom, poređati bananice, uviti u rolat i seći. Puslice: Sastojci: 2 belanca, 10 kašika kristal-šećera, 2 kašike limunovog soka ili jabukovog sirćeta. Način pripreme: U porculanskoj zdeli mutiti belance i šećer drvenom varjačom, dodajući pomalo limunov sok ili sirće. Mutiti se mora jednolično, i sve dotle dok se masa najmanje ne upetostruči i napravi se gusta i čvrsta pena koja se ne razilazi. Pleh se malo namaže i ovlaš popraši brašnom. Malom kašikom zahvatiti masu i formirati kupasto pusle u redove. Ko leli lep i dekorativni oblik, neka se posluži papirnim fišekom ili špricem za kremove. Na svaku puslu, ko želi, može se staviti polovina jezgre oraha ili obarena i oljuštena badema. Više sušiti nego peći na vrlo slaboj vatri do dva sata (zavisno od veličine pusli). Moraju ostati sasvim bele. Pusle su vrlo izdašan slatkiš i, dobro osušene, mogu se održati mesecima. (Masom od pusli mogu se, uz malo spremnosti, dekorisati ostala peciva. Gurabije, medenjaci, marcipan, dok su topli, mogu se gore ukrasiti gustim snegom i ostaviti da se još malo prosuše u peći, odnosno mogu se celim gornjim delom zamočiti u masu i ostaviti da se zasuše.) Štanglice sa orasima: Sastojci: 300 grama mlevenih oraha, 300 grama šećera, 2 žumanceta, 1 belance. Način pripreme: Od navedenih sastojaka zamesite testo, podelite u dva dela, koja treba rastanjiti na debljinu prsta u trake širine tri prsta. Od preostalog belanceta umutiti sa 3 - 4 kašike šećera i malo limunovog soka čvrstu penu na isti način kao i za pusle, i naneti na rastanjeno testo. Seći štangle širine prsta i ređati u ovla{ namašćeni i malo brašnom posut pleh. Povremeno, za vreme sečenja brisati nož od belanca. Više sušiti nego peći na sasvim slaboj vatri do dva sata. Belance mora ostati sasvim belo. Kolač se, ako je hladno, može održati mesecima i vremenom postaje sve ukusniji. Suvi kolači od oraha: Sastojci: 200 grama butera ili margarina, 300 grama brašna, 100 grama mlevenih oraha, 100 grama šećera, 1 celo jaje. Način pripreme: Od gorenavedenih sastojaka zamesiti testo po uobičajenom postupku i razviti ga na dasci na pola prsta debljine. Okruglom modlom ili rakijskom čašicom vaditi kolačiće, presaviti ih na pola i ređati u brašnom poprašeni pleh. Peći na srednjoj vatri, pazeći da suviše ne potamne. Još vruće uvaljati u sitan vanil-šećer. Paprenjaci: Sastojci: 250 grama svežeg butera, četvrt litra dobrog meda, četiri jajeta, kašičica cimeta, malo karanfilića, kašičica belog bibera, so, šaka mlevenih oraha, 20 grama kvasca, oko 600 grama brašna, kašika butera, još kašika dve meda. Način pripreme: Sve sastojke dodajte brašnu, pa brzo umesite. Ukoliko se testo ne lepi, dodajte još malo brašna. Biber, naravno, mora da bude sitno mleven, a kvasac izmrvljen. So se dodaje kao i u svako testo. Testo odmah rastanjite na debljinu 3 - 4 milimetra, pa modlom ili čašom vadite pogačice. Namastite tepsiju i složite red pogačica, dobro ih ispecite i odložite korpu koju ste obložili salvetom. Percetom svaku pogačicu premažite rastopljenim medom. Sve prekrijte salvetom, pa služite posle nekoliko dana uz crno vino. Medeni kolač Sastojci: 250 grama sve`eg butera, pola litra dobrog meda, kilogram bra{na, dva jajeta, četiri žumanca, malo cimeta, karanfilić, dve kašičice soda-bikarbone, šaka suvog grožđa, 300 grama očišćenih oraha, kašika ulja ili butera. Način pripreme: Stavite u posudu buter i med, pa na vatri rastopite uz mešanje. Ovu masu, dok je još vrela, izručite na brašno i zamesite glatko testo. Ostavite testo da se ohladi, a zatim u njega umešajte jaja i žumanca, cimet, rendani karanfilić, bikarbonu sodu, suvo grožđe i krupno seckane orahe. Kad ste testo dobro umesili, namastite tepsiju, poprašite brašnom i položite testo, a zatim ga ostavite da odstoji oko tri sata. Ispecite u srednje zagrejanoj rerni, a zatim secite po volji i iznesite na trpezu. Gurabije: Sastojci: 300 grama sve`eg butera, jedno jaje, žumance, 150 grama šećera, četvrt kilograma dobrog meda, brašno malo manje od kilograma. Način pripreme: Umutite buter u penu, pa dodajte šećer, med, jaje i žumance i sve dobro umešajte, a na kraju dodajte brašno i mesite sve dok ne dobijete glatko testo. Kad testo bude gotovo, na dasci ga razvaljajte u štangle, pa ih secite na podjednake komadiće. Od svakog komadića, među dlanovima, napravite lopticu, koju treba pritiskom palca spljoštiti. Pecite ih u umereno toploj rerni sve dok ne budu gotove. Gurabije su za jelo dobre tek kad odstoje nekoliko dana. Starinske gurabije: Sastojci: Pola kilograma sve`eg butera, pola kilograma kvalitetnog svežeg meda, šest žumanaca, jedno jaje, brašno koliko treba. Način pripreme: Sve sastojke zamesite sa brašnom, na dasci, tako da dobijete srednje tvrdo testo. Napravite kuglice, veličine oraha, pa ih prstom pritisnite, da dobiju formu okruglih rolica. Pospite tepsiju brašnom, posladite gurabije i pecite u rerni oko pola sata. Gurabije možete da napravite i na drugi način testo razbijete u koru debljine pola prsta, a zatim vadite malom čašom ili modlom. Badem puslice: Sastojci: 100 grama šećera u prahu, jedno belance, sok od jednog limuna, 125 grama mlevenog badema. Način pripreme: Od belanceta napravite sneg, pa pomešajte sa šećerom i mutite u pari narednih četvrt sata. Dodajite postepeno limunov sok i mešajte sve dok masa ne postane gusta. Na kraju dodajte badem i oprezno smešajte, a zatim vadite puslice kašikom i stavljajte ih na topao namašćeni pleh i pecite (više sušite) u umereno toploj rerni, tako da ostanu bele. > Grilaž ploške Grilaž ploške Krkckavim grilažom u kremi nadjenute oblatne slatki su obol kolačima s orahom. U ovoj su im slastici sačuvani i okus i struktura, a bogat, vrlo sladak okus grilaž-ploški djeluje kao savršen kontrast gorkastoj crnoj kavi. Sastojci 140 g kristal šećera 140 g oraha 140 g šećera u prahu 4 žumanjka 140 g maslaca 2 oblatne Postupak 1. Šećer stavite u širu posudu i otopite na laganoj vatri do zlatnožute boje. 2. Umiješajte grubo narezane orahe i odmah istresite na dasku ili tanjur navlažen vodom, ohladite i grubo sameljite. 3. Žumanjke pjenasto istucite sa šećerom u prahu. Stavite u vodenu kupelj i žumanjke sa šećerom nastavite kuhati, stalno miješajući, dok smjesa ne postane pjenasta i gusta. 4. Umiješajte maslac narezan na listiće i miješajte zajedno s kremom od žumanjaka dok se ne otopi. 5. U vruću kremu umiješajte pripremljeni krokant od oraha, dobro izmiješajte i toplu kremu odmah rasporedite na oblatnu. Zatim položite drugu oblatnu, stavite teret i dobro ohladite. Posluživanje Kolač narežite na ploške i poslužite uz tople i hladne napitke. Savjet Krokant od oraha možete usitniti i valjkom. Rafaelo Genijalni Ferrero još čuva dobro zaštićenu tajnu oblikovanja vafla-kuglica u jednome komadu, a u sredini s lješnjakom. Vješte genijalke u kuhinji to nije smelo, da oblikuju vlastiti istoimeni desert, ali od mnogo raznovrsnijih sastojaka nego što ih upotrebljava glasoviti konditor, oblikujući svoj elegantni desert. Sastojci 400 g mlijeka u prahu 400 g kokosova brašna 300 g šećera 250 g margarina 1 Vanilin šećer Dolcela 150 ml vode 100 g lješnjaka 60 g petit beurre keksa Postupak 1. Vodu, šećer i vanilin šećer prokuhajte, maknite s vatre i postupno umiješavajte mlijeko u prahu, polovicu kokosovog brašna te mljevene kekse. 2. Smjesu ostavite da se malo ohladi, a zatim umiješajte margarin. Masu dobro izradite i ohladite. 3. Formirajte kuglice tako da u sredinu svake kuglice stavite prethodno popečen i oguljen lješnjak. Posluživanje Kuglice uvaljajte u kokosovo brašno i položite ih u papirnate košarice. Savjet Umjesto lješnjaka možete staviti i popečeni badem, pa ga po njemu možete i oblikovati. Tuljčići od krokanta Krokant je ukusan i, kako ga opisuje i talijansko ime croccante, hrskav slatkiš od badema ili oraha, te pržena šećera. Još zanimljivije od njegova nesvakidašnjeg okusa, slatke su skulpture što ih majstori oblikuju od toga “vučenog” šećera: krune, grane, cvjetove, ptice... Njima najčešće ukrašavaju torte, ali su izvrsni i kao jednostavni zalogaji, baš poput naših tuljčića. Sastojci 500 g šećera 250 g mljevenih oraha nekoliko kapi limuna 1 kutija Kreme za torte Dolcela 350 ml hladnog mlijeka 4 žlice kakao praha 100 g maslaca ili margarina Za čokoladnu glazuru: 125 g margarina 1 žlica ulja 250 g čokolade za kuhanje Za ukrašavanje: čokoladne mrvice ili čokoladni ostrušci Postupak 1. Na laganoj vatri otopite šećer stalno miješajući dok ne dobijete svijetli karamel. Odmaknite sa štednjaka, umiješajte orahe i nekoliko kapi limunova soka. 2. Pola mase izlijte na dasku koju ste prethodno namazali maslacem ili margarinom. Također namašćenim valjkom razvaljajte je na 1-2 milimetara debljine i još toplu izrežite na pravokutnike. Potom tu mlačnu smjesu savijajte u tuljčiće s pomoću limenih namašćenih kalupa za šaumrole. 3. Brzo ih skinite i stavite na pladanj. Isto učinite i s drugom polovicom smjese. 4. Kremu pripremite tako da u hladno mlijeko uspete kakao prah i sadržaj vrećice Kreme za torte. Miješajte električnom miješalicom 3 minute. Zatim dodajte dobro izrađeni maslac i miješajte još 1 minutu. Kremu stavite u vrećicu i punite tuljčiće. 5. Krajeve tuljčića umočite u čokoladnu glazuru, a zatim u čokoladne mrvice ili čokoladne ostruške. Posluživanje Poslužite ih u ukrasnim papirnatim košaricama. Savjet Preostane li vam glazure, ohladite je, spremite u hladnjak i upotrijebite s nekim drugim desertom. Košarice s kremom od kave Prhke košarice najčešće se nadijevaju voćem i bogatim kremama, a posebno su omiljene kod ljepšeg spola (ne možemo odoljeti nečem tako majušnom, šarenom i slatkom). Evo nešto drukčijeg prijedloga s bogatom kremom od kave. Sastojci Za tijesto: 100 g Oštrog brašna tip 500 Podravka 30 g šećera u prahu 20 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela 70 g maslaca 20 g mljevenih badema ili lješnjaka 2 žumanjka Za kremu: 5 žumanjaka 150 g šećera 10 g instant kave 40 g čokolade za kuhanje 150 g maslaca Za ukrašavanje: tučeno slatko vrhnje Postupak 1. Brašno, škrobno brašno i šećer u prahu prosijte na radnu površinu. Dodajte na listiće narezan ohlađeni maslac, lješnjake i žumanjke. 2. Brzo umijesite prhko tijesto i ostavite počivati 1 sat. 3. Tijesto razvaljajte na debljinu od 3 cm. Pomoću okrenutih malih okruglih kalupa označite na tijestu krugove, izrežite ih i obrežite kalupiće. Tijesto na dnu probodite viljuškom. 4. Pecite na 175°C 15 - 20 minuta. Ostavite da se ohladi u kalupićima, zatim košarice istresite. 5. Priprema kreme: žumanjke i šećer tucite na pari (u vodenoj kupelji) dok se smjesa ne zgusne. Dodajte instant kavu i čokoladu, a kada se smjesa ohladi, umiješajte pjenasto izmiješan maslac. 6. Ovom kremom nadijevajte košarice. Posluživanje Košarice ukrasite tučenim slatkim vrhnjem. Savjet Za bržu pripremu, umjesto kreme od kave, možete koristi Kremu za torte Dolcela. Kolačići Hoćete li izabrati kotačiće, zvjezdice, vrganje ili komete – sasvim je svejedno. Okus će im biti isti: čarobno primamljiv, prhak i pun malih iznenađenja, čokoladnih kapljica. Nakon prvog upoznavanja s gotovom mješavinom, sigurno ćete zaželjeti isprobati i nove varijante, s drukčijim dodacima. Sastojci 500 g Mješavine za sitne kolače Podravka 250 g maslaca 1 Vanilin šećer Dolcela 1 jaje 1 žličica naribane narančine korice 75 g čokoladnih kapljica Postupak 1. Mješavini za sitne kolače dodajte maslac narezan na listiće, vanilin šećer, jaje, narančinu koricu i čokoladne kapljice i umijesite glatko tijesto. 2. Tijesto tanko razvaljajte i pomoću okruglog kalupa izrežite kolačiće. 3. Kolačiće stavite u pobrašnjenu tepsiju i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 20 minuta. Posluživanje Kolačiće poslužite uz topli ili hladni napitak. Savjet Po želji možete raditi kolačiće raznih oblika, ovisno o kalupima koje imate. Čokoladni kolačići s čilijem “Hrana bogova” najprije se nije konzumirala nikako drukčije nego s čilijem. Ta je pradrevna moda posljednjih godina ponovno zavladala svijetom čokoladoljubaca, a šarf čoklada smatra se vrhunskom delicijom. Kolačiće možete izrezati kalupom u neki zanimljiv oblik: kružić, srce, gljivu... Sastojci 250 g čokolade za kuhanje 160 ml slatkog vrhnja 1 žličica čilija u prahu 40 g maslaca Za ukrašavanje: 250 g čokolade za kuhanje Postupak 1. Čokoladu za kuhanje natrgajte na manje komadiće, a vrhnje zakipite i maknite s vatre. 2. Umiješajte pripremljenu čokoladu, čili, maslac i miješajte dok se čokolada i maslac ne otope u jednoličnu smjesu. 3. Smjesu izlijte u uljem namazan kalup veličine 14x18 cm i stavite pokrivenu u hladnjak preko noći. 4. Nakon toga kalupom ili nožem izrežite oblike po želji i stavite ih na rešetku. 5. Čokoladu za kuhanje otopite i prelijte po narezanim kolačićima. Posluživanje Kolačiće ponovo malo ohladite i poslužite. Savjet Prije posluživanja čokoladne kolačiće s čilijem možete prošarati i otopljenom bijelom čokoladom. Anzac kolačići Sastojci 120 g Oštrog brašna tip 500 Podravka 50 g kokosovog brašna ½ vrećice Praška za pecivo Dolcela 80 g zobenih pahuljica 150 g šećera 120 g maslaca 2 žlice javorova sirupa 3 žlice kipuće vode Postupak 1. Pomiješajte brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo, zobene pahuljice i šećer. 2. Na laganom plamenu otopite maslac, ulijte javorov sirup, dodajte 3 žlice kipuće vode i promiješajte. 3. Maslac dodajte brašnu i dobro promiješajte tako da se svi sastojci povežu. 4. Mokrim rukama oblikujte kuglice veličine oraha pa ih rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje. 5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 15 minuta. Uklonite ih s pleha dok su još vrući. Posluživanje Poslužite ih uz topli ili hladni napitak. Savjet Između kolačića ostavite dovoljan razmak jer će se pečenjem raširiti. Bobići Splitski bobići jedna su od dalmatinskih inačica fave dei santi ili fave dei morti. Vrlo su omiljeni, pa ih proizvode i industrijski u bijeloj, čokoladnoj i ružistoj boji, iako su također vezani uz blagdan Svih svetih. Dvoje je li im hrvatsko ime dolazi od proizvođača Bobisa ili im ga je odredio oblik boba i podsjećanje na njegovo ime, jedno od značenja talijanskoga la fava. Sastojci 250 g badema 250 g šećera u prahu 1 jaje 1 žličica ruma ili maraskina malo ribanog muškatnog oraščića naribana korica od pola limuna 1 žlica biskvit - mrvica ili ribanih piškota 1 žlica naribane čokolade Postupak 1. Krupno nasjeckajte oguljene, malo popečene bademe. Miješajte šećer u prahu sa žumancem, dodajte bademe, rum ili maraskino, muškatni oraščić, limunovu koricu, a na kraju snijeg od jednog bjelanjka. 2. Smjesu dobro izradite rukama i razdijelite na dva dijela. Za bijele bobiće dodajte u jedan dio biskvitne mrvice ili ribane piškote, a za tamne naribanu čokoladu. 3. Mokrim rukama od tijesta izradite duge štapiće, narežite jednake komadiće i od svakog napravite među dlanovima kuglice. Pleh premažite uljem i posložite kuglice. Sušite ih u pećnici 3 sata na 50°C. Posluživanje Bobiće poslužite uz tople ili hladne napitke. Savjet Umjesto ruma ili maraskina možete staviti domaću rakiju ili prošek. Bijeli minjoni Sitni kolačići koji se moraju topiti u ustima često govore o prestižu kuće (osobito ugostiteljske i hotelijerske!) i otkrivaju majstore koji su ih tako nježne oblikovali. Uz brojne varijacije koje omogućuju, malo se tko uopće još i sjeti da im ime mignon, malen, sitan, miljenik u francuskom izvorniku ima katkad i podsmješljivo značenje. Sastojci Za biskvit: 20 g maslaca 160 g šećera 4 jaja 1 žlice kiselog vrhnja 70 g Glatkog brašna tip 500 Podravka 1/4 vrećice Praška za pecivo Dolcela 100 g lješnjaka 3 žlice kakaa Za nadjev: 150 gMarmelade marelica Podravka rum ili maraskino 200 g gotovog marcipana Postupak 1. Izmiješajte pjenasto maslac sa šećerom, zatim umiješajte žumanca. Kad smjesa postane dovoljno pjenasta, dodajte kakao, vrhnje, brašno izmiješano s praškom za pecivo, mljevene lješnjake i na kraju snijeg od bjelanjaka. 2. Pleh (vel. 40 x 30 cm) obložite namašćenim papirom i pospite brašnom, zatim izlijte smjesu i stavite peći na 200°C oko 25 minuta. 3. Pečeni biskvit ohladite, razrežite na dva dijela. Jedan dio premažite marmeladom od marelica, koju ste prethodno malo zagrijali i dodali joj ruma ili maraskina. Pokrijte drugim dijelom biskvita i dobro pritisnite. Zatim odozgo tanko premažite marmeladom od marelica. 4. Gotov marcipan tanko razvaljajte i prekrijte biskvit. Narežite na male kocke i stavite u zamrzivač na pola sata. 5. Ohlađene kockice umočite u glazuru od bijele čokolade i ostavite da glazura očvrsne. Posluživanje Minjone ukrasite po želji gotovim ukrasima i poslužite u papirnatim košaricama. Savjet Umiješate li u glazuru od bijele čokolade malo tamne čokoladne glazure, dobit ćete zanimljiv mramorni izgled minjona. JABUKE U PRŽENOM ŠEĆERU Uzeti 6 jabuka, oguliti, preseći na pola i očistiti sredinu. Polovine poprskati delom soka od pola limuna. Ispržiti 3-4 kašike šećera i voditi računa da ne zagori (na ringli uključenoj na 2). Skloniti posudu sa ringle i ubaciti pripremljene jabuke, zaliti preostalim sokom od limuna i vratiti na toplu ringlu. Dinstati jabuke oko 2 minuta sa svake strane, a zatim ih izvaditi na tanjir i preliti saftom koji se stvorio. Prohlađene jabuke staviti u frižider da se dobro ohlade, a zatim ih posuti izdrobljenim prženim lešnicima i ukrasiti šlag-kremom ili šlag-penom (dovoljno je manje od pola šlaga za ukrašavanje 12 polovina jabuka). Na isti način se mogu spremiti i jesenje kruške i tvrde breskve-cepače. ALVA Pomesati 300 g šećera, 300 g meda i 6 belanaca (preostalih od "Princes krofni") i mutiti mikserom na pari (staviti posudu u kojoj se muti na drugu posudu u kojoj neprekidno ključa voda). Kada je masa toliko čvrsta da se posuda moze okrenuti otvorom nadole, a da masa ne ispadne, prekinuti mućenje i u toplu smesu dodati 100 g suvog grožđa i 100 g seckanih oraha. Smešu rasporediti između 5 oblatni, dobro pritisnuti i ostaviti da se stegne. BRZI KOLAČ SA MEDOM Izmešati 150 g šećera, 5 kašika meda, 200 g brašna, 4 jajeta, 1/2 kašičice cimeta i 1/2 kašičice sode-bikarbone (ili praška za pecivo). Ostaviti masu da malo odstoji, a zatim izliti u podmazan i brašnom posut pleh. U testo uroniti oko 50 g oraha u zrnu. Peći dok kolač ne postane zlatno-smeđe boje. MINIJATURNE KIFLICE Umesiti testo od 250 g margarina, 1 jajeta, 100 g seckanih oraha (ili 100 g kokosovog brašna), 100 g šećera i 300 g brašna. Od testa napraviti male kiflice (u obliku bananica od oko 5-6 cm) i peći u podmazanom plehu. Ispečene kiflice po zelji posuti prah-šećerom ili poprskati istopljenom čokoladom ROLAT NA OBLATNI Pomešati 2 jajeta sa 200 g šećera i skuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne. Dodati 3 štangle čokolade, 125 g margarina, 150 g sitno izlomljenog keksa, 50 g suvog grožđa (ili 50 g seckanih žele-bombona) i 50 g seckanih oraha (ili izmrvljenih prženih lešnika). Dobijenu masu razmazati na oblatnu koja je stajala oko pola sata između dve vlazne platnene salvete. Uviti rolat i ostaviti u frizideru da se stegne. Stegnuti rolat iseći na kolutove debljine oko 1 cm i služiti. "KOŠNICE" Napraviti masu od 250 g margarina, 1 jajeta, 300 g prah-šećera, 50 g kakao-praha (ili istopljene čokolade za kolače) i 300 g mlevenog keksa. Od mase praviti kuglice, a u sredinu kuglice staviti po zrno oraha, isprženog lešnika ili obarenog badema (moze se staviti i komad žele-bombone). Kuglicu ugurati u kalup za košnice, a zatim oblikovanu košnicu istresti iz kalupa. Svaku košnicu umočiti u istopljenu čokoladu pripremljenu kao za "Ledene kocke" (čokoladni preliv može da se napravi sa čokoladom za kolače, mlečnom ili belom čokoladom). Košnice služiti u minjon-korpicama. RAFAELO" KUGLICE Skuvati 400 g šećera u 2 dl vode, dodati 250 g margarina, razmutiti i ostaviti malo da se prohladi. Zatim dodati 400 g mleka u prahu i 200 g kokosovog brašna. Dobro promešati da ne bi ostale grudvice i ostaviti nekoliko sati u frižideru da se masa stegne. Od pripremljene mase praviti kuglice, u sredinu svake staviti zrno isprženog i oljuštenog lešnika, a zatim kuglicu uvaljati u kokosovo brasno. Služiti kuglice u minjon-korpicama. --BANINI"Umesiti testo od 2 jajeta, 1.5 dl šećera, 1 dl ulja, 1 praška za pecivo i 5-6 dl brašna. Od testa napraviti kuglice veličine oraha, svaku spljeskati između dlanova, u sredinu napraviti prstom udubljenje i poređati u podmazani pleh. Peći u dobro zagrejanoj rerni. Na polupečene kolače (u udubljenja) staviti pekmez od kajsija i peći dok ne porumene. Umesto pekmeza se u udubljenje može staviti zrno lešnika ili oraha, ali pre početka pečenja. Kolačići se mogu ispeći i bez ičega, ali u udubljenja još toplih keksića se može staviti po 1/4 kocke čokolade (istopiće se pošto je kolač još topao). Od istog testa se mogu napraviti i šareni keksići. Testo podeliti na dva dela. Jedan deo ostaviti žut, a u drugi deo umesiti kašiku kakao-praha. Praviti kuglice veličine oraha i veličine klikera. Staviti manju kuglicu na veću (različitih boja), pritisnuti između dlanova da se spljošte i zalepe i ređati u podmazani pleh. Peći kao i ostale keksiće. Uz malo mašte, od gore opisanog testa (žute i smeđe boje) mogu se praviti keksi sa različitim ukrasima, koji će jako obradovati decu. ,,ŽERBO" KOCKE u 1 dl mlakog mleka staviti malo kvasca (oko 5 g) i jednu kašičicu šećera i ostaviti da se kvasac razvije. Pomešati 200 g istopljenog maslaca (ili svinjske masti) sa 2 jajeta i dodati u pripremljeni kvasac. Dodati na vrh noža soli i brašna koliko treba da se dobije testo dovoljne gustine da se moze razviti oklagijom, a da ne bude previše tvrdo. Podeliti testo na 3 dela. Razviti oklagijom koru veličine pleha i staviti u podmazani pleh. Na koru staviti sloj marmelade (najbolje mešane), mlevene orahe, suvo grožđe i šećera po želji. Staviti drugu koru i ponoviti "punjenje". Na kraju staviti treću koru, malo pritisnuti ivice i peći toliko da testo ne bude jako pečeno jer je onda jako krto. Na ispečen i ohlađen kolač staviti glazuru od istopljene čokolade pomešane sa malo maslaca. Mali kolačići Kolačići od maslaca dostojni su i najsvečanijih prilika. Umjesto uobičajenih dodataka, poput oraha ili badema, sa samo malo kokosa iznenadit ćete kolačićima kao posve novima. Sastojci 120 g Glatkog brašna tip 500 Podravka 120 g Oštrog brašna tip 500 Podravka 125 g maslaca 1 jaje 150 g šećera 20 g kokosa maslac za premazivanje Postupak 1. Maslac dobro izmrvite s brašnom. Dodajte šećer, jaja i kokos te umijesite prhko tijesto. Po želji možete dodati 1 žličicu vrhnja. 2. Pokriveno tijesto ostavite u hladnjaku oko 1 sat da se dobro ohladi. 3. Ohlađeno tijesto razvaljajte i kalupčićima izrežite razne oblike. 4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta. Posluživanje Male kolačiće poslužite uz tople napitke, kavu ili čaj. Savjet Kolačiće možete premazati marmeladom i dva identična spojiti, umočiti ih u rastopljenu čokoladu ili jednostavno posipati šećerom u prahu. Desertni kukuruzni kolačići Za grickanje u vikendici ili klijeti, na planinarenju ili izletu s društvom s ovim kolačićima osjetit ćete se bliskijima prirodi i sebi samima. Sastojci 2 žlice grožđica 1 manja čašica rakije 300 ml mlijeka 80 g maslaca 250 g Kukuruznog brašna Podravka 1 Prašak za pecivo Dolcela prstohvat soli 120 g šećera 30 g šećera u prahu za posipavanje 1 Vanilin šećer Dolcela Postupak 1. Namočite grožđice u rakiji. 2. Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac. 3. U zdjeli pomiješajte kukuruzno brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. Smjesi postupno dodajte mlijeko s maslacem pa miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Na kraju u tijesto umiješajte namočene grožđice. 4. Žlicom uzimajte tijesto i stavljajte jednake hrpice na namašćeni lim. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 15 minuta. Posluživanje Kolačiće poslužite za doručak uz čaj ili kavu s mlijekom. Savjet Umjesto grožđica možete staviti na kockice narezano kandirano voće. Bademovi čajni kolačići Prhki čajni kolačići ime su dobili, naravno, po napitku uz koji su posluživani i s kojim se izvrsno dopunjuju. Kako ne bi ostali uobičajeni, jednostavni, oplemenili smo ih bademima. Sastojci 250 g Oštrog brašna tip 500 Podravka 200 g maslaca 100 g šećera u prahu 1 Vanilin šećer Dolcela 100 g mljevenih badema 1 bjelance Postupak 1. Maslac sa šećerom i vanilin šećerom pjenasto izmiješajte. 2. Zatim umiješajte bjelance i na kraju brašno i mljevene bademe. 3. Dobivenu smjesu stavite u vrećicu s ukrasnim tuljčićem pa istiskujte zvjezdice ili kolutiće. 4. Stavite peći na 180°C oko 15 minuta. Posluživanje Sredine zvjezdica ukrasite džemom i komadićima kandiranog voća. Husarski kolačići U čast vojnika lake konjice K. und K., elegantnim husarima, nazvano je više vrsta sitnih kolačića. Možda stoga što su nalik pucetima s njihovih odora, a možda stoga i što poredani jedan do drugoga, izgledaju svi kao jedan, spremni za paradnu smotru. Sastojci 300 g Oštrog brašna tip 500 Podravka 170 g šećera u prahu 250 g maslaca 3 žumanca 100 g mljevenih oraha Za nadjev: 100 g Marmelade marelica Podravka Postupak 1. Brašno prosijte, napravite u sredini udubljenje te u njega stavite na listiće narezan maslac. Sve dobro izmiješajte pa dodajte 140 g šećera u prahu, žumanca i mljevene orahe. Umijesite tijesto te oblikujte male kuglice. 2. Svaku kuglicu uvaljajte u ostatak šećera i slažite u prethodno namašćen pleh. U sredini svake kuglice načinite udubljenje. 3. Pecite ih na 200°C oko 15 minuta. Posluživanje Kada se kolačići ohlade, udubljenja napunite marmeladom od marelica ili višanja te tako poslužite. Savjet U tijesto umjesto mljevenih oraha možete dodati 2 žlice mljevenog maka. Strašni kolačići Iako ih oblici šišmiša, duhova i bundeva povezuju s Noći vještica pripremite ih za dječje tulume ili jednostavno kad se želite kulinarski poigrati sa svojim djetetom. Sastojci 300 g Oštrog brašna tip 500 Podravka 60 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela 90 g šećera u prahu 210 g maslaca 60 g badema 4 žumanca Za bijelu glazuru: 200 g šećera u prahu 5 žlica limunova soka Za tamnu glazuru: 100 g čokolade za kuhanje Postupak 1. Od brašna, škrobnog brašna, šećera u prahu, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, mljevenih badema i žumanaca umijesite prhko tijesto i stavite ga u hladnjak oko sat vremena. 2. Tijesto razvaljajte i kalupom izrežite duhove, šišmiše i bundeve te ih složite u namašćen pleh i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta. 3. Za bijelu glazuru, šećer i limunov sok miješajte električnom mješalicom srednjom brzinom oko 10 minuta dok ne dobijete jednoličnu, ali ne pregustu smjesu. Pripremljenu smjesu žlicom nanesite na kolačiće i ostavite neka se osuši. 4. Čokoladu za kuhanje rastopite na vodenoj pari, nanesite je na kolačiće i ostavite neka se osuši. Posluživanje Strašne kolačiće poslužite uz neki čajni napitak. Savjet Ukoliko nemate kalupiće, od kartona izrežite željene oblike te nožem izrežite kolačiće. Zvjezdice s marmeladom Zvjezdice su nekad bile tipični božićni kolačići, ali ih lijep izgled i sjajan okus iznose na stol i u brojnim drugim, posebice svečanim prilikama. Sastojci 300 g Glatkog brašna tip 500 Podravka 60 g Škrobnog brašna Gussnel Dolcela 90 g šećera u prahu 200 g maslaca 60 g mljevenih badema ili lješnjaka 4 žumanca Za nadjev: 300 g Marmelade marelica Podravka rum Za posipavanje: 100 g šećera u prahu 2 Vanilin šećera Dolcela Postupak 1. Od brašna, škrobnog brašna, šećera u prahu, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, mljevenih badema i žumanaca umijesite prhko tijesto i ostavite ga u hladnjaku oko sat vremena. 2. Tijesto razvaljajte sasvim tanko. Izrežite kalupom zvjezdice, i to polovicu od njih s rupicom na sredini. 3. Složite ih u namašćeni pleh jednu do druge i pecite oko 10 minuta na temperaturi od 200°C. 4. Pečene zvjezdice s rupicom stavite na papir i pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom. Preostalu polovicu čitavih zvjezdica premažite marmeladom u koju ste umiješali malo ruma te preklopite pošećerenim zvjezdicama. Posluživanje Zvjezdice poslužite s čajnim napitkom. Savjet Po želji možete prhko tijesto rezati i u druge oblike. Rafioli Drevni dalmatinski kolačići toliko su divni i tako puna okusa da ih odavno ne pripremaju kao nekad, samo o blagdanima i svečanostima, nego koriste svaku priliku da se njima oslade. Sastojci Za tijesto: 700 g Oštrog brašna tip 500 Podravka malo Praška za pecivo Dolcela 200 g maslaca 3 jaja 2 žumanca 60 g šećera sol mlijeko po potrebi Za nadjev: 4 jaja 200 g šećera 400 g badema limunova korica 3 žlice likera maraskina 1 žlica rakije muškatni oraščić i cimet rakija (lozovača) kristalni šećer Postupak 1. U brašno umiješajte prašak za pecivo, listiće maslaca, dodajte jaja, žumance, šećer, sol i umijesite čvrsto tijesto. Po potrebi dodajte malo mlijeka da tijesto ne bude pretvrdo te ostavite neka pokriveno počiva oko sat vremena. 2. Tijesto premijesite i razvaljajte tanko kao za rezance. Zatim stavljajte na tijesto nadjev žličicom u jednom redu u razmacima, ovisno o čaši kojom ćete oblikovati polumjesece (rafiole). 3. Tijesto preklopite preko cijelog reda tako da je nadjev pokriven. 4. Čašom pritisnite tijesto tako da polovica čaše obuhvati tijesto s nadjevom, pa ukrasnim kotačičem oblikujte rafiol po rafiol. 5. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto i nadjev. 6. Rafiole slažite na namazani pleh i pecite na temperaturi od 180°C oko 20 minuta. 7. Priprema nadjeva: jaja izmiješajte pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe, limunovu koricu, maraskino, rakiju, malo muškatnog oraščića i cimet. Posluživanje Pečene rafiole odmah premažite odozgo s malo rakije i uvaljajte u kristalni šećer. Rafioli su najbolji nakon nekoliko dana. Savjet Za aromatičniji nadjev možete po želji dodati narančinu koricu i grožđice. -Prhki kolačići Sastojci Za tijesto: 280 g Oštrog brašna tip 500 Podravka 250 g maslaca 3 žumanca 50 g šećera 1 Vanilin šećer Dolcela Za nadjev: 3 bjelanjka 200 g šećera u prahu 150 g Marmelade marelica Podravka Postupak 1. Maslac razmrvite u brašnu, dodajte žumanca, šećer, vanilin šećer i umijesite glatko tijesto. 2. Nakon što je odstajalo, tijesto premijesite, tanko razvaljajte i čašicom od rakije izrezujte kolutiće, pa ih slažite u lim jedan do drugoga. 3. Za nadjev bjelanjke istucite u snijeg i postupno dodavajte šećer dok ne dobijete čvrstu smjesu. 4. Po žličicu nadjeva stavljajte na svaki kolutić i pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C. 5. Kad dobiju svijetložutu boju, izvadite ih i ohladite. 6. Pečene kolutiće premažite marmeladom s donje strane i spajajte po dva zajedno. Posluživanje Kolačiće poslužite uz tople i hladne napitke. Savjet Nadjev od snijega možete staviti u vrećicu za ukrašavanje i s različitim ga nastavcima oblikovati po želji. Kućni prijatelj Prijatelje, dakako, treba dobro čuvati, a slično je i s ovim kolačićima: što ih dulje čuvate, to su mekši i bolji. Sastojci 2 jaja 150 g šećera 200 g Glatkog brašna tip 500 Podravka ½ žličice Praška za pecivo Dolcela 70 g oraha 70 g grožđica 70 g čokolade 50 g maslaca limunova korica Postupak 1. Orahe i čokoladu narežite na sitne komade. Jaja i šećer dobro izmiješajte, dodajte brašno s praškom za pecivo, orahe, čokoladu, grožđice i sve dobro izmiješajte. 2. Polutvrdu smjesu koju ste dobili ostavite neka stoji 1-2 sata. 3. Na namazani pleh stavljajte smjesu žlicom i odmah oblikujte štručice široke 5-6 cm. 4. S malim razmakom stavljajte jednu do druge i pecite oko 15-20 minuta na temperaturi od 200°C. Posluživanje Pečeni kolač izvadite na dasku i narežite malo ukoso štapiće široke oko 1 cm. Kad odstoje 4-5 dana, vrlo su ukusni. Savjet Dobro se čuvaju u limenim kutijama. Pravougaoni kolačići . Sastojci 700 g Polubijelog brašna tip 850 Podravka 450 g meda 120 g maslaca 150 g šećera 100 g oguljenih i grubo narezanih badema ½ vrećice Praška za pecivo Dolcela 2 kašike naribane narančine korice 2 kašike naribane limunove korice ½ kašike đumbira u prahu ½ kašike klinčića u prahu ½ kašike muškatnog oraščića ½ kašike cimeta u prahu Postupak 1. Brašno izmiješano s praškom za pecivo pomiješajte sa šećerom, đumbirom, cimetom, klinčićem i muškatnim oraščićem. 2. Dodajte krupno sjeckane bademe, limunovu i narančinu koricu, maslac narezan na listiće te med koji ste prethodno malo zagrijali. 3. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga neka stoji na hladnom mjestu najmanje sat vremena ili preko noći. 4. Ohlađeno tijesto potom ostavite na sobnoj temperaturi oko 30 minuta, premijesite ga i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, na debljinu 3-4 mm. 5. Tijesto potom stavite na namašćeni pleh (vel. 40x32 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15-20 minuta. Posluživanje Još topli kolač nožem narežite na pravokutnike ili ga izrežite pravokutnim kalupom. Savjet Ako nemate polubijelo brašno, možete upotrijebiti i glatko bijelo brašno. Firentineri Svečani suhi kolačići izgledaju vrlo ljupko: kružići od oblatni spajaju se bogatom smjesom, a vrh svakog firentinera krasi kandirana trešnja. Čuli smo i da djeluju kao pokretači dobrog raspoloženja. Nije ni čudo jer sadrže suncokretove sjemenke koje su bogate selenom poznatom po upravo takvom učinku. Sastojci 2 oblatne Za nadjev: 40 g sušenog sjeckanog voća 1 žličica cimeta 50 g oljuštenog sjeckanog kikirikija 50 g nasjeckanih sjemenki suncokreta 70 g nasjeckanih lješnjaka 70 g nasjeckanih oraha 100 g sjeckanih oljuštenih badema 125 g šećera 40 g maslaca 125 ml vrhnja za kuhanje 75 g Oštrog brašna tip 500 Podravka Za ukrašavanje: 50 g kandiranih trešanja Postupak 1. Maslac, vrhnje i šećer dobro izmiješajte. Dodajte brašno, cimet, sušeno voće, bademe, orahe, lješnjake, sjemenke suncokreta, kikiriki i sve izmiješajte. 2. Oblatnu izrežite kalupom za rezanje tijesta u kolutiće (promjera 5 cm) i na svaki stavite žličicu pripremljene smjese, a na vrh polovicu kandirane trešnje. 3. Kolačiće stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C 15-20 minuta. Posluživanje Poslužite ih na blagdanskom stolu uz ostale sitne kolačiće. Savjet Po vlastitom ukusu odaberite oblik izrezranih oblatni, a možete prilagoditi i omjer badema, oraha, lješnjaka, kikirikija i suncokreta, kojih ukupno treba biti 340 g. Medeni kolačići Medene kolačiće raznih oblika superbrzo začarajte uz pomoć gotove Podravkine mješavine za sitne kolačiće! Ipak, ono bez čega ne možete jest pravi, prirodni "nektar bogova" koji to ime ne nosi tek tako! Sastojci 500 g Mješavine za sitne kolače Podravka 250 g margarina 1 jaje 100 g meda Za posipavanje: 50 g šećera u prahu 1 Vanilin šećer Dolcela Postupak 1. Mješavini za sitne kolačiće dodajte margarin narezan na listiće, jaje i med te zamijesite glatko tijesto. 2. Dobiveno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini debljine 0,5 cm. 3. Od razvaljanog tijesta kalupima izrezujte oblike po želji. 4. Stavite ih na lim obložen pek papirom i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C 15 minuta. Posluživanje Kolačiće poslužite posute mješavinom šećera. Savjet Med kratko zagrijte jer ćete ga tako lakše umiješati u ostale sastojke Makronska torta Ova je profinjena torta svojevrsni hommage tradicionalnim makronima, kolačićima od mljevenih lješnjaka ili badema, ne pečenima nego sušenima, srodnicima poljubaca od bjelanjaka i šećera, bez brašna. Sastojci Za tijesto: 6 bjelanjaka 250 g šećera 250 g prženih mljevenih oraha ili lješnjaka Za kremu: 6 žumanaca 6 žlica vrhom punih šećera 6 žlica jake crne kave 250 g maslaca 1 Vanilin šećer Dolcela Postupak 1. Bjelanjke i šećer tucite na pari dok dobijete ne pregusti snijeg. 2. Nakon toga umiješajte pržene i mljevene orahe ili lješnjake. Dobivenu smjesu razdijelite na tri dijela, pa svaki posebno pecite na maslacem namazanom pek - papiru. 3. Za kremu: Na pari tucite žumanca sa šećerom, crnom kavom i vanilin šećerom i ohladite. Maslac pjenasto umutite, pa ga žlicu po žlicu dodavajte ohlađenoj kremi. 4. Pečene listove premažite kremom, pa ostavite 1-2 dana da odstoje na hladnome mjestu. Posluživanje Kada se ohladila tortu ukrasite tučenim vrhnjem. Savjet Pripremljeno tijesto možete na isti način peći i u tepsiji pa tako umjesto torte dobiti kolač. Rafaelo kocke Pahuljaste kuglice "balerine" koje toliko vole djeca, počele su se pojavljivati i u drukčijim formama, pa eto ih i u obliku kocki (daleko jednostavnijih za izradu). Ono što ih čini članovima obitelji rafaelo je neizostavni kokos – u biskvitu i kao dekoracija. Sastojci Za biskvit: 6 bjelanjaka 300 g šećera u prahu 150 g kokosova brašna 100 g Oštrog brašna tip 500 Podravka Za kremu: 6 žumanjaka 200 g šećera u prahu 250 g maslaca 1 Vanilin šećer Dolcela Za posipavanje: 100 g kokosova brašna Postupak 1. Bjelanjke istucite u snijeg, dodajte šećer u prahu i dalje tucite do guste pjene. Umiješajte kokosovo brašno i brašno. 2. Dobivenu smjesu izlijte u namašćen i brašnom posipan pleh i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160°C 15-20 minuta. 3. Priprema kreme: žumanjke i šećer u prahu tucite na pari dok se krema ne zgusne. Ohladite i umiješajte u pjenasto izmiješan maslac s vanilin šećerom. 4. Pečeni biskvit ohladite, premažite kremom i posipajte kokosovim brašnom. Posluživanje Kolač narežite na pravilne kocke i poslužite. Savjet U kremu možete po želji naribati malo narančine korice. Makovica Nemojte se prevariti i odmahnuti rukom prije nego pročitate recept: ovdje se ne radi o makovnjači (za koju ipak treba dosta motanja po kuhinji), već o vrlo jednostavnom kolaču od maka, za koji vam je potrebno tek nešto više od sat vremena. Sastojci 7 jaja 150 g maslaca 250 g šećera 250 g maka 200 ml zašećerenog mlijeka 70-80 g grožđica limunov sok 100-150 ml ruma Postupak 1. Žumanjke, maslac i šećer pjenasto izmiješajte. 2. Mak skuhajte u zašećerenom mlijeku, pa ohladite. Posebno istucite čvrst snijeg od bjelanjaka. 3. U smjesu od žumanjaka dodajte ohlađeni mak, naribanu koricu limuna i limunov sok, rum, dobro izmiješajte i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. 4. Smjesu ulijte u tepsiju, koju ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom. 5. Pecite oko 30 minuta na temperaturi od 180 - 200°C. Posluživanje Kolač narežite na kocke i poslužite uz tučeno slatko vrhnje. Savjet Smjesu možete ispeći i u kalupima za muffine, što će joj dati poseban izgled. Srneći hrbat .- kolač srneća leđa I za vegetarijance! Ovaj je kolač dobio ime po formi koju ćete dobiti ulijete li smjesu u poseban "kalup za srneći hrbat" (duguljast i ovalan). Među sastojcima nema većih iznenađenja (čokolada, orasi, rum), no zanimljiv oblik izrezanih ploški osvježit će uobičajenu ponudu kolača na stolu. Sastojci 70 g maslaca 150 g šećera 6 jaja 100 g čokolade za kuhanje 3 žlice Krušnih mrvica Podravka 50 ml ruma 150 g oraha Za čokoladnu ocaklinu: 3 žlice vode 2 žlice šećera u prahu 100 g čokolade za kuhanje 80 g maslaca ili margarina Za posluživanje: 200 ml slatkog vrhnja Postupak 1. Maslac, šećer i žumanjke pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšanu čokoladu i mrvice namočene u rumu. Umiješajte čvrst snijeg od bjelanjaka i dodajte mljevene orahe. 2. Dobivenu smjesu stavite u kalup za srneći hrbat, premazan maslacem i posut brašnom. 3. Pecite oko 40 minuta na temperaturi od 185°C. 4. Priprema ocakline: vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi (najbolje na pari, jer ne smije zakipjeti), glatko izmiješajte i u vruću smjesu postepeno umiješajte maslac u listićima. 5. Još toplu ocaklinu prelijte preko kolača. Posluživanje Ohlađeni kolač poslužite s tučenim slatkim vrhnjem. Savjet Krušne mrvice možete zamijeniti usitnjenim keksima. Katarina ploške - šnite Sastojci Za tamno tijesto: 7 žumanjaka 7 žlica šećera 7 žlica nasjeckanih oraha 4 do 5 žlica Oštrog brašna tip 500 Podravka 7 bjelanjaka Za svijetlo tijesto: 5 bjelanjaka 150 g šećera 4 žlice ulja 4 žlice Oštrog brašna tip 500 Podravka 40 g grožđica 150 g mljevenih oraha Za kremu: 5 žumanjaka 250 g šećera u prahu 100 g čokolade za kuhanje 250 g maslaca 1 naranča Postupak 1. Priprema tamnog tijesta: žumanjke i šećer dobro izmiješajte, dodajte orahe, brašno i na kraju čvrst snijeg od bjelanjaka. 2. Smjesu podijelite i pecite u dva dijela u tepsiji (vel. 35 x 25 cm) obloženoj namašćenim papirom 15 - 20 minuta, tako da dobijete dva lista. 3. Priprema svijetlog tijesta: bjelanjke sa šećerom istucite u čvrsti snijeg. Zatim postepeno dodajte brašno, narezane grožđice i orahe i na kraju ulje. 4. Sve izlijte u tepsiju iste veličine na namašćen papir, i pecite oko 20 minuta. 5. Priprema kreme: žumanjke i šećer u prahu dobro izmiješajte i stavite na paru, dodajte čokoladu i tucite dok se ne počne zgušnjavati. 6. U ohlađenu kremu dodajte pjenasti maslac, narančin sok i sve dobro izmiješajte. Kremu razdijelite na tri dijela i premažite listove tijesta te složite tako da je bijeli u sredini, a površinu izgladite. Posluživanje Kada je gotov, kolač ohladite i narežite na ploške. Savjet Za aromatičniji kolač u tijesto dodajte malo naribane korice naranče, a u kremu voćni liker. Uzbudljivi desert Sastojci Za biskvit: 4 jaja 180 g šećera 100 g oraha 1 list oblatne Za kremu: 200 g maslaca 1 žumanjak 150 g šećera u prahu 4 žlice jake kave Za posipavanje: 2 žlice mljevenih oraha Postupak 1. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, zatim dodajte mljevene orahe i na kraju umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. 2. Tepsiju premažite maslacem, na dno stavite oblatnu, na nju izlijte pripremljenu smjesu i stavite ju peći na temperaturu od 150°C 10 - 15 minuta. 3. Pečeno tijesto ohladite i premažite kremom. 4. Priprema kreme: maslac i šećer pjenasto izmiješajte, zatim dodajte žumanjak i postepeno umiješajte hladnu kavu. Posluživanje Pripremljeni kolač pospite orasima. Savjet Za bržu pripremu možete koristiti i Kremu za torte Dolcela. Kolačići advokatski Sastojci Za biskvit: 5 bjelanjaka 150 g šećera u prahu 200 g lješnjaka Za kremu: 5 žumanjaka 150 g šećera 100 g maslaca 80 g čokolade za kuhanje Postupak 1. Bjelanjke čvrsto tucite, dodajući postepeno šećer. Kad dobijete čvrstu pjenu, umiješajte mljevene lješnjake. 2. Smjesu izlijte na maslacem namazanu tepsiju, pa pecite na temperaturi od 185 - 190°C tako dugo dok se na površini ne uhvati korica. 3. U međuvremenu izmiješajte žumanjke i šećer, maslac i rastopljenu čokoladu, pa tucite dok se smjesa ne zgusne. 4. Dobivenu kremu prelijte preko kolača. 5. Kolač ponovno stavite peći na temperaturu od 200°C oko 20 minuta. Posluživanje Kolač narežite i prije posluživanja pospite grubo nasjeckanim lješnjacima. Savjet Umjesto lješnjaka, možete koristiti bademe. Kolač od trešanja Sastojci 120 g maslaca 200 g šećera 3 jaja 250 g Oštrog brašna tip 500 Podravka ½ vrećice Praška za pecivo Dolcela malo mlijeka limunova korica 100 g oraha 1 kg trešanja Kolač od trešanja Vrijeme pripreme 1 h 20 min Postupak 1. Maslac, šećer i žumanjke pjenasto izmiješajte, dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, malo mlijeka, naribanu koricu limuna, pa sve zajedno izmiješajte. 2. Na kraju istucite snijeg od bjelanjaka, te ga naizmjence s mljevenim orasima lagano umijesite u smjesu. 3. Pripremljenu smjesu izlijte u namašćenu tepsiju (vel. 30 x 20 cm). Trešnje operite, odstranite im koštice i rasporedite ih po površini smjese. 4. Kolač pecite oko 45 minuta na temperaturi od 200°C. Posluživanje Kolač poslužite posut šećerom u prahu. Savjet U tijesto možete dodati i malo grubo naribane čokolade. Biskvit s pjenom od sira Sastojci Za tijesto: 3 jaja 180 g šećera 3-4 žlice kipuće vode 180 g Oštrog brašna tip 500 Podravka malo Praška za pecivo Dolcela Za nadjev: 600 g svježeg sira 2 slatka vrhnja 4 žlice šećera u prahu korica limuna Postupak 1. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, pa naizmjence dodajte vodu i brašno izmiješano s praškom za pecivo, a na kraju snijeg od bjelanjaka. 2. Biskvit pecite u namašćenom plehu (vel. 30 x 20 cm) 15 - 20 minuta. 3. Priprema pjene od sira: svježi sir dobro ocijedite i propasirajte, dodajte naribanu koricu limuna, pa pažljivo umiješajte tučeno slatko vrhnje, u koje ste utukli šećer u prahu. 4. Ohlađeni biskvit razrežite napola i nadjenite pjenom od sira, a površinu pošećerite. Posluživanje Kolač poslužite narezan na kocke. Savjet Po želji, uz ovaj ukusan kolač možete poslužiti i breskve iz kompota. Saće Pitate se gdje je med u ovome saću? Nema ga! Zapravo ga glumi marmelada, a košnice su od mekog tijesta s maslacem. Poslužite li ih vruće i posipane šećerom, ipak će se oko njega sakupiti male pčele – djeca, koja vole sve što je zanimljivo i slatko! Sastojci 400 g Glatkog brašna tip 500 Podravka 1 instant kvasac 2 žumanjka 80 g maslaca 80 g šećera 200 ml mlijeka sol 1 Vanilin šećer Dolcela limunova korica Za nadjev: 200 g Marmelade marelica Podravka Za premazivanje: 100 g maslaca Za posipavanje: šećer u prahu Postupak 1. U brašno istresite instant kvasac i izmiješajte. Zatim u sredini napravite udubinu i dodajte žumanjke, šećer, rastopljeni maslac, malo soli, vanilin šećer, naribanu limunovu koricu, pa mlakim mlijekom umijesite mekano tijesto. 2. Dobro ga izradite dok površina ne postane glatka i sjajna, a potom ga ostavite pokriveno na toplom mjestu da se diže. 3. Zatim otkidajte podjednake komadiće tijesta (veličine male marelice), u ruci ih malo spljoštite i stavite žličicu marmelade. 4. Sve krajeve tijesta skupite preko toga, oblikujte kuglicu, uvaljajte je u rastopljeni maslac u okrugloj tepsiji (promjera 20 cm) i počnite slagati od sredine. 5. Ostale kuglice složite u krug na isti način sve dok ne napunite tepsiju. Ostavite još 10 - 15 minuta da miruje, a zatim pecite 20 - 25 minuta na 200°C. Posluživanje Pečene saće vruće odvojite i pošećerite. Savjet Ukoliko nemate okruglu tepsiju, kuglice od tijesta možete slagati i u četvrtastoj. Bakin kolač Sastojci 3 jaja 2 šalice šećera 1 šalica ulja 1 šalica Oštrog brašna tip 500 Podravka 1 šalica Glatkog brašna tip 500 Podravka ½ vrećice Praška za pecivo Dolcela 2 šalice mlijeka 2 šalice oraha 1 rebro čokolade za kuhanje 1 Vanilin šećer Dolcela Za posluživanje: šećer u prahu Postupak 1. Pjenasto izmiješajte jaja i šećer, umiješajte ulje, pa naizmjence dodajte brašno izmiješano s praškom za pecivo i mlijeko. 2. Umiješajte mljevene orahe, otopljenu čokoladu i vanilin šećer. 3. Sve dobro izmiješajte, izlijte u namazanu i pobrašnjenu tepsiju, te stavite peći oko 40 minuta na temperaturu od 220°C. Posluživanje Pečeni kolač pospite šećerom i poslužite narezan na kocke ili rombove. Savjet Umjesto ulja, možete koristiti light margarin. Ploške od keksa- šnite Sastojci 300 g keksa Petit Beurre 200 g žele bombona 100 g grožđica rum 200 g maslaca 200 g šećera u prahu 1 žlica kakaa 1 jaje 1 limun Za čokoladnu ocaklinu: 3 žlice vode 2 žlice šećera u prahu 100 g čokolade za kuhanje 80 g maslaca ili margarina Postupak 1. Kekse sameljite, bombone narežite na kockice, a oprane grožđice namočite u malo ruma. 2. Pjenasto izmiješajte maslac i šećer, dodajte jaja, limunov sok i naribanu koricu. Zatim umiješajte kekse, kakao, bombone i grožđice s rumom. 3. Sve dobro izradite rukama, pa na papiru, koji ste posuli šećerom, napravite od smjese oblik valjka i stavite ju u hladnjak na barem 2 sata. 4. Priprema ocakline: vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi (najbolje na pari, jer ne smije zakipjeti), glatko izmiješajte i u vruću smjesu postepeno umiješajte maslac u listićima. 5. Još toplu ocaklinu prelijte preko kolača. Posluživanje Ohlađeni kolač narežite na ploške. Savjet Umjesto ruma, možete upotrijebiti liker od naranče. Češki kolač Sastojci 5 jaja 250 g šećera 200 g Oštrog brašna tip 500 Podravka 1 žlica vode 2 žlice kakaa Za kremu: 150 g šećera 5 žumanjaka 5 žlica Oštrog brašna tip 500 Podravka 500 ml mlijeka 200 g maslaca 100 g šećera u prahu Za pjenu: 5 bjelanjaka 250 g šećera sok od pola limuna Postupak 1. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer, vodu i još malo tucite. Zatim dodajte brašno i jedan po jedan žumanjak, a na kraju kakao. 2. Stavite smjesu u namašćenu tepsiju (vel. oko 40 x 25 cm) i pecite 40 - 50 minuta na temperaturi od 200°C. 3. Pečeni biskvit ohladite i premažite pripremljenom kremom, a preko toga ravnomjerno rasporedite toplu pjenu od bjelanjaka. 4. Priprema kreme: izmiješajte šećer, žumanjke, brašno i malo mlijeka, te zakuhajte u 500 ml vrućeg mlijeka. Smjesu kuhajte oko 10 minuta dok se ne ugusti, pa pustite da se ohladi. 5. Pjenasto izrađeni maslac i šećer u prahu umiješajte u ohlađenu kremu. 6. Priprema pjene: bjelanjke isucite, dodajte šećer, tucite na pari još oko 10 minuta, a zatim dodajte sok od limuna. Posluživanje Kolač ohladite i narežite na kocke. Savjet Za bržu pripremu možete koristiti Kremu za torte Dolcela, a umjesto tučenih bjelanjaka, Šlag pjenu Dolcela. Kokos kocke Sastojci 160 g kokosa 150 g maslaca 100 g Albert keksa 30 g šećera u prahu sok od jednog limuna 1 žlica naribane limunove korice 100 ml slatkog vrhnja Za kremu: 1 Parfe krema vanilin Dolcela 600 ml mlijeka 100 g čokolade s rižom 2-3 žlice limunova soka Postupak 1. U zdjelu stavite kokos, dodajte omekšani maslac, šećer u prahu, mljevene kekse, vrhnje, sok i naribanu limunovu koricu. 2. Sve dobro izmiješajte i smjesu ravnomjerno rasporedite na uljem namazan lim veličine 20x30 cm. 3. Hladno mlijeko ulijte u visoku posudu, dodajte sadržaj vrećice parfe kreme i miješajte električnom mješalicom četiri minute. 4. Pred kraj umiješajte limunov sok i čokoladu narezanu na manje komadiće. 5. Kremu nanesite na pripremljenu podlogu od kokosa i stavite u hladnjak na 2-3 sata. Posluživanje Kocke od kokosa poslužite sa šlagom i pospite listićima badema. Savjet Ljubitelji kokosa mogu i u parfe kremu umiješati 2-3 kašike kokosa. Čajni medeni hleb Sastojci 170 g Raženog brašna tip 1250 Podravka 150 g Glatkog brašna tip 500 Podravka 1 Prašak za pecivo Dolcela 2 jaja 180 g Cvjetnog vrcanog meda Podravka 70 g šećera 120 ml mlijeka 50 ml ulja pola žličice cimeta ¼ žličice klinčića u prahu prstohvat naribanog muškatnog oraščića 1 žličica naribane narančine korice pola žličice soli Za ukrašavanje: 20 g maslaca listići badema Postupak Posluživanje Pečeni hleb premažite maslacem i pospite listićima badema. Savjet Ovaj aromatičan i drugačiji slatki hleb može stajati najmanje sedam dana i ostati sočan i ukusan. Krofne Ah, tko će dočekati te maškare? Ništa, mi ćemo ih ispeći i prije karnevala, s maskom il’ bez nje, a možete nam se pridružiti i vi. Recept je tradicionalan, s marmeladom u rumom namirisanoj unutrašnjosti. Ukažu li se na sredini pokladnica svijetli obruči, slobodno se možete praviti važni! Sastojci Za tijesto: 4 žumanjka 600 g Oštrog brašna tip 500 Podravka 20 g svježeg kvasca 5 žlica ulja sok od pola limuna 1 žlica ruma 250 ml mlijeka sol 30 g šećera ulje za prženje Za nadjev: 300 g Marmelade marelica Podravka Za posipavanje: šećer u prahu Postupak 1. Žumanjke i šećer izmiješajte, dodajte malo mlijeka, rum, sol, limunov sok, izmrvljeni kvasac, ulje i sve dobro izmiješajte. Tako pripremljenu mješavinu ostavite oko 20 minuta na toplom mjestu. 2. Zatim postepeno dodajte toplo brašno, uz neprestano miješanje, kako bi dobili glatko tijesto gustoće kao za orehnjaču. Dobiveno tijesto odmah razvaljajte oko ½ cm debelo i režite krugove. 3. Rubove kruga premažite bjelanjkom, a u sredinu stavite malo marmelade, poklopite drugim krugom tijesta i manjom čašom obrežite rubove. 4. Sada krafne ostavite dizati pokrivene na toplome mjestu oko 20 minuta. 5. U vruće ulje stavljajte ih peći tako da gornju stranu okrenete prema dolje. Pecite na umjerenoj, vrlo blagoj temperaturi, najprije poklopljene, a zatim drugu stranu bez poklopca. Posluživanje Pečene pokladnice pošećerite i poslužite netom ohlađene. Savjet Osim limunova soka, u tijesto možete dodati i malo limunove korice, a u šećer za posipavanje dodajte Vanilin šećer Dolcela. Ekleri Za eklere kažu da su "dugog oblika, ali kratkog trajanja". Ovdje se ne misli samo na kvalitetu i trajnost namirnica, već i na činjenicu da su zaista najbolji "friški": lagano hrskavog tijesta i kreme koja ga još nije natopila. Sastojci 250 ml vode 50 g maslaca sol 150 g Oštrog brašna tip 500 Podravka 4 jaja 1 Prašak za pecivo Dolcela Za nadjev: 1 vrećica Šlag pjene Dolcela 125 ml ohlađenog mlijeka 1 žličica instant kave Za ocaklinu od kave: 1 bjelanjak 200 g šećera u prahu 1 žlica limunova soka 2 žlice jake kave Postupak 1. U hladnu vodu stavite sol i maslac. Kad voda zakipi, postepeno miješajući dodajte brašno i kuhajte na umjerenoj temperaturi tako dugo dok se tijesto ne odvoji od posude. 2. Tijesto ohladite, miješajući dodajte malo praška za pecivo i jedno po jedno jaje. Dobro izmiješano tijesto stavite u vrećicu za ukrašavanje sa širokim limenim nastavkom, pa na namašćen i pobrašnjen lim istiskajte trake dugačke oko 10 cm. 3. Pecite ih 25 - 30 minuta na 220°C. 4. Ohlađene prerežite i napunite nadjevom od šlag pjene, koju pripremite prema uputama na vrećici, uz dodatak instant kave. 5. Eklere prelijte ocaklinom od kave, koju ćete pripremiti na sljedeći način: prosijani šećer stavite u posudu i dodajte bjelanjak da dobijete gustu tekuću smjesu. 6. Miješajte tako dugo dok ocaklina ne postane potpuno glatka i bijela (oko 5 minuta). Dodajte malo limunova soka i kave. Posluživanje Eklere možete dodatno ukrasiti rastopljenom čokoladom. Savjet Za bržu pripremu, upotrijebite mješavinu za Princes uštipke Dolcela. Dvobojna rolada od kestena Sastojci Za kesten pire: 1 kg kestena 120 g šećera 125 ml vode rum Za nadjev: 150 g maslaca rum 1 Vanilin šećer Dolcela 100 g šećera u prahu 1 žumanjak Za čokoladnu ocaklinu: 3 žlice vode 2 žlice šećera u prahu 100 g čokolade za kuhanje 80 g maslaca ili margarina Postupak 1. Kesten skuhajte, ogulite i propasirajte. Šećer s vodom dobro prokuhajte da se ugusti i prestane pjeniti, pa mu dodajte protisnute kestene, malo ruma ili maraskina. Sve dobro izmiješajte, još kratko prokuhajte i ohladite. 2. Alu-foliju pospite šećerom, pa kesten-pire stanjite u četvrtast oblik, nadjenite nadjevom, pomoću folije oblikujte roladu, prelijte ju čokoladnom ocaklinom i stavite u hladnjak da se dobro rashladi. 3. Priprema nadjeva: maslac i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte žumanjak, rum i vanilin šećer, pa sve dobro promiješajte. 4. Priprema ocakline: vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi (najbolje na pari, jer ne smije zakipjeti), glatko izmiješajte i u vruću smjesu postepeno umiješajte maslac u listićima. 5. Još toplu ocaklinu prelijte preko kolača. Posluživanje Roladu od kestena režite na ploške i poslužite uz tučeno slatko vrhnje. Savjet Kestene možete jednostavno oguliti tako da okruglu stranu kore zarežete poprijeko i stavite ih u tepsiju s malo vode da se 10-15 minuta peku u pećnici. Zatim još vruće ogulite i stavite kuhati u mješavinu mlijeka i vode dok ne omekšaju. Ocijeđene propasirajte Čokoladne kocke Sastojci 300 g maslaca 300 g šećera u prahu 6 jaja 200 g čokolade za kuhanje 120 g Oštrog brašna tip 500 Podravka 2 Vanilin šećera Dolcela Za posipavanje: 80-100 g oraha Postupak 1. Maslac i šećer pjenasto izmiješajte, pa miješajući dodajte jedan po jedan žumanjak, zatim ribanu čokoladu, brašno, vanilin šećer i na kraju čvrst snijeg od bjelanjaka. 2. Stavite peći u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju (vel. 30 x 20 cm) na 200°C 8 - 10 minuta, a potom površinu pospite sitno rezanim orasima i pecite jo

umetnost kuvanja
http://ugursuz.blogger.ba
01/06/2006 13:22